Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χάος στις προβλέψεις των αναλυτών για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας - Έντονο volatility στη Wall μετά το ράλι

Χάος στις προβλέψεις των αναλυτών για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας - Έντονο volatility στη Wall μετά το ράλι
Η Amundi, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης, αναμένει πλέον ύφεση στις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024

Οι επενδυτικές τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν πολύ διαφορετικές προβλέψεις για το αμερικανικό χρηματιστήριο και το δολάριο το 2024, αντανακλώντας τη βαθιά διαίρεση σχετικά με το αν η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση και θα συμπαρασύρει και την παγκόσμια οικονομία.
Η έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των προβλέψεων είναι μια έντονη αντίθεση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν οι περισσότεροι προέβλεπαν ύφεση στις ΗΠΑ και ραγδαίες μειώσεις των επιτοκίων που δεν υλοποιήθηκαν, σημειώνει το Reuters.
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε κατά 5,2% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
O φετινός διχασμός έχει δημιουργήσει ένα διάγραμμα διασποράς προβλέψεων για την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ και για το πώς θα αποδώσουν τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία που επηρεάζονται από τις ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Ανώμαλο ξεκίνημα μετά το ράλι

Ως εκ τούτου, οι αγορές προετοιμάζονται για ένα ανώμαλο ξεκίνημα του νέου έτους μετά από ένα ισχυρό ράλι τον περασμένο μήνα τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα που βασίστηκε στη βραχυπρόθεσμη συναίνεση ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια βρίσκονται σε σταθερή καθοδική πορεία.
"Το αν οι ΗΠΑ θα έχουν μια σκληρή προσγείωση ή μια ήπια προσγείωση θα κυριαρχήσει στην αγορά", δήλωσε η Sonja Laud, επικεφαλής επενδύσεων της Legal & General Investment Management.
"Το αφήγημα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αν οι τρέχουσες προβλέψεις για τα επιτόκια "μετατοπιστούν σημαντικά, αυτό δημιουργεί σημαντική μεταβλητότητα".
Τα στοιχεία για τη διαπραγμάτευση δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνουν ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από την αυξημένη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς στο μέλλον.

Διχασμένοι οι αναλυτές

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 1,2% για το 2024 κατά μέσο όρο.
Όμως, ενώ οι αναλυτές είναι ενωμένοι στο ότι ο πιο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed εδώ και δεκαετίες θα προκαλέσει επιβράδυνση, διχάζονται ως προς το αν το 2024 θα περιλαμβάνει επίσης μερικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης που μπορεί να προκαλέσουν μειώσεις επιτοκίων και να αποδυναμώσουν το δολάριο.
Η Amundi, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης, αναμένει πλέον ύφεση στις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, πράγμα που σημαίνει ότι ο όμιλος είναι αρνητικός για το δολάριο και του αρέσουν τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών.
Στο συνάλλαγμα, το ιαπωνικό γεν θα είναι το "φωτεινό σημείο" της αγοράς, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να απομακρυνθεί επιτέλους από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, δήλωσε ο CIO της Amundi Vincent Mortier.
Το γεν διαπραγματεύεται γύρω στα 147 ανά δολάριο, όχι πολύ μακριά από τα χαμηλά 30 ετών.
Η Morgan Stanley, ωστόσο, δεν βλέπει ύφεση και εκτιμά ότι η Fed μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος. Εκτιμά ότι ο δείκτης δολαρίου θα αυξηθεί στις 111 μονάδες από 104 που είναι σήμερα, το ευρώ θα πέσει στο 1 δολάριο και το γεν θα ανακάμψει μόνο μέτρια στις 142 μονάδες ανά δολάριο.

Αμερικανικές μετοχές

Για τις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες καθοδηγούν τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, οι προβλέψεις διχάζονται.
"Ορισμένες αρκούδες είναι (ακόμα) πολύ αφοσιωμένες και πιστεύουν ότι αν δεν συνέβη φέτος, πρέπει να συμβεί του χρόνου", δήλωσε ο Kaiser της Citi.
Η Deutsche Bank προβλέπει μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2024 και μια τεράστια μείωση των επιτοκίων κατά 175 μονάδες βάσης, με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού να οδηγεί τον δείκτη μετοχών S&P 500 στις 5.100 μονάδες. Ο S&P 500 έχει κερδίσει 19% φέτος στις 4.567 μονάδες.
Η JP Morgan θεωρεί πιθανή μια ύφεση και τον S&P να τελειώνει το έτος στις 4.200 μονάδες, ενώ η Goldman Sachs βλέπει μόνο περιορισμένο κίνδυνο ύφεσης.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μετοχών για τα κέρδη του S&P 500 είναι σήμερα οι πιο διασκορπισμένες από την εποχή της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επενδύσεων της Blackrock.
Η LGIM, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 1,5 τρισ. δολαρίων, είναι υποεπενδεδυμένη στις μετοχές και αναμένει ύφεση στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Laud.
Ορισμένοι επενδυτές είχαν εν τω μεταξύ μετακινηθεί πέρα από τη συζήτηση για την αμερικανική οικονομία για να αναζητήσουν άλλες ευκαιρίες.
Ο Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγικής της Pictet Asset Management, δήλωσε ότι το big call αφορούσε κέρδη στις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες πιστεύουν ότι είναι υποτιμημένες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης