Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από Moody's, S&P για την κατάσχεση ρωσικών assets - Δεν απειλούνται με χρεοκοπία οι χώρες που χρωστούν στη Ρωσία

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από Moody's, S&P για την κατάσχεση ρωσικών assets - Δεν απειλούνται με χρεοκοπία οι χώρες που χρωστούν στη Ρωσία
Τί αναφέρουν οι δύο αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης (που δεν προκαλεί και μεγάλη εντύπωση)
Σχετικά Άρθρα
Χώρες των οποίων τα κρατικά ομόλογα αγοράστηκαν από τη Ρωσία, δεν θα θεωρούνται ως «χρεοκοπημένες» από τους οίκους αξιολόγησης εάν οι δυτικές κυβερνήσεις αποφασίσουν να κατάσχουν «παγωμένα» ρωσικά αποθέματα αξίας 300 δισεκ. δολαρίων, ξεκαθάρισαν οι Moody's και S&P, σε μία περίοδο που Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι πιέζουν για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Μόσχας και επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την ευρύτερη υποστήριξη της G7.
Τον Ιούνιο του 2022, η Moody's θεώρησε ότι η Ρωσία είχε αθετήσει πληρωμές ομολόγων όταν οι διεθνείς κυρώσεις εμπόδισαν τη Μόσχα να πραγματοποιήσει πληρωμές στους κατόχους αυτών των ομολόγων -μια ερμηνεία που η Μόσχα απέρριψε.
Η ρωσική κεντρική τράπεζα υποστηρίζει ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και άλλες χώρες θα ήταν επίσης σε καθεστώς «αθέτησης υποχρεώσεων» εάν τα ομόλογα που κατείχε η Ρωσία κατάσχονταν και επομένως η Μόσχα δεν λάμβανε τις οφειλόμενες πληρωμές, δήλωσε μία πηγή στο Reuters.
«Οι αξιολογήσεις μας συνήθως δεν αντικατοπτρίζουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τους κατόχους ομολόγων, επομένως δεν θα αντιμετωπίζαμε το σενάριο ως χρεοκοπία για αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Thorsten Nestmann, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Moody's Investors Service, απαντώντας σε έρευνα του Reuters.
Με άλλα λόγια, δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Από την πλευρά του, ο Frank Gill, Sector Lead Sovereign Ratings EMEA στην S&P Global, είπε επίσης στο Reuters ότι δεν είναι πιθανό να θεωρηθεί χρεοκοπία για τις δυτικές χώρες αυτό το ενδεχόμενο, καθώς οι πληρωμές τόκων γίνονται μέσω αντιπροσώπου που θα συνεχίσει να τους εκταμιεύει σε άλλους πιστωτές.
Τα περισσότερα από τα «παγωμένα» assets της Ρωσίας διατηρούνται σε μετρητά και σε κρατικά ομόλογα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Αυστρίας και του Καναδά.
Η ερμηνεία των οίκων αξιολόγησης μειώνει τις ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας ορισμένων χωρών.
Το Reuters σχολιάζει πως οι ρωσικές αρχές είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν νομικά την κατάσχεση των assets και να αντεπιτεθούν σθεναρά, σύμφωνα με τέσσερες πηγές.
«Κατά βάθος, όλοι έχουν ήδη αποχαιρετήσει τα assets», είπε μια από αυτές τις πηγές. Σίγουρα θα υπάρξει (νομική διαδικασία). Θα πολεμήσουμε».
Μια δεύτερη πηγή είπε ότι η Ρωσία «αποχαιρέτισε» τα περιουσιακά στοιχεία, σίγουρη ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποκύψουν στην πίεση των ΗΠΑ.
Ένας τρίτος συμφώνησε ότι η Ρωσία ήταν απίθανο να μπορέσει να αποτρέψει την κατάσχεση, αλλά θα απειλούσε με αντίποινα, όπως κατάσχεση δυτικών περιουσιακών στοιχείων που είναι παγιδευμένα στη Ρωσία και διακοπή διπλωματικών σχέσεων με ξένες δυνάμεις που θεωρούνται μη φιλικές.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το σχέδιο κατάσχεσης των περιουσιακών του στοιχείων «πειρατεία του 21ου αιώνα» και είπε ότι η Μόσχα θα απαντήσει σκληρά. Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει «αναπόφευκτες» νομικές συνέπειες.
Μια άλλη πηγή που γνωρίζει τη ρωσική θέση, είπε ότι οποιαδήποτε δίκη πιθανότατα θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια. Καθώς τα assets τηρούνται από την ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να ισχυριστεί ότι τα κεφάλαια δεν αποτελούν κρατική ιδιοκτησία, πρόσθεσε το πρόσωπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης