Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τρόμος στις ΗΠΑ - Burns (CIA): Στον ιστό της αράχνης η αμερικανική ηγεμονία – Ρωσία, Κίνα μας έστησαν θανάσιμη παγίδα στην Ουκρανία

Τρόμος στις ΗΠΑ - Burns (CIA): Στον ιστό της αράχνης η αμερικανική ηγεμονία  – Ρωσία, Κίνα μας έστησαν θανάσιμη παγίδα  στην Ουκρανία
Ο διευθυντής της CΙΑ παραδέχεται ότι η Ουκρανία αποδεικνύεται μία θανάσιμη παγίδα για τις ΗΠΑ από την οποία δεν μπορούν να εξέλθουν
Σχετικά Άρθρα
Η στρατηγική σχέση Ρωσίας – Κίνας απειλεί άμεσα να ανατρέψει την παγκόσμια ηγεμονία της Ουάσινγκτον και μάλιστα με τρόπο εκκωφαντικό.
Η ηγεμονία των ΗΠΑ θα αρχίσει να καταρρέει με την αναπόφευκτη ήττα στην Ουκρανία, όπου έχουν εγκλωβιστεί σε μία θανάσιμη παγίδα από την οποία δεν μπορούν να εξέλθουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο εξ απορρήτων του Αμερικανού προέδρου, ο άνθρωπος των επικίνδυνων αποστολών, ο διευθυντής της CIA, William Burns περιγράφει την Ουκρανία ως μία κατάσταση από την οποία οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βγουν, γιατί καιροφυλακτεί η Κίνα.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Burns χαρακτηρίζει την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία ως μία καλοστημένη παγίδα. 

Μία συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία

Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Ρωσίας και της Κίνας είχαν βαρύνουσα σημασία όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και τις ΗΠΑ, επισημαίνει σε άρθρο του στο Ria Novosti o γνωστός αναλυτής Petr Akopov.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι υπουργός Άμυνας της Κίνας διορίστηκε ο ναύαρχος Dong Jun και η συνεργασία με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Shoigu ήταν η πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Shoigu προσφώνησε τον Dong ως «σύντροφο».
Ο προσωπικός παράγοντας, φυσικά, είναι πολύ σημαντικός - και στις ρωσο-κινεζικές σχέσεις παίζει πραγματικά μεγάλο ρόλο, ξεκινώντας από τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Putin και Xi Jinping.
Εξίσου σημαντικές είναι και συμβολικές χειρονομίες και δηλώσεις όπως αυτή που έκανε ο Dong όταν είπε ότι η εν λόγω συνάντηση «αποδεικνύει πλήρως τη βαθιά φιλία μεταξύ των στρατών της Κίνας και της Ρωσίας, τις κοινές φιλοδοξίες για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας, για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης».
Ωστόσο, στη συνάντηση Shoigu και Dong ειπώθηκε κάτι που δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί απλώς διπλωματική ευγένεια.

Ρωσία - Κίνα απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις

Ο Κινέζος υπουργός όχι μόνο αποκάλεσε τη Ρωσία και την Κίνα ως τις «δύο βασικές δυνάμεις στον κόσμο που πρέπει να ανταποκριθούν αποφασιστικά στις παγκόσμιες προκλήσεις».
Δήλωσε επίσης ευθέως ότι τα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες προσπαθούν να απομονώσουν τη Ρωσία, η Κίνα το καταλαβαίνει αυτό και προσπαθεί να στηρίξει τη Μόσχα.

«Σας υποστηρίξαμε στο ουκρανικό ζήτημα, αν και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην κινεζική πλευρά.
Ακόμη και η αμυντική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δεχθεί επίθεση, αλλά δεν εγκαταλείπουμε την πολιτική μας εξαιτίας αυτού. Και δεν πρέπει και δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στην κανονική ρωσο-κινεζική συνεργασία», σημείωσε ο Dong.

Η Κίνα σκληραίνει τη ρητορική της

Η Κίνα σε απάντηση στις δυτικές πιέσεις ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία.
Έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι η κινεζική ηγεσία αποφάσισε να σκληρύνει τη ρητορική της προς τη Δύση και να δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή της στη Ρωσία στη στρατιωτική σφαίρα, που είναι από μόνο του ένα σημαντικό γεγονός, παρατηρεί ο Akopov.
Επιπλέον είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αντιμετωπίσουν την Κίνα όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Μέση Ανατολή.
Οι Αμερικανοί ζητούν από το Πεκίνο να ασκήσει πίεση στην Τεχεράνη, ώστε οι Ιρανοί να επηρεάσουν τους Houthi της Υεμένης να σταματήσουν να χτυπούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι ΗΠΑ που κανονικά θα έπρεπε να χαλιναγωγήσουν το Ισραήλ, εξαιτίας του οποίου βράζει ολόκληρη η Μέση Ανατολή, ζητούν από την Κίνα να τις βοηθήσει να λύσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πολιτικές τους.
Όπως είναι φυσικό, το Πεκίνο θεωρεί τέτοιες «προτάσεις» ως εμπαιγμό, ειδικά επειδή συνδυάζονται με συνεχή πίεση στο ουκρανικό ζήτημα.

Οι ΗΠΑ παγιδεύτηκαν


Το γεγονός ότι τα ζητήματα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής συνδέονται άμεσα στο μυαλό της Ουάσιγκτον με το θέμα της Ταϊβάν δεν είναι μυστικό για κανένα στο Πεκίνο.
Αυτό δεν το κρύβουν ούτε στις ΗΠΑ.
Πρόσφατα το Foreign Affairs δημοσίευσε ένα σημαντικό άρθρο του Διευθυντή της CIA, William Burns, «Spionage and Statecraft: Transforming the CIA in a Competitive Age», το οποίο συνδέει άμεσα την ικανότητα των ΗΠΑ να νικήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία με τον περιορισμό της Κίνας.
Οι προμήθειες όπλων στο Κίεβο θα πρέπει να συνεχιστούν, γράφει ο Burns επειδή «κανείς δεν παρακολουθεί την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία τόσο στενά όσο οι Κινέζοι ηγέτες».
Δηλαδή, υποστηρίζοντας την Ουκρανία, οι ΗΠΑ έρχονται στο προσκήνιο όχι μόνο χτυπώντας τη Ρωσία, αλλά και περιορίζοντας την Κίνα. Δεν μπορούμε να χάσουμε στην Ουκρανία γιατί τότε η Κίνα θα νομίζει ότι είμαστε αδύναμοι και θα επιτεθεί στην Ταϊβάν, λέει ουσιαστικά ο Burns, εκτιμά ο Akopov.
Δεν πρόκειται όμως για μία προφητεία, αλλά για μία συνειδητή πρόκληση.

Ο ηγεμόνας ξεθωριάζει


Η Κίνα πραγματικά βλέπει τις ΗΠΑ ως έναν ηγεμόνα που ξεθωριάζει, αλλά σχεδόν όλα τα άλλα κέντρα ισχύος στον κόσμο, ξεκινώντας από τη Ρωσία, βλέπουν την Αμερική με τον ίδιο τρόπο.
Επιπλέον, ακόμη και στην Ευρώπη, που εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όλο και περισσότεροι στρατηγοί πιστεύουν ότι η Αμερική δεν είναι ικανή μεσοπρόθεσμα, όχι μόνο να «ηγηθεί του κόσμου», αλλά ακόμη και να είναι υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Επομένως, η Κίνα δεν χρειάζεται να επιταχύνει στρατιωτικά τη διαδικασία της αμερικανικής παρακμής, δηλαδή να ξεκινήσει έναν πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ταϊβάν.
Η Κίνα θα περιμένει ευνοϊκές συνθήκες για την επανένωση με το νησί και η κατάσταση στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει την τακτική της απέναντι στην Ταϊβάν.
Επιπροσθέτως, το Πεκίνο γνωρίζει ότι η ήττα των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι αναπόφευκτη.
Και από ακριβώς αυτή την ορθάνοιχτη προοπτική ξεκινά.
Με τον ίδιο τρόπο, η Κίνα δεν έχει καμία αμφιβολία για τα οφέλη μιας στρατηγικής πορείας προς την προσέγγιση με τη Ρωσία και δεν πρόκειται να κρύψει αυτή την επιλογή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης