Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Με το... δεξί μπαίνει στο 2024 ο χρυσός: Κεντρικές τράπεζες και γεωπολιτική διατηρούν ισχυρή τη ζήτηση

Με το... δεξί μπαίνει στο 2024 ο χρυσός: Κεντρικές τράπεζες και γεωπολιτική διατηρούν ισχυρή τη ζήτηση
Η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών προσέθεσε 10% ή περισσότερο στην απόδοση του χρυσού το 2023 και σημειώνει ότι ακόμη και αν το 2024 δεν φτάσει στα ίδια ύψη, οι αγορές πάνω από την τάση θα πρέπει να προσφέρουν επιπλέον ώθηση στις τιμές του χρυσού
Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές χρυσού σημείωσαν άλλο ένα υψηλό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα έπειτα από ένα καταιγιστικό 2023, και ο συνδυασμός γεωπολιτικών εντάσεων και συνεχιζόμενων αγορών από τις κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δει τη ζήτηση να παραμένει ανθεκτική το επόμενο έτος, σύμφωνα με το World Gold Council.
Στην έκθεση Gold Outlook 2024, σημειώνεται ότι πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν πλέον μια «ήπια προσγείωση» στις ΗΠΑFed αναμένεται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο χωρίς να προκαλέσει ύφεση- η οποία θα ήταν θετική για την παγκόσμια οικονομία. Επίσης, επισημαίνεται ότι ιστορικά, τα περιβάλλοντα ήπιας προσγείωσης «δεν ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά για τον χρυσό, με αποτέλεσμα οι μέσες αποδόσεις να είναι επίπεδες έως ελαφρώς αρνητικές».
«Τούτου λεχθέντος, κάθε κύκλος είναι διαφορετικός. Αυτή τη φορά, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις σε μια χρονιά εκλογών-κλειδί για πολλές μεγάλες οικονομίες, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να παράσχουν πρόσθετη στήριξη για τον χρυσό» υπογραμμίζει το World Gold Council.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της σημείωσαν επίσης ότι η πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης δεν είναι «καθόλου σίγουρη», ενώ μια παγκόσμια ύφεση εξακολουθεί να μην αποκλείεται.
«Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει πολλούς επενδυτές να διατηρούν αποτελεσματικές αντισταθμίσεις, όπως ο χρυσός, στα χαρτοφυλάκιά τους», πρόσθεσε το WGC.
Τα δύο πιο σημαντικά γεγονότα για τη ζήτηση χρυσού το 2023 ήταν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, ανέφερε το WGC, εκτιμώντας ότι τα γεωπολιτικά γεγονότα πρόσθεσαν μεταξύ 3% και 6% στην τιμή του χρυσού κατά τη διάρκεια του έτους. «Και σε μια χρονιά με σημαντικές εκλογές που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ινδία και την Ταϊβάν, η ανάγκη των επενδυτών για αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από το κανονικό», αναφέρει η έκθεση, προσβλέποντας στο 2024.

Όλα τα βλέμματα στη Fed

Ο John Reade, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος του WGC για την αγορά, δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC ότι οι τιμές του χρυσού πιθανότατα θα παραμείνουν σε ένα εύρος τιμών αλλά με διακυμάνσεις το επόμενο έτος. Αναμένει ότι θα αντιδρούν σε μεμονωμένα οικονομικά στοιχεία που θα ενημερώνουν για την πιθανή πορεία της πολιτικής της Fed έως ότου η πρώτη μείωση των επιτοκίων είναι στο τσεπάκι.
Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος την πρώτη μείωση του επιτοκίου της Fed κατά 25 μονάδες βάσης ήδη από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group. Ωστόσο, αν και οι μειώσεις των επιτοκίων θεωρούνται συνήθως καλά νέα για τον χρυσό (καθώς οι αποδόσεις των μετρητών μειώνονται και οι επενδυτές αναζητούν αλλού επενδύσεις υψηλής απόδοσης), ο Reade τόνισε ότι δύο παράγοντες θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι «η αναμενόμενη χαλάρωση των επιτοκίων πολιτικής μπορεί να είναι λιγότερο αισιόδοξη για τον χρυσό απ' ό,τι φαίνεται επιφανειακά».
Πρώτον, εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει ταχύτερα από τα επιτόκια -όπως αναμένεται σε μεγάλο βαθμό- τότε τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν αυξημένα. Και δεύτερον, η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη θα μπορούσε να πλήξει την καταναλωτική ζήτηση χρυσού.
«Δεν λέω ότι τα επιτόκια πρέπει να επιστρέψουν στο 0 για να αναζωπυρωθεί η ζήτηση, αλλά αυτός ο συνδυασμός, νομίζω, της πρώτης μείωσης στις ΗΠΑ και των μειώσεων αλλού σε άλλες σημαντικές οικονομίες, νομίζω ότι θα αλλάξει λίγο το κλίμα προς τον χρυσό», δήλωσε ο Reade.

Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες θα συνεχιστούν

Ένας άλλος υποστηρικτικός παράγοντας για το κίτρινο μέταλλο είναι η περαιτέρω αγορά από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το World Gold Council.
Οι κεντρικές τράπεζες αποτέλεσαν σημαντική πηγή ζήτησης στην παγκόσμια αγορά χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια και το 2023 είναι πιθανό να αποτελέσει έτος ρεκόρ. Το WGC αναμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2024.
Ο Reade δήλωσε ότι το World Gold Council εξεπλάγη από τη σημαντική αύξηση των αγορών των κεντρικών τραπεζών το 2022 και ότι ο ρυθμός των αγορών συνεχίστηκε και φέτος.
Στην έκθεσή του, το WGC εκτιμά ότι η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών προσέθεσε 10% ή περισσότερο στην απόδοση του χρυσού το 2023 και σημειώνει ότι ακόμη και αν το 2024 δεν φτάσει στα ίδια ύψη, οι αγορές πάνω από την τάση θα πρέπει να προσφέρουν επιπλέον ώθηση στις τιμές του χρυσού.
«Οι προσδοκίες μας είναι ότι οι αγορές των κεντρικών τραπεζών θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος σε καθαρή βάση, και αυτό συμβαίνει λίγο πολύ από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», δήλωσε ο Reade.
«Η δική μου προσδοκία είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είναι και πάλι σε μεγάλο βαθμό, το είδος της εξέχουσας ιστορίας στην αγορά χρυσού το 2024, αλλά νομίζω ότι θα ήταν αισιόδοξο εκ μέρους μας να πούμε ότι θα είναι μια ακόμη χρονιά ρεκόρ ή μια χρονιά που θα ισοφαρίσει το ρεκόρ» συμπλήρωσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης