Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ετοιμαστείτε για επιθετικό sell off στις αγορές στο α' 3μηνο του 2024 - Τι προειδοποιούν Bank of America, JP Morgan

Ετοιμαστείτε για επιθετικό sell off στις αγορές στο α' 3μηνο του 2024 - Τι προειδοποιούν Bank of America, JP Morgan
Το ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο τον περασμένο μήνα είναι πιθανό να σβήσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, εν μέσω ορισμένων αυξανόμενων οικονομικών αντιξοοτήτων
Ως μία κατάσταση "lose-lose" (απώλειας-απώλειας) περιγράφει τις προοπτικές για τους επενδυτές μετοχών των ΗΠΑ το επόμενο έτος, ο Marko Kolanovic, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της JPMorgan.
Την ίδια ώρα, ο Michael Hartnett της Bank of America, εκτιμά ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα υποφέρουν το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς ένα ράλι των ομολόγων θα σηματοδοτούσε κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη.
Ο αναλυτής στρατηγικής – ο οποίος παρέμεινε πτωτικός ακόμη και όταν ο S&P 500 σημείωσε ράλι περίπου 19% φέτος – είπε ότι οι χαμηλότερες αποδόσεις ήταν ένας από τους κύριους καταλύτες των κερδών των μετοχών στο τρέχον τρίμηνο.
Ωστόσο, μια περαιτέρω πτώση στο 3% θα σήμαινε μια «σκληρή προσγείωση» για την οικονομία.
Η αφήγηση «χαμηλότερες αποδόσεις = υψηλότερες μετοχές» θα μετατραπεί σε «χαμηλότερες αποδόσεις = χαμηλότερες μετοχές», έγραψε ο Hartnett.
Οι δείκτες κλίματος δεν υποστηρίζουν πλέον περαιτέρω κέρδη σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, είπε ο Hartnett.
Το προσαρμοσμένο σήμα bull-and-bear της BofA αυξήθηκε στο 3,8 από 2,7 την εβδομάδα έως τις 6 Δεκεμβρίου, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα από τον Φεβρουάριο του 2012.
Από την μεριά του, ο Kolanovic προειδοποίησε τους επενδυτές ότι οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ανοδική τους πορεία χωρίς σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες – και δεν το αναμένει αυτό εκτός εάν οι αγορές υποχωρήσουν σοβαρά ή η οικονομία επιβραδυνθεί.
Για το λόγο αυτό, είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέξουν μετρητά ή ομόλογα αντί για μετοχές.
«Αυτή είναι μια κατάσταση catch-22», είπε ο Kolanovic.
«Αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει πρώτα να δούμε κάποιες μειώσεις και αστάθεια της αγοράς κατά τη διάρκεια του 2024 πριν από τη χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών και ένα πιο βιώσιμο ράλι».

Σύσταση για άμυνα

Ο Kolanovic, ο οποίος παρέμεινε πτωτικός σε όλο το φετινό ράλι μετοχών, επανέλαβε την αμυντική του στάση, λέγοντας στους πελάτες ότι οι αποδόσεις των ομολόγων παρουσιάζουν ένα «υψηλό ποσοστό μείωσης της απόδοσης» για άλλα περιουσιακά στοιχεία και στρατηγικές.
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε γενικές γραμμές.
Ωστόσο, εκτιμά ότι ακόμη και στο πιο αισιόδοξο οικονομικό σενάριο, οι μετοχές θα ξεπερνούσαν τα ομόλογα ή τα μετρητά μόνο κατά περίπου 5%.
Στο αναμενόμενο περιβάλλον της χαμηλής ανάπτυξης ή μιας ύφεσης, ο στρατηγικός αναλυτής είπε ότι θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις κατά περίπου 20%.
"Ανεξάρτητα από το αν θα συμβεί ύφεση ή όχι, εκ των προτέρων, η ανταμοιβή κινδύνου σε μετοχές και άλλα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία είναι χειρότερη από ό,τι σε μετρητά ή ομόλογα", είπε ο Kolanovic.
Η πτωτική εκτίμηση του Kolanovic για το 2023 δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει άνοδο 19% καθώς η οικονομία παρέμεινε ανθεκτική, ακόμη και στη σκιά των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve στις αρχές του έτους.
Ο Kolanovic μείωσε την κατανομή των μετοχών του τον περασμένο Δεκέμβριο και στη συνέχεια τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τον Μάιο του τρέχοντος έτους λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών αφού παρέμεινε αισιόδοξος σε μεγάλο μέρος της πορείας των μετοχών του 2022.

Σύγχυση μεταξύ των αναλυτών της JP Morgan - Η βουτιά της Wall Street θα είναι 23% ή 8% το 2024;

Πάντως, οι αναλυτές της JP Morgan δείχνουν μια... πολυφωνία στις εκτιμήσεις τους.
Μετά την εκτίμηση του Dubravko Lakos-Bujas, επικεφαλής στρατηγικής διεθνών μετοχών της JPMorgan, ότι ο δείκτης S&P 500 θα έχει πτώση 8% το 2024, ο κορυφαίος γκουρού των charts της JPMorgan, Jason Hunter, εκτιμά ότι το επόμενο έτος θα είναι πολύ δύσκολο.

Μάλιστα, προειδοποιεί τους επενδυτές να προετοιμαστούν για πτώση του S&P 500 κατά 23% μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και την επικράτηση μιας ύφεσης.
Το χρηματιστήριο τιμολογεί λανθασμένα σε μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία των ΗΠΑ, όπου η Federal Reserve καταφέρνει να συντρίψει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση, δήλωσε ο Jason Hunter.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι οι προοπτικές είναι πιο σκοτεινές από ό,τι πίστευαν, προκαλώντας sell off στις μετοχές, δήλωσε ο επικεφαλής τεχνικής στρατηγικής της τράπεζας.
«Έχεις την τάση να βρίσκεις τον δρόμο σου σε μια bear market που τελικά συνδέεται με μια ύφεση πολύ πιο συχνά», είπε ο Hunter, δείχνοντας την τρέχουσα ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης ως αξιόπιστο δείκτη του οικονομικού πόνου.
"Οι πιθανότητες στοιβάζονται υπέρ μιας σκληρής προσγείωσης, στην πραγματικότητα."

Ο ρόλος της Fed

Η Fed αύξησε τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν την περασμένη άνοιξη στο 5% σήμερα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον ιστορικό πληθωρισμό.
Πολλοί επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος, ενισχύοντας τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξοι, καθώς η Fed είναι απίθανο να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική μέχρι να επιβραδύνει η οικονομία.
«Θα πρέπει να πάμε στο stall speed», είπε ο Hunter.
«Αυτό είναι που δίνει τη δυνατότητα στη Fed να αρχίσει να χαλαρώνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
«Η αγορά θα έχει έναν σημαντικό έλεγχο για το αν η αδράνεια θα οδηγήσει σε ύφεση ή όχι», συνέχισε.
«Οι μετοχές πρέπει να υποχωρήσουν».
Ο επικεφαλής τεχνικής στρατηγικής της JPMorgan βλέπει τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 23% στις 3.500 μονάδες μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Τι ανέφερε ο Dubravko Lakos-Bujas

Το ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο τον περασμένο μήνα είναι πιθανό να σβήσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, εν μέσω ορισμένων αυξανόμενων οικονομικών αντιξοοτήτων, σύμφωνα με την JPMorgan.
Ο Dubravko Lakos-Bujas, επικεφαλής στρατηγικής διεθνών μετοχών της JPMorgan, υποστήριξε ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η ταχεία εξάντληση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αναταραχή θα μπορούσαν να προκαλέσουν απότομη πτώση του S&P 500 κατά τη διάρκεια του 2024.
«Εν τη απουσία ταχείας χαλάρωσης της πολιτικής της Fed, αναμένουμε ένα πιο απαιτητικό μακροοικονομικό σκηνικό για τις μετοχές το επόμενο έτος με αμβλυνόμενες καταναλωτικές τάσεις σε μια εποχή που η θέση και το συναίσθημα των επενδυτών έχουν ως επί το πλείστον αντιστραφεί», έγραψε στο σημείωμα ο Lakos-Bujas.
Ο δείκτης αναφοράς θα μπορούσε να πέσει στις 4.200 έως το τέλος του 2024 — χαμηλότερα περίπου κατά 8% από τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan.
Η φθίνουσα αποταμίευση των νοικοκυριών, το απότομο κόστος δανεισμού που κυμαίνεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης ευθύνονται για την άτονη προβολή, έγραψε ο Lakos-Bujas.

Διχασμένοι οι αναλυτές

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 1,2% για το 2024 κατά μέσο όρο.
Όμως, ενώ οι αναλυτές είναι ενωμένοι στο ότι ο πιο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed εδώ και δεκαετίες θα προκαλέσει επιβράδυνση, διχάζονται ως προς το αν το 2024 θα περιλαμβάνει επίσης μερικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης που μπορεί να προκαλέσουν μειώσεις επιτοκίων και να αποδυναμώσουν το δολάριο.
Η Amundi, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης, αναμένει πλέον ύφεση στις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, πράγμα που σημαίνει ότι ο όμιλος είναι αρνητικός για το δολάριο και του αρέσουν τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών.
Στο συνάλλαγμα, το ιαπωνικό γεν θα είναι το "φωτεινό σημείο" της αγοράς, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να απομακρυνθεί επιτέλους από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, δήλωσε ο CIO της Amundi Vincent Mortier.
Το γεν διαπραγματεύεται γύρω στα 147 ανά δολάριο, όχι πολύ μακριά από τα χαμηλά 30 ετών.
Η Morgan Stanley, ωστόσο, δεν βλέπει ύφεση και εκτιμά ότι η Fed μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος. Εκτιμά ότι ο δείκτης δολαρίου θα αυξηθεί στις 111 μονάδες από 104 που είναι σήμερα, το ευρώ θα πέσει στο 1 δολάριο και το γεν θα ανακάμψει μόνο μέτρια στις 142 μονάδες ανά δολάριο.

Αμερικανικές μετοχές

Για τις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες καθοδηγούν τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, οι προβλέψεις διχάζονται.
"Ορισμένες αρκούδες είναι (ακόμα) πολύ αφοσιωμένες και πιστεύουν ότι αν δεν συνέβη φέτος, πρέπει να συμβεί του χρόνου", δήλωσε ο Kaiser της Citi.
Η Deutsche Bank προβλέπει μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2024 και μια τεράστια μείωση των επιτοκίων κατά 175 μονάδες βάσης, με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού να οδηγεί τον δείκτη μετοχών S&P 500 στις 5.100 μονάδες. Ο S&P 500 έχει κερδίσει 19% φέτος στις 4.567 μονάδες.
Η JP Morgan θεωρεί πιθανή μια ύφεση και τον S&P να τελειώνει το έτος στις 4.200 μονάδες, ενώ η Goldman Sachs βλέπει μόνο περιορισμένο κίνδυνο ύφεσης.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μετοχών για τα κέρδη του S&P 500 είναι σήμερα οι πιο διασκορπισμένες από την εποχή της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επενδύσεων της Blackrock.
Η LGIM, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 1,5 τρισ. δολαρίων, είναι υποεπενδεδυμένη στις μετοχές και αναμένει ύφεση στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Laud.
Ορισμένοι επενδυτές είχαν εν τω μεταξύ μετακινηθεί πέρα από τη συζήτηση για την αμερικανική οικονομία για να αναζητήσουν άλλες ευκαιρίες.
Ο Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγικής της Pictet Asset Management, δήλωσε ότι το big call αφορούσε κέρδη στις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες πιστεύουν ότι είναι υποτιμημένες.www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης