Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Αργεντινή θα χρεοκοπήσει - Τα σκληρά μέτρα του Milei δεν θα αποτρέψουν την κατάρρευση, εκτός και αν...

H Αργεντινή θα χρεοκοπήσει  - Τα σκληρά μέτρα του Milei δεν θα αποτρέψουν την κατάρρευση, εκτός και αν...
Οι αναλυτές της Oxford Econimics, εκτιμούν ότι η εναλλακτική οδός για την αποφυγή της χρεοκοπίας είναι η παροχή νέας βοήθειας από το ΔΝΤ
Σχετικά Άρθρα
Αναπόφευκτη θεωρούν τη χρεοκοπία της Αργεντινής οι αναλυτές της Oxford Economics, παρά τα μέτρα - σοκ που εφαρμόζει ο νέος πρόεδρος Havier Milei.
«Αναμένουμε μια σημαντική προκαταρκτική δημοσιονομική προσαρμογή από τη νέα κυβέρνηση, αλλά οι προσπάθειες θα σταματήσουν το 2025.
Η σύσφιξη της πολιτικής θα μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, απελευθερώνοντας κάποια δολάρια για την πληρωμή ομολόγων.
Ωστόσο, τα αποθέματα θα εξαντληθούν το 2025, καθιστώντας αναπόφευκτη τη χρεοκοπία», εξηγούν.

Δεν θα εφαρμοστεί η τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή

Και σημειώνουν ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα μπορούσε να μειωθεί κατά 2,3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, αλλά θα διευρυνθεί και πάλι το 2025.
Οι γιγαντιαίες περικοπές που επιθυμεί ο πρόεδρος Milei είναι ασυνήθιστες σε σύγκριση με άλλες μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές αλλού στον κόσμο και δεν θα υλοποιηθούν.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μπορούσε να συρρικνωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος με μια δημοσιονομική προσαρμογή.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα θα δυσκολευτεί να αγοράσει δολάρια που θα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του χρέους.

Φυγή κεφαλαίων

Η φυγή κεφαλαίων θα παραμείνει υψηλή.
Τα αξιοποιήσιμα αποθεματικά θα είναι αρκετά για την πληρωμή των κουπονιών και του κεφαλαίου των ομολόγων που λήγουν τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2024.
Τον Ιούλιο του 2025 όλα τα αποθέματα ασφαλείας θα εξαντληθούν με μεγάλη βεβαιότητα.
Η ουσιαστική μείωση του κινδύνου χρεοκοπίας το 2025 θα απαιτούσε μια δρακόντεια δημοσιονομική προσαρμογή (τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ σε μόνιμη βάση) που φαίνεται πολιτικά και κοινωνικά αδύνατη.
Διαρκείς προσαρμογές αυτού του μεγέθους είναι ασυνήθιστες στην ιστορία και απίθανες στην Αργεντινή, δεδομένου του κακού ιστορικού της, εκτιμά η Oxford Economics.

Νέα βοήθεια από το ΔΝΤ

Οι αναλυτές της Oxford Econimics, εκτιμούν ότι η εναλλακτική οδός για την αποφυγή της χρεοκοπίας είναι η παροχή νέας βοήθειας από το ΔΝΤ ύψους άνω των 2 δισ. δολαρίων, επιπλέον της μετακύλισης των υφιστάμενων πιστώσεων.
Είναι απίθανο το ΔΝΤ να θέλει να αυξήσει την έκθεσή του στην Αργεντινή σε μέγεθος, δεδομένων των τεράστιων κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους, καταλήγουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης