Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι 5 μεγαλύτερες ανατροπές στις αγορές το 2023 - Οι επενδυτές είχαν εκπληκτική χρονιά, οι αναλυτές απέτυχαν πλήρως

Οι 5 μεγαλύτερες ανατροπές στις αγορές το 2023 - Οι επενδυτές είχαν εκπληκτική χρονιά, οι αναλυτές απέτυχαν πλήρως
Η χρονιά ξεκίνησε με την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της Federal Reserve…
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα προκαλούν πάντα εκπλήξεις.
Άλλωστε, μέχρι να υπάρξει συναίνεση, οι επενδυτές έχουν αγοράσει ή πουλήσει - ανάλογα.
Η κίνηση έχει ήδη συμβεί, το μέλλον επιφυλάσσει κάτι άλλο.
Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη αυτό, οι επενδυτές πέρασαν μια ασυνήθιστα δύσκολη περίοδο το 2023.
Η χρονιά ξεκίνησε με την καθολικώς αποδεκτή άποψη ότι τα αυξανόμενα επιτόκια θα προκαλούσαν παγκόσμια ύφεση.
Ωστόσο, αυτή η αντίληψη όχι μόνο «ψήθηκε» στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, αλλά αποδείχθηκε επίσης και λανθασμένη.
Ωστόσο, δεν ανατράπηκαν μόνο οι οικονομικές υποθέσεις…
Ποιες ήταν, όμως, οι μεγάλες εκπλήξεις;

Τα επιτόκια αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων ακόμη περισσότερο...

Η χρονιά ξεκίνησε με την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της Federal Reserve.
Οι Αμερικανοί policy makers είχαν ήδη περάσει εννέα μήνες αυστηροποιώντας τη νομισματική πολιτική κάθε φορά που συναντιόνταν.
Ο πρόεδρός τους, Jerome Powell, αξιοποιούσε κάθε ευκαιρία για να ξετυλίξει τη hawkish ρητορική του.
Η αγορά δεν τον λάμβανε σοβαρά υπόψη, περιμένοντας πως η κεντρική τράπεζα θα υποχωρούσε και θα άρχιζε να χαλαρώνει τη στάση της, πριν κατά λάθος σπάσει κάτι.
Αυτό το «κάτι» αποδείχθηκε ότι ήταν ένα σύμπλεγμα αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, η πρώτη από τις οποίες, η Silicon Valley Bank, κατέρρευσε τον Μάρτιο.
Συνεχίζοντας να αυξάνει τα επιτόκια ακόμη και εν μέσω της αναταραχής, η Fed έπεισε, επιτέλους, τους επενδυτές ότι σοβαρολογούσε.
Η αγορά αποδέχτηκε τις προβλέψεις των αξιωματούχων για το πού θα τελείωνε το έτος το επιτόκιο αναφοράς, ενώ οι πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνταν ολοένα υψηλότερα.
Τα δεκαετή αμερικανικά ομόλογα, τα οποία έφτασαν στο χαμηλό 3,2% τον Απρίλιο, ξεπέρασαν το 5% τον Οκτώβριο - το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, το σλόγκαν «υψηλότερο για περισσότερο» έγινε μόνιμη επωδός της αγοράς.

Όλα άλλαξαν

Όσοι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους αμερικανικά, βρετανικά ή γερμανικά δεκαετή ομόλογα βρίσκονται τώρα περίπου κατά μια ποσοστιαία μονάδα κάτω από τις κορυφές τους.
Το κλίμα των εορτών επικράτησε καθώς η μια δημοσιοποίηση στοιχείων μετά την άλλη τροφοδότησε τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός εξασθενούσε και ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ίσως δεν χρειαζόταν τελικά να είναι τόσο επιθετικοί.
Κάποτε, αυτό θα προκαλούσε μια διάψευση από τον κ. Powell, ο οποίος αγωνιούσε ότι η πτώση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να αναθερμάνει την οικονομία και να αναιρέσει το έργο του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Αντίθετα, ο πρόεδρος της Fed ενίσχυσε τη γροθιά των παρευρισκομένων.
Στις 13 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι οι αξιωματούχοι εξέταζαν μειώσεις των επιτοκίων, για τις οποίες είπε ότι θα πραγματοποιηθούν «πολύ πριν» ο πληθωρισμός πετύχει τον στόχο του 2%.

Άλλες αγορές…

Λίγα πράγματα έχουν μεγαλύτερη σημασία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις «ασφαλείς» αποδόσεις που είναι διαθέσιμες στα κρατικά ομόλογα και τις επιπτώσεις τους στο κόστος δανεισμού.
Έτσι, οι μεγάλες διακυμάνσεις σε αυτές τις αποδόσεις καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους κανονικά θα έπρεπε να κλυδωνίζουν τα άλλα assets.
Αντίθετα, τα περισσότερα έδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.
Οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να καταστήσει τους χρεωμένους δανειολήπτες αφερέγγυους.
Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια με τέτοιου είδους μέτρα, το ετήσιο ποσοστό αθέτησης των πιο επικίνδυνων αμερικανικών ομολόγων «υψηλής απόδοσης» ήταν μόλις 3,8% -κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 4,5%.
Οι επενδυτές σε τέτοιου είδους χρέη είχαν επομένως μια εξαιρετική χρονιά, με τον δείκτη υψηλής απόδοσης της Bank of America να κερδίζει +13%.
Η ιστορία σε άλλες υποτιθέμενες ευαίσθητες αγορές ήταν παρόμοια.
Οι παγκόσμιες τιμές των κατοικιών άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά μετά από σύντομες απώλειες.
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 12%.
Ακόμη και το bitcoin εκτινάχθηκε στα ύψη.

Το χρηματιστήριο της Αμερικής έφτασε ψηλά χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Η ανάκαμψη του αμερικανικού χρηματιστηρίου ήταν λιγότερο θεαματική από αυτή του bitcoin, αλλά κατά κάποιο τρόπο εκπληκτική.
Έχοντας υποχωρήσει κατά 19% στη διάρκεια του 2022, ο δείκτης S&P 500 έχει ανακτήσει σχεδόν όλες τις απώλειές του, επιστρέφοντας στα ιστορικά υψηλά του.
Δύο πτυχές αυτής της ανάκαμψης αιφνιδίασαν πολλούς επενδυτές.
Η πρώτη είναι ότι, παρά τις προηγούμενες απώλειές τους, οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν τη χρονιά ούσες ακριβές, αλλά στη συνέχεια έγιναν πολύ ακριβότερες.
Αποτιμώντας τες βάσει προσδοκώμενων κερδών, πέρα και πάνω από την απόδοση «χωρίς ρίσκο» των κρατικών ομολόγων, είναι τώρα πιο ακριβες (και επομένως λιγότερο αποδοτικές) από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τη διόγκωση της φούσκας dotcom.
Η δεύτερη πτυχή είναι ότι αυτή η άνοδος έλαβε χώρα λόγω της φρενίτιδας που ξέσπασε μετά την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες πήραν τη μερίδα του λέοντος στα κέρδη, με τους επενδυτές να τους κρίνουν ότι είναι σε θέση να επωφεληθούν από τη νέα τεχνολογία.
Τα κέρδη που θα προκύψουν από νέες εφευρέσεις που δεν έχουν ακόμη εμπορευματοποιηθεί είναι εγγενώς αβέβαια.
Παρ' όλα αυτά, επενδυτές μετοχών μπαίνουν σε όλες τις τεχνολογικές εταιρείες.

IPO

Δυστυχώς, δεν αισθάνονται όλοι bullish.
Η αγορά των αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) παραμένει ετοιμοθάνατη.
Η Dealogic, μια εταιρεία δεδομένων, εκτιμά ότι οι εταιρείες που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο συγκέντρωσαν περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2023.
Αυτό το ποσό είναι μικρότερο από τα 170 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν το 2022 και ένα κλάσμα του ποσού που συγκεντρώθηκε το 2021 (άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Οι εταιρείες υψηλού προφίλ που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο -συμπεριλαμβανομένης της Arm, ενός σχεδιαστή τσιπ, και της Instacart, μιας ομάδας παράδοσης ειδών παντοπωλείου, απέτυχαν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη αναβίωση.
Η σύγχυση σχετικά με το πού θα διευθετηθούν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δεν βοήθησε.
Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη νέων IPO είναι ένα παζλ.
Η αστάθεια έχει υποχωρήσει, οι αντίθετοι άνεμοι έχουν πέσει και οι επενδυτές μετοχών δίνουν προσοχή.
Το ότι οι ιδιωτικές εταιρείες είναι επιφυλακτικές μπορεί να σημαίνει ότι βλέπουν λόγους ανησυχίας που λείπουν από την υπόλοιπη αγορά.
Ή ίσως απλώς ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο πάρτι το 2024.
Μετά από μήνες που κουνούσαν τους αντίχειρές τους, οι τραπεζίτες ελπίζουν στο δεύτερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης