Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rosenberg (αναλυτής): O «Σταυρός του Θανάτου» θα χτυπήσει τις αγορές – Τα τεχνητά μοτίβα στέλνουν σήμα πτώσης

Rosenberg (αναλυτής): O «Σταυρός του Θανάτου» θα χτυπήσει τις αγορές – Τα τεχνητά μοτίβα στέλνουν σήμα πτώσης
Ήγγικεν η ώρα του Σταυρού του Θανάτου…
Ήγγικεν η ώρα του Σταυρού του Θανάτου για τις αγορές, και ιδιαίτερα για τον κυκλικά ευαίσθητο Dow, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής και πρόεδρος της Rosenberg Research, David Rosenberg.
Πιο αναλυτικά, όπως υποστηρίζει ο Αμερικανός αναλυτής, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial Average τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 σημείωσε τον πρώτο του «σταυρό θανάτου», σε αυτό που πολλοί περιέγραψαν ως την πιο δυσοίωνη εξέλιξη για τις μετοχές, καθώς η αγορά προσπαθεί να παρατείνει το ράλι ανάκαμψης Νοεμβρίου.
Ωστόσο, αυτήν τη φορά, δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις στο πράσινο δεν ήταν αρκετές για να κρατήσουν τον Dow μακριά από την «επικράτεια θανάτου» βάσει των τεχνικών μοτίβων, καθώς το πρόσφατο τρίμηνο σερί ήττας της αγοράς επιβάρυνε τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών του δείκτη blue-chip, ενώ τα κέρδη από νωρίτερα φέτος βοήθησε στην ενίσχυση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών.

Τι είναι ο «Σταυρός του Θανάτου»

«Ο κυκλικά ευαίσθητος Dow περνάει τις πιο δύσκολες στιγμές του τελευταίου χρόνου – και διατρέχει σοβαρό κίνδυνο τώρα να βιώσει τον υπερπτωτικό «Σταυρό του Θανάτου»…» δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής David Rosenberg, πρόεδρος της Rosenberg Research.
Ο σχηματισμός συμβαίνει όταν ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών, ο οποίος θεωρείται από τους τεχνικούς αναλυτές υποκατάστατο της βραχυπρόθεσμης τάσης ενός περιουσιακού στοιχείου, πέφτει κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, έναν δείκτη για τη μακροπρόθεσμη τάση.
Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει για έναν επικείμενο σταυρό θανάτου για τον Dow μόλις στα τέλη του περασμένου μήνα, με τον David Rosenberg, πρόεδρο της Rosenberg Research, να περιγράφει την προοπτική ως μιας «υπερπτωτικής» στις μετοχές.
im-886424.png
Αν και συνήθως ερμηνεύεται ως σήμα πτώσης, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι «Σταυροί θανάτου» κατά τη διάρκεια των bull market σηματοδοτούν ευκαιρίες για αγορές, όπως είχε επισημάνει προηγουμένως ο Tomi Kilgore του MarketWatch.
Άλλοι λένε ότι δεν είναι πραγματικός σταυρός θανάτου, εκτός εάν ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών μειώνεται όταν ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών περνά κάτω από αυτόν, κάτι που δεν συνέβη εν προκειμένω.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones, πηγαίνοντας πίσω στο 2000, ο Dow σημείωσε άνοδο 8,1% ένα χρόνο μετά τη διασταύρωση θανάτου και 4,6% τρεις μήνες μετά.
Ο δείκτης διαπραγματεύτηκε υψηλότερα τρεις μήνες αργότερα μετά από οκτώ από τις τελευταίες 10 περιπτώσεις, που συνέβησαν μεταξύ Μαρτίου 2022 και δεύτερου εξαμήνου του 2005.
Αν και ο Dow τερμάτισε υψηλότερα, τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq Composite έκλεισαν χαμηλότερα τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές περίμεναν την τελευταία δέσμη στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Ο Dow έχει σημειώσει άνοδο 3,6% μέχρι σήμερα, αλλά έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 20% από το χαμηλό του στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 - το χαμηλότερο επίπεδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του selloff του περασμένου έτους και το χαμηλότερο κλείσιμό του συνολικά από τον Νοέμβριο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης