Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Κερδισμένες βραχυπρόθεσμα οι ναυτιλιακές από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

DBRS: Κερδισμένες βραχυπρόθεσμα οι ναυτιλιακές από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα
Σχόλιο του καναδικού οίκου αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Οι εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών αλλά και μεταφορών από αέρος, θα ωφεληθούν βραχυπρόθεσμα από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει σε σχόλιό της η DBRS.
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, οι πρόσφατες διαταραχές στις ναυτιλιακές εμπορικές διαδρομές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, οδήγησαν σε αύξηση των ναύλων. Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15% σε 3.072 USD ανά εμπορευματοκιβώτιο την εβδομάδα της 11ης Ιανουαρίου 2024, από 1.384 USD την εβδομάδα της 23ης Νοεμβρίου 2023. Ο επιπλέον χρόνος και η μεγαλύτερη απόσταση επέτρεψαν στις ναυτιλιακές να χρησιμοποιούν πλοία σε αδράνεια και να αυξήσουν τη χρησιμοποίηση της χωρητικότητας, μία κίνηση που οδηγεί σε αυξημένη κερδοφορία για τον κλάδο βραχυπρόθεσμα.
«Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, δεν αναμένουμε οι διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετώπιζε ο κλάδος της ναυτιλίας εμπορευμάτων πριν από την πρόσφατη αναταραχή, να εξαφανιστούν. Ως εκ τούτου, ενώ οι ναύλοι είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλοί όσο η πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι περιορισμένη, όταν η παγκόσμια ναυτιλία επιστρέψει σε ένα πιο κανονικό περιβάλλον λειτουργίας, πλεονάζουσα χωρητικότητα, ασθενέστερες καταναλωτικές δαπάνες λόγω κόστους, η κερδοφορία θα πιεστεί εκ νέου».
«Παρά την παρουσία ενός δυτικού στρατιωτικού συνασπισμού στην Ερυθρά Θάλασσα για την καταπολέμηση των επιθέσεων από αντάρτες Χούθι σε φορτηγά πλοία, η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού παραμένει υπό πίεση. Ενώ οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν γίνει ουσιαστικά πιο δυναμικές τα τελευταία χρόνια, το εμπόριο μέσω της Ερυθράς Θάλασσας εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 40% του ασιατικού-ευρωπαϊκού εμπορίου συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, της ενέργειας, των προϊόντων διατροφής και των βιομηχανικών αγαθών και παραμένει ένας κρίσιμος ναυτιλιακός κρίκος.
Αναμένουμε από τον πολυεθνικό συνασπισμό, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις. Ωστόσο, οι διακοπές στο εμπόριο μπορεί να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης