Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι ξένοι επενδυτές ρωτούν για τις ελληνικές τράπεζες – Τι θα κάνουν όταν μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια;

JP Morgan: Οι ξένοι επενδυτές ρωτούν για τις ελληνικές τράπεζες – Τι θα κάνουν όταν μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια;
Η JP Morgan εκτιμά τους δείκτες ROTE στο ~11,5% το 2025 με σχετικά συντηρητικές παραδοχές
Το βασικό ερώτημα των Αμερικανών επενδυτών είναι τι θα κάνουν οι ελληνικές τράπεζες όταν θα αρχίσουν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώνονται.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τις συναντήσεις που είχε με επενδυτές στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη και Βοστώνη) η JP Morgan, στο πλαίσιο συζητήσεων γύρω από τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει η JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες ήταν το σαφές επίκεντρο των συζητήσεών της – ένα μεγάλο μέρος από αυτούς που συνάντησε είναι επενδύσεις και όσοι δεν κατέχουν μετοχές έδειχναν πρόθυμοι να έχουν έκθεση – και ενώ το κλίμα ήταν γενικά θετικό, τέθηκαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την ευαισθησία των επιτοκιακών εσόδων (NII) στα χαμηλότερα επιτόκια.
Η εστίαση αυτή ήταν σημάδι ότι μετατοπίζεται το ενδιαφέρον στους κορυφαίους κινδύνους μετά από μια πολύ ισχυρή απόδοση φέτος.
Για τις τουρκικές τράπεζες, η JP Morgan είδε εκ νέου εκτίμηση ότι ο κλάδος βρισκόταν σε άνοδο, αλλά μεγάλο μέρος των επενδυτών που συνάντησε προτιμούσε να παραμείνει στο περιθώριο κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης περιόδου αναπροσαρμογής.

Τι ζήτησαν να μάθουν οι επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες

Ποια είναι η ευαισθησία της κορυφαίας γραμμής σε χαμηλότερα επιτόκια;
Αυτή ήταν η ερώτηση για τις ελληνικές τράπεζες που κλήθηκε να απαντήσει η JP Morgan, καθώς ο κύκλος ανάπτυξης του NII με γνώμονα το επιτοκιακό περιθώριο (NIM) πλησιάζει τώρα στα τελικά του στάδια.
Ορισμένοι επενδυτές που συνάντησε ανησυχούσαν για τις κορυφαίες γραμμές των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι από τους ίδιους παράγοντες που οδήγησαν στην απότομη άνοδο του NII (+ 51% επί του μέσου έτους το 9μηνο του 2023) μπορεί να το φέρει ξανά υπό πίεση όταν ο κύκλος αλλάξει.
Η JP Morgan συμφωνεί γενικά με αυτήν την αφήγηση λαμβάνοντας υπόψη τις δομές δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και τους σχετικά περιορισμένους διαρθρωτικούς αντισταθμιστικούς κινδύνους στην Ελλάδα, αλλά πιστεύει ότι η επιτάχυνση της αύξησης του όγκου και οι σχετικά χαμηλές πιέσεις στο κόστος των καταθέσεων θα διατηρήσουν τη στήριξη των NII.
Όσον αφορά τους όγκους δανείων, μετά από ένα αδύναμο 9μηνο, η JP Morgan πιστεύει ότι είναι δυνατή μια ορατή βελτίωση το 2024 καθώς οι εταιρικές αποπληρωμές τελειώνουν, αλλά είναι ανθεκτικές οι εκταμιεύσεις νέων δανείων, οι οποίες πλέον τείνουν στο ~14% του ΑΕΠ ετησίως, από ~7% το 2018.

Σταθεροποίηση στα επιτοκιακά έσοδα

Σύμφωνα με την Morgan βλέπει σταθεροποίηση των NII το 2024 και πτώση 5% το 2025, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα είναι στο 2,5% στο 2025.
Εκτιμά τους δείκτες ROTE στο ~11,5% το 2025 με σχετικά συντηρητικές παραδοχές, με ανοδικό κίνδυνο, ιδίως από την αναμενόμενη προς τα κάτω εξομάλυνση του κόστους κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης