Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Προετοιμαστείτε για το «κόκκινο κύμα» του Trump – Τι θα φέρουν οι εκλογές των ΗΠΑ το 2024

Citigroup: Προετοιμαστείτε για το «κόκκινο κύμα» του Trump – Τι θα φέρουν οι εκλογές των ΗΠΑ το 2024
Το τεράστιο προβάδισμα του Donald Trump στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σημαίνει ότι η υποψηφιότητα του είναι σχεδόν εγγυημένη
Καθώς ο κύκλος των εκλογών στις ΗΠΑ το 2024 ξεκινά, η Citigroup εξετάζει τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις από διαφορετικά εκλογικά αποτελέσματα.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι η πρόβλεψή τους για μεγάλη πιθανότητα οι Ρεπουμπλικάνοι να αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, αν και υπολείπονται της πλειοψηφίας των 60 ψήφων.
Αυτό, ωστόσο, δεν εγγυάται την ομαλή πλεύση για το ρεπουμπλικανικό κόμμα (GOP).
Με την τρέχουσα κυριαρχία των Δημοκρατικών στη Γερουσία (51-49), οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει όχι μόνο να διατηρήσουν ανταγωνιστικές έδρες αλλά και να πάρουν τουλάχιστον μία από βασικές πολιτείες όπως η Φλόριντα ή το Τέξας.

hhouse_map.JPG
Σύμφωνα με την έκθεση, οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση για τον έλεγχο της Βουλής - χρειάζεται να κερδίσουν μόλις πέντε έδρες.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις 16 περιφέρειες των Ρεπουμπλικανών.
GAjHx6gWcAAMrtq.jpg

Προεδρική κούρσα: Οι μπαλαντέρ του Trump και τρίτων

Το τεράστιο προβάδισμα του Donald Trump στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σημαίνει ότι η υποψηφιότητα του είναι σχεδόν εγγυημένη.
Η παρουσία ενός υποψηφίου τρίτου κόμματος όπως ο Robert F. Kennedy Jr. θα μπορούσε να επηρεάσει την εικόνα, αν και ο σημερινός αντίκτυπός του φαίνεται ουδέτερος, αντλώντας ψήφους τόσο από τον Trump όσο και από τον Biden.
Παρόλα αυτά, η επιρροή του δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Ο Trump αυτή τη στιγμή κυριαρχεί σε όλους τους υποψηφίους του GOP και πρόσφατα ξεπέρασε τον Πρόεδρο Biden στις δημοσκοπήσεις
2024_field_0.JPG

Δημοσιονομική Πολιτική: Το δίλημμα της διχασμένης κυβέρνησης

Σύμφωνα με το Citi, κάτω από δύο από τα τρία πιο πιθανά εκλογικά αποτελέσματα, οι ΗΠΑ θα δουν μια διχασμένη νομοθετική εξουσία.
Αυτή η διαίρεση θα σήμαινε περαιτέρω αδιέξοδο, με τη δικομματική συνεργασία να απαιτείται για την ψήφιση οποιασδήποτε δημοσιονομικής νομοθεσίας - ένα κατόρθωμα που έχει αποδειχθεί πρόκληση τον τελευταίο καιρό.
Οι πιθανοί τομείς συμφωνίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δαπάνες για την άμυνα και τις υποδομές, καθώς και τη βιομηχανική πολιτική μέσω επιδοτήσεων, παρόμοιες με αυτές του δικομματικού νόμου CHIPS.

Σενάριο «Κόκκινο Κύμα»: Φορολογικές ελαφρύνσεις και προβληματισμοί για το έλλειμμα

Σε περίπτωση που υπάρξει ένα «κόκκινο κύμα», δίνοντας στους Ρεπουμπλικάνους τον έλεγχο τόσο της προεδρίας όσο και του νομοθετικού σώματος, η Citi πιστεύει ότι η διαδικασία συμφιλίωσης με την πολιτική ωμής βίας θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι.
Θα επέτρεπε στο GOP να εγκρίνει νομοθεσία για τους φόρους, τις δαπάνες και το όριο του χρέους με μια απλή πλειοψηφία στη Γερουσία.
Ένα άλλο πιθανό αποτέλεσμα ενός «κόκκινου κύματος» θα ήταν η πιθανή ανανέωση των ατομικών φορολογικών περικοπών της εποχής Trump, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά το έλλειμμα.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, εάν επεκταθούν οι διατάξεις του Φορολογικού Νόμου του 2017 του Trump, θα αυξηθεί το έλλειμμα κατά 134 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026 και 346 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027.
Ακόμη και σε μια διχασμένη κυβέρνηση, ορισμένες από τις φορολογικές περικοπές Trump θα μπορούσαν να παραταθούν, κάτι που έκανε το Κογκρέσο το 2011 σε μια δικομματική ψηφοφορία για την επέκταση των φορολογικών πολιτικών της εποχής Bush.

Δημοσιονομική συγκράτηση εν μέσω αυξανόμενων ελλειμμάτων

Η ανάλυση της Citi τονίζει επίσης την αυξημένη εστίαση στη δημοσιονομική συγκράτηση λόγω των αυξανόμενων ελλειμμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα από ό,τι αναμενόταν το 2023.
Σύμφωνα με την έκθεση, «το έλλειμμα του 2024 ενισχύεται εν μέρει λόγω των αυτόματων σταθεροποιητών που θα μπορούσαν να εισέλθουν κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης».
Με τα ελλείμματα που προβλέπεται να παραμείνουν αυξημένα το 2024 και το 2025, πιθανότατα θα υπάρξει μειωμένη όρεξη για πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα, ειδικά σε ένα έτος εκλογών με συνεχείς ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης