Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Ακριβό και λίγο το χρήμα στις αγορές - Πότε και πόσο θα πάρουν ανάσα οι δανειολήπτες από τη μείωση των επιτοκίων

HSBC: Ακριβό και λίγο το χρήμα στις αγορές - Πότε και πόσο θα πάρουν ανάσα οι δανειολήπτες από τη μείωση των επιτοκίων
Σε έναν κόσμο που «οι κεντρικές τράπεζες εξαρτώνται από δεδομένα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα θέλουν να δουν το “λευκό των ματιών” του υποκείμενου αποπληθωρισμού»
Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τις αγορές είναι το πότε και πόσο οι Κεντρικές Τράπεζες θα προβούν σε μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με την HSBC, οι αγορές στο παρελθόν, πιθανόν, είχαν δίκιο που προεξοφλούσαν μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από τις δυτικές κεντρικές τράπεζες FED, EKT και BοE.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αναλυτής του βρετανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, «παραείναι είναι αισιόδοξες αναμένοντας μειώσεις… (αναμένεται ευρέως από Fed και ΕΚΤ δύο μειώσεις μέχρι τον επόμενο Ιούλιο ενώ από την BoE πως θα έχει κάνει δύο μειώσεις μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο).
Σε έναν κόσμο που «οι κεντρικές τράπεζες εξαρτώνται πρωτίστως από τα δεδομένα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν να δουν το “λευκό των ματιών” του υποκείμενου αποπληθωρισμού.
Και πιστεύουμε ότι δεν θα έχουν δει αρκετά μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.
Αντίθετα, βλέπουμε τον κύκλο των μειώσεων να ξεκινά το γ’ τρίμηνο του 2024 στις ΗΠΑ, το δ’ τρίμηνο του 2024 στην ευρωζώνη και το α’ τρίμηνο του 2025 στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Μειώσεις επιτοκίων στο ραντάρ;

Τι πρέπει να «δουν» οι κεντρικές τράπεζες για να μειώσουν τα επιτόκια; διερωτάται η HSBC και απαντά δίνοντας τέσσερις απλές μακροοκονομικές συνθήκες:

(i) υπο-τάση αύξησης του ΑΕΠ.
(ii) Αύξηση της ανεργίας προς πάνω από τα ποσοστά «ισορροπίας» ή, εναλλακτικά, άλλα ξεκάθαρα σημάδια χαλάρωσης της αγοράς εργασίας, όπως η μείωση των κενών θέσεων εργασίας.
(iii) Επιβράδυνση της αύξησης των μισθών στο 3,5% (που πιστεύουμε ότι συνάδει με τον πληθωρισμό 2%).
(iv) Βασικό πληθωρισμό κάτω του 3% και –κυρίως– σαφώς σε τροχιά προς το 2% - δεδομένου ότι ο βασικός πληθωρισμός είναι γύρω στο 4% (PCE) στις ΗΠΑ, στο 5% στην ευρωζώνη και στο 5,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέχουμε από την τήρηση αυτών των όρων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την HSBC, «Πιστεύουμε ότι αυτοί οι όροι θα εκπληρωθούν γύρω στα μέσα του επόμενου έτους στις ΗΠΑ, αλλά αργότερα στην Ευρώπη, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στους μισθούς και στον πληθωρισμό».
Ωστόσο, «ακόμα κι αν οι μακροοικονομικές προβλέψεις μας αποδειχθούν σωστές, δεδομένου του πολύ σταδιακού αποπληθωρισμού που οραματιζόμαστε, είναι δύσκολο να καταλάβουμε ακριβώς πότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι έτοιμοι να κάνουν την κίνηση» προσθέτει η βρετανική τράπεζα.
Οι εξελίξεις σε άλλους τομείς, όπως τα πραγματικά επιτόκια ή οι συμφωνίες πληρωμών στην ευρωζώνη, θα μπορούσαν να ανατρέψουν την όποια ισορροπία.

Ο επίμονος πληθωρισμός έναντι της υπερβολικής σύσφιξης

Αλλά και οι μακροοικονομικές προβλέψεις μας μπορεί να είναι λανθασμένες, παραδέχεται η HSBC, προσθέτοντας:
Δεδομένης των προσφάτων κατευθυντήριων γραμμών που έδωσαν η Fed, η ΕΚΤ και η BoE, πιθανότατα θα βιώσουμε μεγάλες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Π.χ. άλλο ένα ενεργειακό σοκ μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω αύξησή του.
Σε αυτή την περίπτωση, ο κύκλος των επιτοκιακών μειώσεων ίσως να καθυστερήσει – ειδικά αν μισθοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός αποδειχθεί περισσότερου επίμονος του αναμενομένου.
Σημειώνεται πως ακόμη δεν έχουμε δει τον πλήρη αντίκτυπο της αυστηρής, κατά τ’ άλλα, νομισματικής πολιτικής.

Η βασική πρόβλεψη

Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια κατά το καλύτερο διάστημα των δύο τελευταίων ετών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχουν πατήσει το κουμπί της παύσης.
Η Fed και η BoE έβαλαν φρένο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, όπως και η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα.
Οι αγορές βλέπουν τώρα την πιθανότητα μία από τις τρεις κεντρικές τράπεζες να αυξήσει ξανά τα επιτόκια από μικρή έως μηδενική.
«Αν και δεν θα λέγαμε ποτέ “ποτέ” όσον αφορά περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, πιστεύουμε ότι και οι τρεις κεντρικές τράπεζες βρίσκονται τώρα στην κορυφή αυτού που ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE Huw Pill ανέφερε ως Table Mountain, δηλαδή μέγιστο επιτόκιο» επισημαίνει η HSBC και συμπληρώνει:
«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτές οι μειώσεις επιτοκίων είναι πολύ μακριά.
Η βασική μας περίπτωση είναι ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το γ’ τρίμηνο του 2024, ακολουθούμενη από την ΕΚΤ το δ’ τρίμηνο του 2024, στη συνέχεια η BoE το δ’ τρίμηνο του 2025.
Αναμένουμε ότι αυτές θα ακολουθηθούν από περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων –περίπου 25 μ.β. ανά τρίμηνο– έως το 2025.
Πράγματι, η αγορά περιμένει μειώσεις πολύ πιο σύντομα.
Στην πραγματικότητα, η αγορά προεξοφλεί για τη Fed και την ΕΚΤ δύο μειώσεις επιτόκιων μέχρι τον προσεχή Ιούλιο και για την BoE δύο μειώσεις μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Συμπέρασμα

Για τις κεντρικές τράπεζες που εξαρτώνται από δεδομένα και πρέπει να «βλέπουν» τον αποπληθωρισμό για να το πιστέψουν, πιστεύουμε ότι ο δρόμος για τη μείωση των επιτοκίων είναι αρκετά απλός.
Ο συνδυασμός επιβράδυνσης της οικονομίας, χαλάρωσης των αγορών εργασίας, πτώσης της αύξησης των μισθών (προς το 3,5%) και πτώσης του βασικού πληθωρισμού (κάτω από 3%, προς 2%) θα αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων.
«Αλλά στην πραγματικότητα, δεδομένου του αργού ρυθμού αποπληθωρισμού, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε θα δράσουν οι κεντρικές τράπεζες – αν και η Fed ίσως ξεκινήσει νωρίτερα τη χαλάρωση από την ΕΚΤ».
Σε κάθε περίπτωση, οι περικοπές θα γίνουν αργότερα από ό,τι εκτιμούν οι αγορές, καταλήγει η HSBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης