Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Ταύρος» για τα ελληνικά ομόλογα η UBS – Τον Ιανουάριο του 2024 στους δείκτες του Bloomberg

«Ταύρος» για τα ελληνικά ομόλογα η UBS – Τον Ιανουάριο του 2024 στους δείκτες του Bloomberg
Το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται πλέον επενδυτικός βαθμός και, ως εκ τούτου, είναι επιλέξιμο για τον κορυφαίο δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond
Με την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Fitch σε BBB-, μετά την αναβάθμιση της S&P τον Οκτώβριο του 2023 σε BBB-, η Ελλάδα θα επιστρέψει στους δείκτες της κύριας αγοράς ομολόγων το επόμενο έτος, παρατηρεί η UBS, η οποία βλέπει ότι αυτό το ορόσημο θα ενισχύσει τη δυναμική των ελληνικών ομολόγων.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται πλέον επενδυτικός βαθμός και, ως εκ τούτου, είναι επιλέξιμο για τον κορυφαίο δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index (και άλλους δείκτες μόνο επενδυτικού βαθμού), εξηγεί η UBS.
Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το ελληνικό χρέος, καθώς πολλοί διεθνείς επενδυτές χτίζουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους με βάση τους δείκτες IG και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τα ελληνικά ομόλογα.
Υπάρχουν επίσης επιπτώσεις επανεξισορρόπησης (rebalancing) για άλλους εκδότες ευρωπαϊκών ομολόγων.

2_346.JPG
Στο 1% του Bloomberg Euro Agg. τα ελληνικά ομόλογα

Προκειμένου να έχουν οι επενδυτές μια πρώιμη ένδειξη της πιθανής επίδρασης από τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στον δείκτη, η UBS πραγματοποιεί μια ανάλυση εξισορρόπησης χρησιμοποιώντας τις διακρατήσεις Δεκεμβρίου.
Εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα θα αποτελούν περίπου το 1% του δείκτη.
Λόγω εκτιμήσεων ρευστότητας στο τέλος του έτους, η συμπερίληψη των ελληνικών τίτλων στον δείκτη θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, αλλά η αξιολόγηση θα επηρεαστεί οριακά μόνο από την καθυστέρηση.
Η προσθήκη της Ελλάδας θα σήμαινε, καταρχήν, ότι όλες οι σταθμίσεις όλων των άλλων χωρών θα μειωθούν κατά 1% σε σύγκριση με αυτό που θα ήταν διαφορετικά.
Επιπρόσθετα, η UBS αναμένει ότι η ονομαστική διάρκεια των ελληνικών ομολόγων θα είναι περίπου 7,02 έτη και, όταν συμπεριληφθεί στον δείκτη, αναμένεται να αυξηθεί οριακά η συνολική διάρκεια του δείκτη.

Έρχεται άνοδος στα ελληνικά ομόλογα

Η UBS παραμένει bullish για τα ελληνικά ομόλογα, παρά την ισχυρή απόδοση φέτος, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης από τα μέσα Οκτωβρίου, μετά τις αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας από τις αξιολογήσεις S&P και Fitch, με τα spreads έναντι των γερμανικών ομολόγων να έχουν μειωθεί κατά περίπου 100 μ.β. από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας σημαντικά άλλα spreads της περιφέρειας.
Ενώ τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζονται πλέον ως πιο δίκαια αποτιμημένα σε σχέση με τη νέα πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η UBS παραμένει bullish.
Η συμπερίληψη του ελληνικού χρέους σε δείκτες ομολόγων μόνο επενδυτικού βαθμού αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση από τους επενδυτές που παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες.
Επιπλέον, οι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι προηγουμένως περιορίζονταν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους λόγω της αξιολόγησης τους ως μη επενδυτικού βαθμού, αναμένεται τώρα να παρουσιάσουν αυξημένο ενδιαφέρον λόγω πιστωτικής αναβάθμισης και τις ελκυστικές αποδόσεις (3,40%).

Οι κυκλικοί κίνδυνοι

Η UBS πιστεύει ότι οι κυκλικοί κίνδυνοι θα είναι ο κύριος μοχλός για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, τους επόμενους μήνες.
Η τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει αυξανόμενη πιθανότητα περικοπών επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Τα περιφερειακά spread συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με υψηλό beta έως διάρκεια και εάν υπάρξει περαιτέρω ράλι ως αποτέλεσμα μιας στροφής από την ΕΚΤ, τα περιφερειακά ομόλογα θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται.

Ευνοϊκό το περιβάλλον

Στην τελευταία έκθεσή της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η Fitch τόνισε την ευνοϊκή δυναμική του χρέους, η οποία αναμένεται να παραμείνει σε «απότομη πτωτική τάση» και τους χαμηλούς κινδύνους πολιτικής ως βασικούς μοχλούς αξιολόγησης για την αναβάθμιση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της UBS, ο λόγος χρέους προβλέπεται να μειωθεί στο 159% του ΑΕΠ φέτος, στο 152% το 2024 και στο 144% το 2025.
Αυτό θα αντιπροσώπευε μείωση σχεδόν κατά 60 π.μ. του δείκτη χρέους/ΑΕΠ από το ανώτατο όριο του 205% του ΑΕΠ κατά την πανδημία.
Αυτή η πτωτική τάση του δείκτη χρέους υποστηρίζεται από τις προσδοκίες για ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση.
Η UBS αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα ξεπεράσει αυτή των άλλων ομοτίμων της ζώνης του ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, με μέσο όρο 3%.
Η ανάπτυξη θα υποστηρίζεται από: α) την αναμενόμενη ανάκαμψη των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης (περίπου 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έναντι περίπου 1,6% του ΑΕΠ το 2023) καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το τροποποιημένο σχέδιο RRF και REPowerEU της Ελλάδας ύψους 35,95 δισ. β) τη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών (συνεχής ανάπτυξη θέσεων εργασίας και χαμηλός πληθωρισμός - με τον εθνικό ΔΤΚ να υποχωρεί ξανά στο 3% ετησίως τον Νοέμβριο). και γ) την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και των δημόσιων οικονομικών.
Η UBS αναμένει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα παραμείνουν ισχυρές (το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 6,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο-Οκτώβριο 2023, υπεραποδίδοντας του στόχου κατά 0,4 δισ. ευρώ), συμβάλλοντας στη συνέχιση της πτωτικής τροχιάς του δείκτη χρέους.
1_482.JPG
Βελτίωση των δημόσιων οικονομικών

Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Η UBS προβλέπει ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα φτάσει σε πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί περαιτέρω στο 2,1% το 2024 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2025.
Κατά την άποψη της UBS, οι προσπάθειες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους για διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης της αποφυγής του ΦΠΑ και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από τους αυτοαπασχολούμενους είναι σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική δυναμική.
3_222.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης