Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πετρέλαιο, χρυσός και ομόλογα… διαφωνούν για την ύφεση στις ΗΠΑ: «Κάποιος κάνει λάθος»

Πετρέλαιο, χρυσός και ομόλογα… διαφωνούν για την ύφεση στις ΗΠΑ: «Κάποιος κάνει λάθος»
Η πτώση πετρελαίου και η άνοδος του χρυσού υποδηλώνουν αυξανόμενους φόβους για ύφεση, αλλά οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκαν την Παρασκευή εν μέσω ελπίδων για ήπια προσγείωση
Σχετικά Άρθρα
Σε σύγχυση βρίσκονται οι αγορές, όσον αφορά τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ και «κάποιος έχει κάνει λάθος», σύμφωνα με τον διαχειριστή hedge fund, David Neuhauser.
Ο CIO της Livermore Partners δήλωσε στο CNBC ότι πολλοί επενδυτές ελπίζουν σε ένα σενάριο «Goldilocks», στο οποίο η οικονομία δεν θα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα ούτε θα συρρικνώνεται υπερβολικά. «Η προοπτική ήταν, φυσικά, ότι η Fed θα κοιτάξει να μειώσει τα επιτόκια επειδή βλέπει ότι πλησιάζει μια ήπια προσγείωση. Και φαίνεται ότι, επιφανειακά, αυτό συμβαίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν ενισχύσει τις ελπίδες ότι μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση στις ΗΠΑ. Οι μη γεωργικές μισθοδοσίες ξεπέρασαν τις προσδοκίες τον Νοέμβριο και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο ξεπέρασαν επίσης τις εκτιμήσεις, με τις τιμές καταναλωτή να παραμένουν σταθερές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και να αυξάνονται κατά 3,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
«Αλλά την ίδια στιγμή, κάτω από την επιφάνεια, βλέπετε πολλές ρωγμές», πρόσθεσε ο Neuhauser. Ο ίδιος εντόπισε αδυναμία στην αμερικανική κατανάλωση και στην παγκόσμια οικονομία -ιδιαίτερα στην Κίνα- και στο γεγονός ότι οι αριθμοί του πληθωρισμού παραμένουν επίμονα υψηλοί σε αρκετές χώρες.
«Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι το καλύτερο σημείο για να βρίσκεται κανείς, και νομίζω ότι σήμερα αυτό είναι αλήθεια. Μόνο που νομίζω ότι [η] μελλοντική πορεία - θα δούμε τα πράγματα να αρχίζουν να πέφτουν από τον γκρεμό; Ή πρόκειται, κατά κάποιο τρόπο, να γλιστρήσουμε προς τα κάτω και τα εταιρικά κέρδη θα είναι προστατευμένα από την καταιγίδα;», δήλωσε. «Αυτό είναι το θέμα, νομίζω, που οι άνθρωποι δεν έχουν πραγματικά καλή κατανόηση σήμερα, αλλά πιστεύουν ότι αυτό πρόκειται να συμβεί».
Σύμφωνα με τον Neuhauser, οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου «λένε μια εντελώς διαφορετική ιστορία» όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές,
«Όταν κοιτάζετε το πετρέλαιο... και κοιτάζετε την αγορά χρυσού, αυτό σας λέει ότι η ύφεση είναι μπροστά», είπε ο ίδιος. «Αλλά όταν προσπαθείτε να αποκωδικοποιήσετε τι λένε οι αναλυτές, οι οικονομολόγοι λένε ότι η ήπια προσγείωση πλησιάζει στην αμερικανική οικονομία. Αυτό είναι που, στην πραγματικότητα, σας λέει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου».

«Κάποιος κάνει λάθος»

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent με λήξη τον Φεβρουάριο διαπραγματεύονταν γύρω στα 75,67 δολάρια ανά βαρέλι νωρίς τη Δευτέρα, σημειώνοντας πτώση άνω του 20% από το ανώτατο επίπεδό τους, που ήταν περίπου 97 δολάρια ανά βαρέλι τον Σεπτέμβριο.
Τιμές spot του χρυσού έχουν εκτοξευθεί από τα χαμηλά τους στις αρχές Οκτωβρίου στα 1.810 δολάρια ανά ουγγιά. Το εμπόρευμα διαπραγματευόταν γύρω στα 1.991 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα, από το υψηλό ρεκόρ πάνω από τα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Τόσο η πτώση των τιμών του πετρελαίου όσο και η άνοδος των τιμών του χρυσού υποδηλώνουν αυξανόμενους φόβους ύφεσης. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες προσδοκίες για μια ήπια προσγείωση (μετά τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση) είδαν τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων να σημειώνουν άλμα την Παρασκευή (8/12/2023). Η απόδοση του 10ετούς κυμαινόταν γύρω στο 4,254% στις αρχές της Δευτέρας.
«Κάποιος κάνει λάθος εδώ, αυτό προσπαθώ να σας πω», πρόσθεσε ο Neushuaser. «Ακόμα, είναι δύσκολο να περιγράψω ποιος κάνει λάθος. Οπότε πραγματικά περιμένω και βλέπω για να αποκρυπτογραφήσω ποιος είναι ο σωστός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης