Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι «απίθανες» προβλέψεις της Saxo Bank για το 2024: Καπιταλισμός τέλος, πανδημία λόγω... παχυσαρκίας και φόρος πλουσίων στην ΕΕ

Οι «απίθανες» προβλέψεις της Saxo Bank για το 2024: Καπιταλισμός τέλος, πανδημία λόγω... παχυσαρκίας και φόρος πλουσίων στην ΕΕ
Δύσκολο να πραγματοποιηθούν αλλά όχι απίθανο οι «πρωτόγνωρες» προβλέψεις των αναλυτών της Saxo Bank
Το τέλος του καπιταλισμού, η εμφάνιση νέας πανδημίας λόγω των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας και η επιβολή φόρου 2% στους Ευρωπαίους πλουσίους είναι μόνο τρεις από τις εξωφρενικές προβλέψεις της Saxo Bank για το 2024.
Αν μη τι άλλο, οι εκτιμήσεις της επικεντρώνονται σε σειρά απίθανων αλλά υποτιμημένων γεγονότων, τα οποία, εάν συνέβαιναν, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Φυσικά, όσα διατυπώνονται δεν είναι αντιπροσωπευτικά των επίσημων απόψεων της τράπεζας.
«Όλα έχουν να κάνουν με την έγερση προβληματισμών, και αυτό που έχω διαπιστώσει τα τελευταία 21 χρόνια είναι ότι οι περί ων ο λόγος προβλέψεις αρέσουν στα διοικητικά συμβούλια, στις κεντρικές τράπεζες, αλλά και στους πελάτες μας - είναι σαν να είμαστε σε ένα τραπέζι και να συζητάμε ανταλλάσσοντας επιχειρήματα» δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ο επικεφαλής επενδύσεων της Saxo Bank, Steen Jakobsen. 

Η ΕΕ γίνεται «Ρομπέν των Δασών»

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δη δει… περισσότερης χρηματοδότησης, όπως άλλοτε κατά Δημοσθένη είχαν ανάγκη οι Αθηναίοι, οι Ευρωπαίοι policymakers θα θέσουν μια σειρά από μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, αλλά και η ειρήνη στην Ουκρανία.
Για την επίτευξή τους, λέει ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank, Peter Garnry, θα επιβάλουν ένα φόρο πλούτου στο ύψος του 2%.
Κάτι τέτοιο, υπό τη σκιά πιθανής κοινωνικής αναταραχής, θα βοηθούσε να γίνει κατανοητό πόσο λίγα χρήματα πληρώνουν οι δισεκατομμυριούχοι σε φόρους.
Αναφερόμενος στην Έκθεση για την Παγκόσμια Φοροδιαφυγή 2024, ο Garnry σημείωσε ότι, παρά την τεράστια φορολογική γραφειοκρατία σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ έχει 499 δισεκατομμυριούχους (με όρους δολαρίων) που πληρώνουν σε ποσοστιαία βάση πολύ χαμηλότερο φόρο για την περιουσία τους σε σύγκριση με τους δισεκατομμυριούχους από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.
«Οι δισεκατομμυριούχοι στη Γαλλία έχουν ποσοστό εισοδήματος προ φόρων ίσο με τους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός πληθυσμός πληρώνει φόρο επί των εισοδημάτων του που αγγίζει το 46-50%.
Αν μη τι άλλο, αυτό παραβιάζει τη βασική αρχή της αμοιβαιότητας.
Στην Ολλανδία, είναι ακόμα καλύτερο να είσαι δισεκατομμυριούχος, καθώς ο μέσος φορολογικός συντελεστής είναι χαμηλότερος από αυτό που πληρώνουν οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ, σημείωσε ο Garnry.
Ένας φόρος περιουσίας 2% στους δισεκατομμυριούχους της ΕΕ θα απέφερε 42 δισεκατομμύρια ευρώ (45,5 δισεκατομμύρια δολάρια) και θα συνέβαλε στη χρηματοδότηση βασικών στόχων πολιτικής.
Επίσης, ένας ευρύτερος φόρος 2% στους πολυεκατομμυριούχους θα μπορούσε να ανεβάσει τα φοροέσοδα στα 100-150 δισεκατομμύρια ευρώ, προέβλεψε ο Garnry.
«Η μοντέρνα εκδοχή του Ρομπέν των Δασών για την ΕΕ προκαλεί σοκ στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ειδών πολυτελείας.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αναζήτησης ειδών πολυτελείας, επιπέδων εισοδήματος και εισοδηματικής ανισότητας» προέβλεψε ο Garnry.
«Ένας φόρος περιουσίας εκ μέρους του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μείωνε άμεσα τις προσδοκίες της αγοράς σε ό,τι αφορά τη ζήτηση προϊόντων πολυτελείας και ως εκ τούτου οι επενδυτές θα εγκατέλειπαν τις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών που πωλούν προϊόντα πολυτελείας».
Για παράδειγμα, κάτι τέτοιο θα έκανε τις μετοχές του γαλλικού κολοσσού LVMH, της δεύτερης ακριβότερης εταιρείας της Ευρώπης, να υποχωρήσουν κατά 40%, ενώ οι κατασκευαστές πολυτελών οχημάτων όπως η Porsche και η Ferrari θα υποφέρουν επίσης, εικάζεται στην έκθεση.

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία πυροδοτούν μια κρίση υγείας

Η επιτυχία των νέων φαρμάκων για την παχυσαρκία GLP-1 χαρακτηρίστηκε σπουδαίο επίτευγμα το 2023, με το εξαιρετικά δημοφιλές Wegovy να εκτοξεύει την κεφαλαιοποίηση της φαρμακευτικής Novo Nordisk στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκώς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη LVMH.
Αλλά οι αναλυτές της Saxo προβαίνουν σε μια αξιοπρόσεκτη πρόβλεψη: Όπως είπαν, τέτοιους είδους φάρμακα θα ενισχύσουν τις εξαρτήσεις.
Οι άνθρωποι δεν θα νιώθουν πλέον την ανάγκη να γυμναστούν ώστε να παραμείνουν υγιείς ενώ μοιραία θα αυξηθεί η κατανάλωση fast food…
Αν στα παραπάνω συμπεριλάβουμε το ότι οι κυβερνήσεις αλλά οι ασφαλιστικές θεωρούν τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας ως πιθανούς εξοικονομητές κόστους, η ζήτηση θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα ύψη ξεπερνώντας κατά πολύ την προσφορά, αφήνοντας όσους έχουν ξεκινήσει θεραπεία εκτεθειμένους σε μια σειρά από κινδύνους που σχετίζονται με αλλαγές στον τρόπο ζωής.
«Τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων έχουν αυξηθεί από το σημερινό 39% σε 45% το 2024, γεγονός που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.
Μια σειρά από άλλες παρενέργειες, όπως αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη ή ακόμη και αύξηση των καρδιακών παθήσεων, τραυματισμοί λόγω μειωμένης μυϊκής δύναμης και γενικά μείωση της αποτελεσματικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι δυτικές κοινωνίες.
Οι αυξημένες ασθένειες και οι ημέρες ασθενείας θα μειώσουν την παγκόσμια παραγωγικότητα», προέβαλαν στην έκθεση τους ο Garnry και ο συνεργάτης του στρατηγός Charu Chanana.

Το τέλος του καπιταλισμού

Εν μέσω ενός ολοένα και πιο αβέβαιου γεωπολιτικού σκηνικού, η Saxo Senior Fixed Income Strategist, Althea Spinozzi, υπέθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πιθανόν να αναγκαστεί να αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) μπορεί να χρειαστεί να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της έτι περαιτέρω, εν μέσω ενός δεύτερου κύματος πληθωρισμού.
Προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή, το Κογκρέσο θα αναγκαστεί να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, οδηγώντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού πάνω από το 10% του ΑΕΠ – κάτι το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τη ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα επειγόντως.
«Η προσοχή στρέφεται στο χρηματιστήριο, όπου οι Magnificent Seven (οι 7 μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στις ΗΠΑ) έχουν γίνει πλέον δώδεκα, χάρη σε μια χαμένη… ύφεση και τα προγράμματα κρατικής υποστήριξης που απευθύνονται σε τράπεζες και ιδιοκτήτες κατοικιών», είπε η Spinozzi.
Το group επί του παρόντος περιλαμβάνει τις Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla, ενώ στο κλαμπ θα ενταχθούν ακόμη οι Eli Lilly, Novo Nordisk, JPMorgan Chase, LVMH και ASML.
Καθώς όμως «Οι δώδεκα Τιτάνες θα πολλαπλασιάσουν τις αποτιμήσεις τους μέσα σε λίγους μήνες, η ανισότητα μεταξύ επενδυτών και μη επενδυτών θα αυξηθεί».
Κατανοώντας ότι η πολιτική σταθερότητα εξαρτάται από την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τα τεράστια ελλείμματά της μέσω της έκδοσης ομολόγων, η αμερικανική κυβέρνηση θα αυξήσει την ελκυστικότητα των εγχώριων ομολόγων έναντι των μετοχών.
«Υπό την έντονη πίεση του Λευκού Οίκου, το Κογκρέσο κάνει αφορολόγητα τα κέρδη κεφαλαίου και τα έσοδα από τόκους στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.
Με το δημόσιο χρέος στα χέρια των εγχώριων επενδυτών, το κόστος της χρηματοδότησης γίνεται λιγότερο ασταθές» υπέθεσε η Spinozzi.
«Αυτή η δραματική κίνηση σηματοδοτεί το τέλος του καπιταλισμού, καθώς το χρήμα πηγαίνει από τις ιδιωτικές εταιρείες στο Δημόσιο, και η κατοχή περιουσιακών στοιχείων με μεγαλύτερο κίνδυνο γίνεται πιο ακριβή.
Στον αντίποδα, οι «Δώδεκα Τιτάνες» εδραιώνουν την κυριαρχία τους στην αγορά, καθώς επωφελούνται από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, ενώ το υπόλοιπο χρηματιστήριο καταρρέει».

Άλλες εξωφρενικές προβλέψεις

Άλλες εξωφρενικές προβλέψεις είναι πως το πετρέλαιο θα αγγίξει τα 150 δολάρια το βαρέλι και η Σαουδική Αραβία θα αγοράσει στη συνέχεια την ευρωπαϊκή διοργάνωση του Champions League για να την κάνει παγκόσμια.
Deepfake τεχνητής νοημοσύνης πυροδοτεί κρίση εθνικής ασφάλειας.
Ο Robert F. Kennedy Jr. κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Η Ιαπωνία αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πολιτική ελέγχου της καμπύλης απόδοσης και ένας συνασπισμός ελλειμματικών χωρών σχηματίζουν μια «λέσχη της Ρώμης» για την αναδιάρθρωση της δυναμικής του παγκόσμιου εμπορίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης