Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Θετικά τα μηνύματα από τον πληθωρισμό, έχουμε ακόμη δρόμο έως το 2%

BNP Paribas: Θετικά τα μηνύματα από τον πληθωρισμό, έχουμε ακόμη δρόμο έως το 2%
Το 2024, οι μισθοί αναμένεται πράγματι να επιβραδυνθούν λόγω του πληθωρισμού και η εταιρική ισχύς των τιμών αναμένεται να γίνει (και πάλι) λιγότερο σημαντική καθώς το περιβάλλον ζήτησης είναι λιγότερο ευνοϊκό
Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός αλλά, αν κρίνουμε από τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για την Ευρωζώνη, είναι πολύ λιγότερο και, εκ πρώτης όψεως, δεν απέχει πλέον πολύ από τον στόχο του 2%.
Φυσικά, υπάρχει ακόμα δρόμος, επισημαίνει η BNP Paribas στο τελευταίο της σημείωμα, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα σχετίζεται ιδίως με το πόσο γρήγορα θα καλυφθεί το «τελευταίο μίλι» του αποπληθωρισμού, πριν επιτευχθεί ο στόχος του 2%.
Αναμένεται να είναι αργή παρά γρήγορη, εν μέρει επειδή οι ευνοϊκές βασικές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας θα διαδραματίσουν λιγότερο.
Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά, καθώς ο πληθωρισμός έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα κάτω, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση για τον Νοέμβριο.
Ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση, ο χαμηλότερος ρυθμός από τον Ιούλιο του 2021.
Η πτώση είναι σημαντική στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών.
Και υπάρχει μικρότερη διασπορά μεταξύ τους: πέντε χώρες έχουν πληθωρισμό κάτω του 2% και το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού είναι «μόνο» 7% (στη Σλοβακία).
Αυτές οι αποπληθωριστικές πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις από την πλευρά της ζήτησης θα πρέπει να αμβλυνθούν.
Το 2024, οι μισθοί αναμένεται πράγματι να επιβραδυνθούν λόγω του πληθωρισμού και η εταιρική ισχύς των τιμών αναμένεται να γίνει (και πάλι) λιγότερο σημαντική καθώς το περιβάλλον ζήτησης είναι λιγότερο ευνοϊκό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια επιστροφή του βασικού πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2%, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, μας φαίνεται αρκετά πιθανή και λιγότερο αβέβαιη από ό,τι πριν από λίγους μήνες, αναφέρει η BNP Paribas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης