Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα τρία καλά και το ένα αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα από την Bank of America – Ακραία υψηλό το έλλειμμα, τι να προσέξει η κυβέρνηση

Τα τρία καλά και το ένα αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα από την Bank of America – Ακραία υψηλό το έλλειμμα, τι να προσέξει η κυβέρνηση
Overweight για την Ελλάδα η Bank of America, αλλά όχι μακροπρόθεσμα – Τα 3 «καλά» και το ένα «κακό»
Θετική για την Ελλάδα παραμένει η Bank of America, εκτιμώντας ότι η οικονομία της θα υπερβεί το μέσο όρο ανάπτυξης της ευρωζώνης έως το 2025, αλλά προειδοποιεί επίσης ότι οι ευπάθειες παραμένουν.
Σύμφωνα με την BofA, οι τρεις καταλύτες της θετικής της στάσης είναι:
1) Σημαντικές επενδύσεις, μετά από χρόνια υποεπενδύσεων, με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
2) Αργή μετακύλιση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής
3) Δημοσιονομική σύνεση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, η BofA προειδοποιεί ότι ορισμένες μακροχρόνιες διαρθρωτικές προκλήσεις δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί, ενώ η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Ανάπτυξη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης

Η BofA εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 1,1% το 2024 και στο 1,7% το 2025, χαμηλότερα από τη συναίνεση της αγοράς για ανάπτυξη στο 1,5% και 2,3% αντίστοιχα.
Καταλύτης θα είναι η χρηματοδότηση της ΕΕ, που μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει το επενδυτικό χάσμα με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.
Ως εκ τούτου, η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης αποτελεί βασική υπόθεση για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, η BofA εντοπίζει ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης των δανείων RRF της Ελλάδας.
Τον μετριασμό της αυστηροποίησης των πιστωτικών όρων που σχετίζονται με τη μετακύλιση της πολιτικής της ΕΚΤ.
Οι επενδύσεις σε τομείς προτεραιότητας της οικονομίας (όπως πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός) χρηματοδοτούνται έως και 50% με κεφάλαια RRF, περίπου κατά 30% από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν και τουλάχιστον 20% από τον επενδυτή.
Αυτή η δομή χρηματοδότησης συμβάλλει στον μετριασμό της μετακύλισης της πολιτικής της ΕΚΤ, εκτιμά η BofA.
Το παραπάνω ενισχύεται και από δύο παράγοντες στο πλαίσιο των καναλιών μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Δηλαδή τη σχετικά χαμηλή μόχλευση των ελληνικών νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και την καλύτερη θέση του τραπεζικού τομέα, με έντονη εστίαση στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Έτσι, αν και το κόστος δανεισμού είναι υψηλό σε απόλυτες τιμές (το εταιρικό επιτόκιο ήταν 6,2% τον Νοέμβριο του 2023), η ανατιμολόγηση που σχετίζεται με τον κύκλο σύσφιξης της ΕΚΤ έχει αποδειχθεί πιο μέτρια από ό,τι στην υπόλοιπη περιοχή, αναφέρει η BofA.

Τηρείται η δημοσιονομική σύνεση

Η Bank of America αναμένει να συνεχιστεί η δημοσιονομική σύνεση από την ελληνική κυβέρνηση, με τα τελευταία δημοσιονομικά σχέδια να επιβεβαιώνουν τη δέσμευση για σύνεση.
Η BofA αναμένει ότι οι δείκτες χρέους θα μειωθούν σημαντικά από 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 161,5% το 2023, 155,2% το 2024 και 152,9% το 2025 (μείωση 54 π.μ. από τα υψηλά του 2020).
Επίσης, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω φέτος, στο 2,1% του ΑΕΠ, βοηθούμενο από την καλύτερη είσπραξη φόρων από τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι επίσημοι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα ορίζονται στο 2,1% και στο 1% το 2023/24.

Μακροχρόνιες διαρθρωτικές προκλήσεις

Η πιο δυναμική βραχυπρόθεσμη μακροοικονομική εικόνα δεν θα πρέπει να επισκιάζει τις μακροχρόνιες δομικές ευπάθειες, προειδοποιεί επίσης η BofA.
Μεσοπρόθεσμα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι πιθανό να παραμείνει από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη και να αφήσει την οικονομία εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης