Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Επιβεβαιώνεται σε BBB+ η Ιταλία, σταθερό το outlook

Scope: Επιβεβαιώνεται σε BBB+ η Ιταλία, σταθερό το outlook
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης διατηρεί στα τρέχοντα επίπεδα τις βαθμολογίες
Σε «ΒΒΒ+» με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook), διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η Scope Ratings.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται: i) τα υποστηρικτικά ευρωπαϊκά πλαίσια νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της θεσμικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ· ii) το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας (ΑΕΠ περίπου 2 τρισεκ. ευρώ) και τη διαφοροποίηση, iii) την ευνοϊκή δομή δημόσιου χρέους με μέση διάρκεια χρέους περίπου επτά ετών, iv) την πρόσφατη πολιτική σταθερότητα της χώρας με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν i) τα αδύναμα δημόσια οικονομικά, δεδομένου του υψηλού δημόσιου χρέους περίπου 141% του ΑΕΠ και των αυξημένων ετήσιων αναγκών χρηματοδότησης, ii) τις διαρθρωτικές προκλήσεις, οι οποίες περιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη περιορίζοντας την παραγωγικότητα και τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, iii) τα αδύναμα δημογραφικά στοιχεία, με γήρανση και μείωση του ενεργού πληθυσμού που θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη.
Η Scope αναμένει οικονομική ανάπτυξη 0,6% φέτος και 1,2% το 2025, μετά από 0,7% το 2023 πριν συγκλίνει προς περίπου 1% την περίοδο 2026-2028. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί φέτος στο 4,6% του ΑΕΠ από 5,2% το 2023 και σε περίπου 3% έως το 2027-2028. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει γενικά σταθερός τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, ο Scope σημειώνει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το σύνταγμα για να ενισχύσει τον ρόλο του Πρωθυπουργού που θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό αντί να τον προτείνει ο πρόεδρος, θα μπορούσε να αυξήσει εντάσεις εντός της τρέχουσας κυβέρνησης συνασπισμού ή/και να οδηγήσει σε δημοψήφισμα με αβέβαιο αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να αμφισβητήσει την πρόσφατη πολιτική σταθερότητα της Ιταλίας που παρατηρήθηκε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης