Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Η Lagarde βάζει φρένο στις συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων σύντομα

ING: Η Lagarde βάζει φρένο στις συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων σύντομα
Δύο μόνο φράσεις θα μπορούσαν να υπονοήσουν ότι πλησιάζουν μειώσεις στα επιτόκια το επόμενο διάστημα, αλλά η Γαλλίδα πολιτικός φρόντισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα
Σχετικά Άρθρα
Οι δηλώσεις της Christine Lagarde δεν άφησαν περιθώριο για μείωση των επιτοκίων σύντομα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει σε σχόλιό της η ING
Νωρίτερα σήμερα 25/1, η ΕΚΤ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, ωστόσο αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι άλλο.
Το δελτίο τύπου με την ανακοίνωση της απόφασης της τράπεζας για την συνέχιση της νομισματικής της πολιτικής είναι σαν αντίγραφο της αντίστοιχης ανακοίνωσης του Δεκεμβρίου. Δυο μόνο φράσεις θα μπορούσαν να υπονοήσουν ότι πλησιάζουν πολύ μικρές μειώσεις στα επιτόκια το επόμενο διάστημα, αλλά η Γαλλίδα πολιτικός φρόντισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν θα πρέπει κανείς να εστιάσει στις λεπτές αλλαγές στο κείμενο.
Όπως αναφέρει η ING, το σχόλιό της προκαλεί προβληματισμό, καθώς είναι γνωστό πως οι κεντρικοί τραπεζίτες ζυγίζουν την κάθε τους λέξη ώστε να εκφράσουν σωστά αυτό που θέλουν.
Επίσης, στην ίδια δήλωση, η Lagarde ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των επιτοκίων είναι επί του παρόντος άγουρη. Επανέλαβε τη σημασία των μισθολογικών εξελίξεων τους επόμενους μήνες για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ορισμένους δείκτες που ήδη δείχνουν κάποια επιβράδυνση της αύξησης των μισθών.
Η πρόεδρος κ. Lagarde τόνισε επίσης την ανάγκη της διαρκούς πτώσης των πληθωριστικών πιέσεων, μέχρι να επανέλθουμε στο όριο του 2%. Ερωτηθείσα αν θα επαναλάβει τη δήλωσή της από την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός ότι είναι πιθανή η μείωση των επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι, η Lagare απάντησε ότι πάντα επιμένει σε αυτά που έχει πει.
«Αν και σήμερα μάθαμε ότι δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία σε κάθε λέξη, θυμόμαστε ότι η Γαλλίδα είχε πει τον περασμένο Νοέμβριο ότι η ΕΚΤ δεν θα μειώσει τα επιτόκια τα επόμενα δύο τρίμηνα».
Ο συνδυασμός αυτών των δύο σχολίων θα σήμαινε ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων δεν θα μπορούσε να έρθει τον Ιούνιο αλλά το νωρίτερο τον Ιούλιο.
Ωστόσο, η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος «μάντης» των εξελίξεων, καταλήγει η ολλανδική τράπεζα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης