Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

John Hopkins: Πλήρης γελοιοποίηση των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία - Γιατί o Putin κέρδισε κατά κράτος τον οικονομικό πόλεμο

John Hopkins: Πλήρης γελοιοποίηση των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία - Γιατί o Putin κέρδισε κατά κράτος τον οικονομικό πόλεμο
Η αναποτελεσματικότητα του καθεστώτος κυρώσεων στη Ρωσία υπογραμμίζει την ανάγκη για τις χώρες της G7 να επανεκτιμήσουν το κόστος και τα οφέλη του οικονομικού πολέμου
Σχετικά Άρθρα
Την ανάγκη επανεκτίμησης του καθεστώτος των κυρώσεων στη Ρωσία υπογραμμίζει με ανάλυσή της η πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου John Hopkins, Anne Krueger, με άρθρο της στο Project Syndicate.
Όπως επισημαίνει, «όταν οι κυρίαρχες χώρες αποτυγχάνουν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω συνομιλιών, τα θιγόμενα μέρη μπορούν να απευθυνθούν σε ένα διεθνές δικαστικό όργανο, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Εναλλακτικά, οι συνθήκες ή οι συμφωνίες συχνά ενσωματώνουν διατάξεις για διαιτησία ή διαμεσολάβηση διαφορών από μια προκαθορισμένη οντότητα».
Ομοίως, τα άρθρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τα οποία στηρίζουν το διεθνές εμπορικό σύστημα, περιγράφουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν τα κράτη μέλη όταν οι εμπορικοί εταίροι παραβιάζουν τους κανόνες του οργανισμού, ιδιαίτερα την αρχή του πιο ευνοημένου έθνους.
Ωστόσο, οι κανόνες του ΠΟΕ επιτρέπουν στις χώρες να προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες όταν τις κρίνουν αναγκαίες για την εθνική ασφάλεια - ακόμη και αν αυτά τα μέτρα απαιτούν παραβίαση των συμφωνηθέντων δασμολογικών ανώτατων ορίων.
Όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, πολλοί από τους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών το χαρακτήρισα φύλλο συκής προστατευτισμού και υπέβαλαν καταγγελίες στον ΠΟΕ.
Αλλά η άρνηση της Αμερικής, σύμφωνα με την Krueger, να διορίσει νέους δικαστές στο όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ το έχει αφήσει χωρίς λειτουργικό μηχανισμό για την επίλυση τέτοιων συγκρούσεων.
Οι κυρώσεις για τα αγαθά είναι πιο αποτελεσματικές όταν επιβάλλονται από ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα.
Αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι οι εκτεταμένες κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Νότιας Αφρικής τη δεκαετία του 1980, οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της πτώσης του καθεστώτος του απαρτχάιντ.
Ωστόσο, εάν δεν είναι καθολικές, είναι συχνά λιγότερο αποτελεσματικές από το αναμενόμενο.
Όπως παρατήρησε ο Richard Hanania σε μια ανάλυση του Cato Institute το 2020, οι εμπορικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ «σχεδόν πάντα αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους στόχους τους».
Επιπλέον, «οι κυρώσεις έχουν τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος, και δεν είναι μόνο αναποτελεσματικές, αλλά πιθανώς και αντιπαραγωγικές».
Ένας λόγος για αυτό είναι ότι, εκτός και αν υπάρχει σχεδόν καθολική συμμετοχή σε παγκόσμιο επίπεδο, οι έμποροι μπορούν εύκολα να ανακατευθύνουν προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις μέσω τρίτων χωρών.
Το Ιράν, για παράδειγμα, κατάφερε να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις δημιουργώντας ένα εξελιγμένο δίκτυο λαθρεμπορίου πετρελαίου.
Ομοίως, τα κινεζικά προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις εξακολουθούν να εισέρχονται στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς εταιρείες με έδρα την Κίνα ανακατευθύνουν τις εξαγωγές τους μέσω χωρών όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν οικονομικές κυρώσεις για να εμποδίσουν τις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με αντίστοιχες σε τρίτες χώρες που διευκόλυναν απαγορευμένες συναλλαγές με το Ιράκ.
Αυτές οι «δευτερεύουσες κυρώσεις» αποδείχθηκαν σημαντικά πιο αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές εμπορικές κυρώσεις βασικών εμπορευμάτων, σε μεγάλο βαθμό λόγω του κυρίαρχου ρόλου του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές.

Ειδική στρατιωτική επιχείρηση

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ έχουν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Μετά την εισβολή του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν άνευ προηγουμένου εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εξαγωγών τεχνολογικού και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Εισήγαγαν επίσης ένα ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο, με σκοπό τον ακρωτηριασμό της ρωσικής οικονομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει μια πολιτικά αποσταθεροποιητική ενεργειακή κρίση.
Αυτά τα μέτρα ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχή.
Παρότι οι οικονομικές κυρώσεις ανάγκασαν τους εμπόρους πετρελαίου να εξασφαλίσουν πλοία στην κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη πριν από την οριστικοποίηση των συναλλαγών, η τιμή του ρωσικού πετρελαίου δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.
Μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, είχε αυξηθεί στα 84,20 δολάρια, καθώς οι ρωσικές εταιρείες ανέπτυξαν διάφορες μεθόδους παράκαμψης των δυτικών περιορισμών, όπως διογκωμένο κόστος αποστολής και έναν «σκιώδη στόλο» που αποτελείται από 100 παλιά δεξαμενόπλοια.
Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις φέρεται να έχουν εξαφανιστεί εν μέσω της επέκτασης του ρωσικού «εμπορίου φαντασμάτων».
Επιπλέον, το καθεστώς κυρώσεων στη Ρωσία έχει δημιουργήσει έναν αριθμό μεσαζόντων, με χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Αρμενία, η Ελλάδα, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σιγκαπούρη να γίνονται ουσιαστικά «πλυντήρια» για το ρωσικό πετρέλαιο και άλλα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Όταν σε μια εταιρεία επιβάλλονται κυρώσεις, μια νέα εταιρεία, που λειτουργεί με διαφορετικό όνομα, παίρνει τη θέση της.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, λέει η Krueger, πως μία ελληνική εταιρεία πούλησε ρωσικό πετρέλαιο στον αμερικανικό στρατό.
Ως απάντηση στις αυξανόμενες αποδείξεις για φοροδιαφυγή κυρώσεων, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για επιβολή.
Τον Δεκέμβριο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε «σαρωτικές» κυρώσεις σε περισσότερες από 250 εταιρείες και ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών και βορειοκορεατικών οντοτήτων.
Όμως η επικράτηση της αποφυγής κυρώσεων θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του τρέχοντος καθεστώτος και υπογραμμίζει την ανάγκη άρσης τους λόγω του κόστους και των κινδύνων που εγκυμονούν για τις δυτικές οικονομίες.
Σε κάθε περίπτωση, «Αν και οι κυρώσεις μπορεί να είναι μια αποτελεσματική τακτική βραχυπρόθεσμα, ο αντίκτυπός τους τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και όταν αυξάνεται το βάρος για τις χώρες στις οποίες τις επιβάλλουν.
Εάν το καθεστώς κυρώσεων της Ρωσίας διαβρώσει σημαντικά την εξέχουσα θέση του δολαρίου στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, το κόστος για τις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες οικονομίες θα μπορούσε να υπερβεί κατά πολύ τα οφέλη του» κατέληξε η Krueger.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης