Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το μεγάλο ξεπούλημα από το διεφθαρμένο καθεστώς Zelensky και τα κέρδη των ΗΠΑ - Γιατί η Ουκρανία αγοράζει αμερικανικό χρέος και η Ευρώπη πληρώνει

Το μεγάλο ξεπούλημα από το διεφθαρμένο καθεστώς Zelensky και τα κέρδη των ΗΠΑ - Γιατί η Ουκρανία αγοράζει αμερικανικό χρέος και η Ευρώπη πληρώνει
Πώς η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία… επιστρέφει στις ΗΠΑ ενώ κλείνει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης
Με βάση τους αμερικανικούς σχεδιασμούς η μεταπολεμική κατάσταση στην ουκρανική οικονομία περιλαμβάνει τη μετατροπή της σε μία αποικία χρέους και ένα κρατίδιο – όχημα για των συμφερόντων των ΗΠΑ.
Την ώρα που η Ευρώπη πληρώνει τον βαρύ λογαριασμό της υποταγής της στα κελεύσματα της ηγεμονίας των ΗΠΑ, οι τελευταίες έχουν ήδη σε συνεργασία με το διεφθαρμένο καθεστώς Zelensky διαμορφώσει ένα δίκτυο συμφερόντων που θα μετατρέψει τη χώρα σε προτεκτοράτο με αντάλλαγμα ενδεχομένως την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ.
Εντύπωσε προκαλεί σε όσους παρακολουθούν την αγορά ομολόγων ότι Κίεβο το τελευταίο διάστημα αύξησε το πακέτο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κατά μιάμιση φορά, σύμφωνα με μελέτη της Κεντρικής Τράπαζας της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή, το χρέος της ίδιας της Ουκρανίας έχει διαμορφωθεί σε ύψος - ρεκόρ, όπως και το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Και η Δύση έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να περικόψει τη χρηματοδότηση, αλλά οι ΗΠΑ ανεμένεται να κλείσουν τη στρόφιγγα άμεσα.,,.
Ukraine Support Tracker: Europe clearly overtakes US, with total  commitments now twice as large | Kiel Institute
Τι υπολογίζει το καθεστώς του Κιέβου - Η κρυφή συμφωνία 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους έως τον Ιούλιο του 2023 (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο), η Ουκρανία αύξησε τις επενδύσεις σε αμερικανικά ομόλογα κατά 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το σύνολο τηε έκθεσης σε αμερικανικό χρέος είναι 21,4 δισ. δολ με τα 18,2 δισ. δολ. να επενδύονται σε μακροπρόθεσμα ομόλογα και τα υπόλοιπα σε βραχυπρόθεσμα.
Η κυβέρνηση Biden και το Κογκρέσο αποφάσισαν να διοχετεύσουν περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο κατά την ίδια περίοδο, συμπεριλαμβανομένων 44,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για όπλα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το State Department .
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής διευκρινίζει ότι σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν άλλα 38 δισ. δολ.
Το 2022, το Κογκρέσο ενέκρινε τέσσερις γύρους χρηματοδότησης και οι συνολικές μεταβιβάσεις πόρων προς την Ουκρανία έφτασαν τα 113 δισεκατομμύρια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπάνησε 85 δισεκατομμύρια ευρώ για το Κίεβο, εκ των οποίων τα 27 δισ. ήταν στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της εξωτερική  πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell.
Ωστόσο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού —σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια— δεν μπορεί να κλείσει.
Το ουκρανικό δημόσιο χρέος τώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανήλθε σε 136,35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ενθουσιασμός έχει υποχωρήσει

Είναι ήδη σαφές ότι η χρηματοδότηση του Κιέβου θα μειωθεί σημαντικά.
Οι σύμμαχοι απλώς εξαντλούνται από πόρους.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, στην τελευταία συνοδο επεξεργάστηκαν ακριβώς αυτό το σενάριο.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία αντιτίθενται ανοιχτά στη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και η Ολλανδία είναι έτοιμη να προσχωρήσει στην ομάδα.
Ukraine Aid
Η αγωνία του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης της Ουκρανίας «μειώνονται κάθε μέρα» λόγω του γεγονότος ότι το Κογκρέσο δεν διαθέτει πρόσθετους πόρους.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan παραδέχτηκε: «Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να χρηματοδοτηθεί το Κίεβο».
Ως αποτέλεσμα, το Κογκρέσο πιθανότατα δεν θα συμφωνήσει σε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτό σημαίνει ότι το καθεστώς του Κιέβου ενδέχεται να ξεμείνει από αμερικανική βοήθεια πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024.
Από τεχνική άποψη, οι λόγοι για τη σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου του Δημοσίου μπορεί να είναι διαφορετικοί.
Για παράδειγμα, ως στοιχείο διαφοροποίησης.
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα εξακολουθούν να θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα και σταθερά σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς χρέους επισημαίνουν ότι αυτό είναι δευτερεύον.
Ο σχεδιασμός της αγοράς αμερικανικών ομολόγων σίγουρα δεν καταρτίστηκε από το Κίεβο.
«Στην πραγματικότητα, αυτοί είναι οι όροι της συμφωνίας.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα σημαντικό μέρος της βοήθειας να καταλήξει στην χρηματοπιστωτική αγορά των ΗΠΑ.
Είναι πολύ πιθανό ότι αυτό αφορά τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περίπτωση όπου υπάρξει εμπλοκή στο Κογκρέσο όσο αγορά την έγκριση της χρηματοδότησης είτε όταν η αυτή έχει διακοπεί εντελώς», επισημαίενει ο Anton Sviryakin οικονομολός στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
Δηλαδή, αυτά τα χρήματα δεν φεύγουν στη πραγματικότητα από την αμερικανική οικονομία.
Οι πολιτικές διαδικασίες στις ΗΠΑ που σχετίζονται με την Ουκρανία εξυπηρετούν ξεκάθαρα τον χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ που προστατεί τα δικά του οικονομικά συμφέροντα, εξηγεί ο Oleg Dolgitsky ειδικός στις αγορές χρέους
«Αυτό, χωρίς αμφιβολία, αποτυπώνεται στις προϋποθέσεις της οικονομικής βοήθειας, τις οποίες το Κίεβο δεν μπορεί να παρακάμψει με κανέναν τρόπο.
Μια άλλη επιβεβαίωση του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού των Αμερικανών για το «ουκρανικό project» και την ενσωμάτωσή του στους οικονομικούς υπολογισμούς των ΗΠΑ.
Αυτό αναδεικνύει πώς βλέπουν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ τον μελλοντικό μηχανισμό για τη διατήρηση του καθεστώτος του Κιέβου στη ζωή», σημειώνει η ειδική στις χρηματαγορές Anna Rozhkova.

Το ατού του Biden

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στον πραγματισμό των Αμερικανών στην αξιολόγηση των κινδύνων για τη διακυβέρνηση και διαφθορά στην Ουκρανία.
Προφανώς δεν έχουν αυταπάτες για το τεράστιο μέγεθος της διαφθοράς.
«Συνειδητοποιώντας ότι τα μετρητά… απλώς θα κλαπούν, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξισορρόπησαν τον όγκο της ρευστότητας με αποθεματικά υπό μορφή ομολόγων.
Έχουν άλλωστε μηχανισμούς ελέγχου της ρευστοποίησης των τίτλων.
Επιπλέον, η αγορά ομολόγων από το Κίεβο αποτελεί λύση έναντι των κατηγοριών για χρηματοδότηση ενός εξαιρετικά διεφθαρμένου καθεστώτος.
Πιο κοντά στις εκλογές, όταν η κριτική για το ουκρανικό ζήτημα φτάσει στο αποκορύφωμά της, η κυβέρνηση Biden θα παρουσιάσει τις επενδύσεις του Κιέβου ως ατού, μια σοφή απόφαση: λένε, καταλάβαμε τους κινδύνους και αντιστάθμισαν τα στοιχήματά μας αναγκάζοντάς μας να σχηματίσουμε αποθεματικά», λέει η Rozhkova.

Το «αφήγημα» για να κατευνάσουν τους Ρεπουμπλικάνους - Τα οφέλη για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ

Καθώς τα κονδύλια προς την Ουκρανία , προκαλούν έντονη αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικάνους να επιμένουν στην αναθεώρηση των πολιτικών για τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού ως προϋπόθεση για έγκριση.
Καθώς εμφανίζονται σημάδια μιας αυξανόμενης απροθυμίας των Ρεπουμπλικάνων να βοηθήσουν την Ουκρανία, οι υποστηρικτές επαναδιατυπώνουν το αφήγημα.
Ισχυρίζονται ότι ένα σημαντικό μέρος των διατιθέμενων κεφαλαίων συμβάλλει στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στην ανακατεύθυνση επενδύσεων και ευκαιριών εργασίας στην καρδιά της Αμερικής.
Για να ενισχύσει αυτόν τον ισχυρισμό, η κυβέρνηση Biden κυκλοφόρησε στρατηγικά ένα infographic στο Καπιτώλιο, που δείχνει ότι οι ΗΠΑ έχουν καρπωθεί πάνω από 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.
Ο πρώην Βρετανός βουλευτής Matthew Gordon-Banks, τώρα ανώτερος ερευνητής στην Ακαδημία Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων στο Oxfordshire, έχει ρίξει φως στην περίπλοκη σύνδεση αμυντικών ιδρυμάτων, κατασκευαστών εξοπλισμού και πολιτικών παραγόντων των ΗΠΑ.

Η προπαγάνδα Biden για τα οφέλη της αμυντικής βιομηχανίας

Σύμφωνα με τον ίδιο, με κάθε κατανομή κεφαλαίων στην Ουκρανία, διάφοροι τομείς στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκομίζουν σημαντικά οφέλη.'
Η οικονομική υποστήριξη που παρέχεται από τις αμυντικές βιομηχανίες γίνεται ένα ισχυρό εργαλείο πίεσης, επηρεάζοντας τους εκλεγμένους αξιωματούχους να υποστηρίξουν την αύξηση της χρηματοδότησης σε ξένες συγκρούσεις.
«Ωστόσο, όσον αφορά την Ουκρανία, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί συνειδητοποιούν ότι η ματαίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στις αρχές του 2022 ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος.
Όχι μόνο αυτό, αλλά οι δυτικές αμυντικές βιομηχανίες δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν με τη ρωσική παραγωγή όποιες παραγγελίες κι αν έχουν γίνει», είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο, τίθεται το ερώτημα εάν αυτή η προπαγάνδα μπορεί να επηρεάσει αποτελεσματικά τους Ρεπουμπλικάνους, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ της ρωσικής και της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.
Θα μπορούσε να τους παρακινήσει να δώσουν το πράσινο φως για μια κατανομή του προϋπολογισμού για την Ουκρανία;
Η Gordon-Banks εξέφρασε τη γνώμη της με βεβαιότητα ότι στο Capitol Hill είναι απίθανο να υποστηρίξει μια άλλη χρηματοοικονομική στήριξη για την Ουκρανία, εκτός εάν υπάρξει συμβιβασμός.
«Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το θέμα για να κερδίσουν οικονομική υποστήριξη για ορισμένα από τα εγχώρια προγράμματα που τους αφορούν, συγκεκριμένα την ασφάλεια των συνόρων μεταξύ του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών», σημείωσε.
Η εμπλοκή της στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας με την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ εισάγει ένα από τα πιο επίμαχα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ - τη μετανάστευση και τον έλεγχο των συνόρων - στην καρδιά μιας έντονης συζήτησης για την εξωτερική πολιτική.
Καθώς το Κογκρέσο θα επιστρέψει από τις διακοπές των εορτών, το αίτημα του Biden βρίσκεται στο επίκεντρο της νομοθετικής ατζέντας.
Το αποτέλεσμα έχει τεράστια σημασία, με την αποτυχία να καθυστερεί ενδεχομένως τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο και το Τελ Αβίβ.
Μια τέτοια καθυστέρηση κινδυνεύει να υπονομεύσει το παγκόσμιο κύρος της Αμερικής εν μέσω δύο συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
A map of the United States shows the economic impact of FY 22-23 supplemental Ukraine appropriations across the states.
A map of the United States shows the industrial base direct investments FY 22-23 supplemental appropriations across states.

Όσο για την άθλια κατάσταση των οικονομικών της Ουκρανίας, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Οι πληρωμές από τον εκδότη των ομολόγων το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, κατά τη ωρίμασή τους, είναι απίθανο να μειώσουν το έλλειμμα, πολύ λιγότερο να αναπληρώσουν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό.
Αυτοί οι τίτλοι αυτοί έχουν υψηλή ρευστότητα αλλά χαμηλή απόδοση.
Συμπερασματικά, η Ουκρανία η οποία θα αναγκαστεί σε εδαφικές παραχωρήσεις έναντι της Ρωσίας θα παραμείνει μια αποικία χρέους πλήρως εξαρτημένη από τις ΗΠΑ ενώ η Ευρώπη θα πληρώνει ολοένα και πιο απρόθυμα το λογαριασμό.
The Russia-Ukraine War Report Card, Nov. 28, 2023 | Russia Matters
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης