Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι 10 προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία που δεν έγιναν πραγματικότητα το 2023

Οι 10 προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία που δεν έγιναν πραγματικότητα το 2023
Άρθρο του οικονομικού ιστότοπου VBLGoldFix
Οικονομολόγοι και επενδυτές προχώρησαν -όπως και κάθε χρόνο- σε μία σειρά από προβλέψεις για το περασμένο έτος, με πολλούς εξ αυτών να συντάσσονται πίσω από συγκεκριμένες «προφητείες» για την παγκόσμια οικονομία.
Με αυτό κατά νου, παρατίθενται οι δέκα από τις πιο δημοφιλείς προβλέψεις που «πήγαν κουβά» το 2023, καθώς οι φόβοι διαψεύστηκαν. Συγκεκριμένα, το 2023:

- Δεν υπήρξε ύφεση στις ΗΠΑ.
- Η ανεργία στις ΗΠΑ δεν χρειαζόταν να αυξηθεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός.
- Οι κεντρικές τράπεζες δεν μείωσαν τα επιτόκια.
- Δεν έφθασε στο 6,5% το επιτόκιο της Bank of England.
- Η Bank of Japan δεν αύξησε τα επιτόκια.
- Δεν υπήρξε τραπεζική κρίση.
- Δεν υπήρξε χρεοκοπία των ΗΠΑ.
- Η Κίνα δεν ανέκαμψε αισθητά.
- Η παγκόσμια αγορά ακινήτων δεν κατέρρευσε.
- Τα γεωπολιτικά σοκ δεν σόκαραν τις αγορές.

«Οδεύοντας προς το 2023 με μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, η πλειοψηφία των αναλυτών προέβλεπε περίπου 70% πιθανότητα ύφεσης (αν και ήπια). Η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ είχε εκτιναχθεί στο 100% τον Αύγουστο του 2022 και παρέμεινε εκεί μέχρι να σταματήσουν να δημοσιεύονται τα στοιχεία τον Ιούνιο του 2023.
Η οικονομία ήταν πιο ανθεκτική στις αυξήσεις των επιτοκίων από ό,τι περιμέναμε τόσο εμείς όσο και η πλειοψηφία. Αυτό οφειλόταν στη μεγάλη διάρκεια του χρέους των ΗΠΑ, καθώς και σε μια μεγάλη θετική δημοσιονομική ώθηση και τα σχετικά υψηλά επίπεδα καθαρού πλούτου. Όχι μόνο δεν είχαμε ύφεση, αλλά η τριμηνιαία ανάπτυξη το γ' τρίμηνο 2023 διαμορφώθηκε στο 5,2%. Πηγαίνοντας στο 2024, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί, αλλά η ομαλή προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ είναι πλέον το βασικό σενάριο. (...) Εν μέσω ολοένα και πιο πολωμένης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αγορές αναστατώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο, με τα spreads των CDS των ΗΠΑ να αυξάνονται καθώς το ανώτατο όριο του χρέους πλησίαζε για άλλη μια φορά».
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 είχε μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές περιουσιακών στοιχείων και στις οικονομίες, αλλά η διόρθωση έγινε την ίδια χρονιά. Οι αλυσίδες εφοδιασμού τροποποιήθηκαν, οι υποδομές κατασκευάστηκαν και οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν. Οι αγορές κινήθηκαν εν μέσω εγγενώς μη προεξοφλούντων κινδύνων.
Τον Οκτώβριο, ξεκίνησε μια σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ-Hamas και η σχετική απειλή για την προσφορά πετρελαίου οδήγησε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη. Αλλά για άλλη μια φορά, εν μέσω ακραίου γεωπολιτικού κινδύνου που δύσκολα τιμολογείται, οι αγορές απλώς προχώρησαν παρακάτω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης