Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dalio (Bridgewater): Οι ΗΠΑ χρειάζονται «διακομματική» ηγεσία και μια «ισχυρή μέση» πολιτικά

Dalio (Bridgewater): Οι ΗΠΑ χρειάζονται «διακομματική» ηγεσία και μια «ισχυρή μέση» πολιτικά
Τα σχόλια του Dalio γίνονται ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2024
Σχετικά Άρθρα
Καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2024, η χώρα χρειάζεται έναν «ισχυρό μεσαίο» πολιτικό χώρο και διακομματική συνεργασία, σύμφωνα με τον Ray Dalio, ιδρυτή της επενδυτικής εταιρείας Bridgewater.
«Αν φέρεις τις πλευρές κοντά με διακομματικό τρόπο και δημιουργήσεις μια ισχυρή μέση, αυτό είναι που χρειάζεται η χώρα για να είναι υγιής, πιστεύω», δήλωσε ο Dalio μιλώντας στο CNBC. Δύο πράγματα είναι κρίσιμα για τις ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία, είπε ο ίδιος: Πρώτον, εκτιμά ότι όσοι έχουν ακραίες πολιτικές απόψεις πρέπει να αποξενωθούν. Δεύτερον, η χώρα πρέπει «να συγκεντρώσει τους έξυπνους μετριοπαθείς για να συνεργαστούν και στη συνέχεια να μπορέσει να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις», ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση ζητημάτων όπως το χάσμα πλούτου.

Η ανισότητα του πλούτου

Οι ανησυχίες σχετικά με την ανισότητα του πλούτου έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και επιταχύνθηκαν από την πανδημία Covid-19.
Το β' τρίμηνο του 2023, το πλουσιότερο 10% των αμερικανικών νοικοκυριών κατείχε κατά μέσο όρο περίπου 7 εκατ. δολάρια, ενώ το κατώτερο 50% είχε κατά μέσο όρο 51.000 δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Fed of St. Louis που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.
«Το χάσμα πλούτου είναι ένα χάσμα παραγωγικότητας. Πρέπει να κάνεις τους περισσότερους ανθρώπους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, παραγωγικούς. Δεν μπορείς απλώς να τους δώσεις χρήματα», δήλωσε ο Dalio.

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Τα σχόλια του Dalio έρχονται καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς τις επόμενες προεδρικές εκλογές τους και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα για τον νυν Δημοκρατικό πρόεδρο, Joe Biden.
Ο πρώην πρόεδρος, Donald Trump, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει και πάλι υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, προηγείται έναντι του Biden σε πέντε από τις έξι λεγόμενες πολιτείες που χαρακτηρίζονται "swing states", σύμφωνα με έρευνα των New York Times και του Siena College που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ο Dalio δήλωσε την Τρίτη ότι και τα δύο κόμματα αντιμετωπίζουν ερωτήματα σχετικά με τους μελλοντικούς προεδρικούς υποψηφίους τους. Ο ίδιος αναμένει την εμφάνιση ενός εναλλακτικού υποψηφίου έναντι του Trump μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, καθώς το κόμμα περιορίζει την τελική του επιλογή. Οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν εν τω μεταξύ εσωτερικές διαιρέσεις και ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του Biden, πρόσθεσε.
Τόσο ο Biden όσο και ο Trump αντιμετωπίζουν επικρίσεις όχι μόνο από την αντίστοιχη αντιπολίτευση, αλλά και από το εσωτερικό των κομμάτων τους.
Ο Trump έχει καταπλακωθεί από διαμάχες σχετικά με τη συνεχιζόμενη έρευνα για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο υπό την ηγεσία των υποστηρικτών του, καθώς και για τις πολιτικές του θέσεις σε θέματα όπως τα δικαιώματα στην άμβλωση και τη μετανάστευση. Εν τω μεταξύ, το ιστορικό του Biden στην κορυφαία θέση έχει αντιμετωπιστεί κριτικά από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι αναφέρουν τις προκλήσεις της οικονομίας και τις δυσκολίες του να εφαρμόσει αρκετές από τις βασικές πολιτικές του, όπως η διαγραφή των φοιτητικών δανείων.
Αυτό δημιουργεί μια "πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική" πολιτική κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται από τις διαφορές στις αξίες και τον πλούτο στις ΗΠΑ -που σύμφωνα με τον Dalio θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μετά τις εκλογές. «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μαζί με ειρηνικό τρόπο που θα κάνει τη χώρα πιο παραγωγική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης