Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σοκ στις τιμές εμπορευμάτων βλέπει η HSBC – Οι 4 καταλύτες

Σοκ στις τιμές εμπορευμάτων βλέπει η HSBC – Οι 4 καταλύτες
Το παγκόσμιο στοίχημα για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα ενισχύει τη ζήτηση για τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται κατά τη μετάβαση, όπως ο χαλκός και το νικέλιο
Μεγάλη συμπίεση στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων διαπιστώνει η HSBC, η οποία βλέπει ότι οι διαταραχές στον εφοδιασμό, η έλλειψη επενδύσεων, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και κλιματική κρίση, θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Paul Bloxham, ένα μείγμα αρνητικών καταλυτών θα συγκρατήσουν τις τιμές υψηλότερα, με την παγκόσμια αγορά να αντιμετωπίζει περισσότερο περιορισμούς της προσφοράς παρά ισχυρή αύξηση της ζήτησης.
Στους γεωπολιτικούς κινδύνους περιλαμβάνονται η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα και ο πόλεμος της Ουκρανίας, οι οποίοι παρεμπόδισαν το παγκόσμιο εμπόριο, όπως φαίνεται στις διαταραχές στη ναυτιλία από τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Επίσης, το παγκόσμιο στοίχημα για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα ενισχύει τη ζήτηση για τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται κατά τη μετάβαση, όπως ο χαλκός και το νικέλιο, επεσήμανε ο Bloxham.
Και οι επενδύσεις που διατίθενται για την προμήθεια αυτών των κρίσιμων ορυκτών είναι ανεπαρκείς, ενισχύοντας τη συμπίεση της προσφοράς - ιδίως για χαλκό, αλουμίνιο και νικέλιο, είπε.
Επίσης, ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη μετάλλων όπως ο γραφίτης, το κοβάλτιο, ο χαλκός, το νικέλιο και το λίθιο την επόμενη δεκαετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης