Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dalio: Οι ΗΠΑ φτάνουν σε ένα σημείο καμπής όπου το πρόβλημα του χρέους γρήγορα θα γίνει ακόμη χειρότερο

Dalio: Οι ΗΠΑ φτάνουν σε ένα σημείο καμπής όπου το πρόβλημα του χρέους γρήγορα θα γίνει ακόμη χειρότερο
Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates δήλωσε ότι το αυξανόμενο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ φτάνει σε ένα σημείο όπου θα αρχίσει να δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα
Σχετικά Άρθρα
Προειδοποίηση για το αμερικανικό χρέος απηύθυνε ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, τονίζοντας ότι το αυξανόμενο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ φτάνει σε ένα σημείο όπου θα αρχίσει να δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο τιτάνας του hedge fund προειδοποίησε κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στο CNBC ότι η ανάγκη να δανείζεται όλο και περισσότερο για την κάλυψη των ελλειμμάτων θα επιδεινώσει τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Οικονομικά ισχυρή σημαίνει χρηματοοικονομικά ισχυρή», δήλωσε ο Dalio και συμπλήρωσε «οικονομικά ισχυρός σημαίνει: κερδίζετε περισσότερα από όσα ξοδεύετε; Έχετε μια καλή δήλωση εισοδήματος ως χώρα; Και έχουμε έναν καλό ισολογισμό;».
Το χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται σε 33,7 τρισ. δολάρια, ένα σύνολο που αυξήθηκε κατά 45% μετά την πανδημία του covid στις αρχές του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Από αυτό το σύνολο, τα 26,7 τρισεκατομμύρια δολάρια οφείλονται από το δημόσιο. Πέρυσι, η κυβέρνηση σημείωσε έλλειμμα 1,7 τρισ. δολαρίων, καθώς προσπαθούσε να διατηρήσει το ρυθμό των δαπανών.
Καθώς το χρέος συσσωρευόταν και η Fes αύξησε τα επιτόκια για να προσπαθήσει να περιορίσει τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση δαπάνησε 659 δισ. δολάρια σε καθαρό κόστος τόκων το οικονομικό έτος 2023 για τη χρηματοδότηση του χρέους.
Ο Dalio είπε ότι αυτό είναι μια συνταγή για προβλήματα. «Όσο χειρότερο γίνεται αυτό, τόσο περισσότερο θα έχουμε αυτό το μακροπρόθεσμο πρόβλημα» είπε. «Μπορείτε να το δείτε στους αριθμούς. Είναι απλώς θέμα αριθμών. Είμαστε κοντά σε αυτό το σημείο καμπής».
Μαζί με τα βασικά ζητήματα του προϋπολογισμού, ο Dalio προειδοποίησε επίσης ότι οι ξένοι αγοραστές, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 40% της ζήτησης για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, έχουν υποχωρήσει, δημιουργώντας ένα πρόβλημα προσφοράς-ζήτησης.
Τα στοιχεία μέχρι τον Ιανουάριο δείχνουν ότι οι ξένες συμμετοχές σε κρατικό χρέος των ΗΠΑ ανέρχονται σε 7,4 τρισ. δολάρια, μειωμένες κατά 253 δισ. δολάρια ή 3,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ειδικά η Κίνα μείωσε έντονα τις τοποθετήσεις της, αποσύροντας 17% κατά τη διάρκεια της περιόδου.
«Αν θέλετε να διατηρήσετε τις δαπάνες στο ίδιο επίπεδο, υπάρχει η ανάγκη να χρεώνεστε όλο και περισσότερο. Έτσι όπως λειτουργεί αυτό, επιταχύνεται», δήλωσε ο Dalio. «Βρισκόμαστε στο σημείο αυτής της επιτάχυνσης, η οποία δημιουργεί το πρόβλημα προσφοράς-ζήτησης. Αυτό γίνεται χειρότερο από τα άλλα ζητήματα για τα οποία μιλάμε, το εσωτερικό πολιτικό ζήτημα, το ζήτημα των εσωτερικών κοινωνικών συγκρούσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης