Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο μύθος της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και τον κόσμο - Οι αμερικανικοί κολοσσοί απολύουν σαν να μην υπάρχει αύριο

Ο μύθος της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και τον κόσμο - Οι αμερικανικοί κολοσσοί απολύουν σαν να μην υπάρχει αύριο
Βρισκόμαστε αναμφίβολα στην εποχή του «Great Layoff»
Σχετικά Άρθρα
Ο εταιρικός κόσμος και οι κοινωνίες ζουν μία δυστυπία: τα κέρδη-μερίσματα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια για τις μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν στην αγορά, αλλά παράλληλα οι ίδιες αυτές εταιρείες πετούν στον δρόμο τους εργαζομένους τους.
Ο λόγος είναι ένας: η απληστία.
Μπορεί πολλές φορές να καμουφλάρεται με τον μανδύα της Τεχνητής Νοημοσύνης ή της επικέντρωσης σε «τομείς υψηλής απόδοσης», αλλά πάντα ο λόγος που μία ασύλληπτα κερδοφόρα εταιρεία απολύει, θα είναι η απληστία διοίκησης και μετόχων.
Σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley που βασίζεται στα πρακτικά των εταιρειών, οι αμερικανικές εταιρείες συζητούν τον έλεγχο του κόστους (δηλαδή τις απολύσεις) στις ανακοινώσεις των οικονομικών τους αποτελεσμάτων κερδών με ρυθμό-ρεκόρ, εν μέσω μιας ώθησης για ανακατανομή κεφαλαίων και «επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες».
Οι αναφορές των εταιρειών στα πρακτικά για «λειτουργική αποτελεσματικότητα» είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν οικονομικών αποτελεσμάτων, καθώς οι εταιρείες επικεντρώνονται στην πειθαρχία των εξόδων, αλλά και επενδύουν σε τεχνολογίες «που μπορούν να οδηγήσουν σε μελλοντική παραγωγικότητα όπως η τεχνητή νοημοσύνη», γράφει σε έκθεσή της η Morgan Stanley.
Όπως επισημαίνει η Farah Elbahrawy από το Bloomberg, οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες είναι σε κλάδους λογισμικού και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Η Pfizer, η BlackRock ήταν μεταξύ των εταιρειών του S&P 500 που επικαλέστηκαν τη «λειτουργική αποτελεσματικότητα» στις ανακοινώσεις των κερδών τους αυτή τη σεζόν.
«Η αυξανόμενη εστίαση στον έλεγχο του κόστους έρχεται καθώς οι εταιρείες τίθενται σε θέση να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους εν μέσω ελπίδων για μια ήπια οικονομική προσγείωση. Η διαχείριση των δαπανών ήταν βασικό θέμα αυτή τη σεζόν. Η Walt Disney είπε ότι τα κέρδη φέτος θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 20% χάρη στη μείωση του κόστους. Η Hertz Global Holdings επιδιώκει να μειώσει το κόστος και η Levi Strauss είπε ότι μια νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της αποδοτικότητας θα περιλαμβάνει λειτουργίες μείωσης του κόστους, όπως η εξάλειψη θέσεων εργασίας. Ορισμένες εταιρείες ανακατανέμουν αυτά τα κεφάλαια για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους. Η Estée Lauder περικόπτει θέσεις εργασίας ως μέρος ενός σχεδίου ανακαίνισης που θα της επιτρέψει να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στις νέες τάσεις ομορφιάς και να επενδύσει περισσότερα στις επωνυμίες της. Η Meta ξοδεύει επιθετικά για τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η Amazon θα είναι προσεκτική όσον αφορά τις νέες επενδύσεις», σχολιάζει η αναλύτρια του Bloomberg.
Όταν τα κέρδη όμως ήδη ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ή δεκάδες δισεκατομμύρια ετησίως, με τρανά παραδείγματα αυτά των Amazon, Meta και των λοιπών του είδους, τότε ο μόνος λόγος είναι η απληστία.
Μεταξύ των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει απολύσεις είναι οι: Mattel, PayPal, Cisco, Nike, Estée Lauder, Levi Strauss, Macy’s, JetBlue Airways, Spirit Airlines, United Airlines, UPS, Meta, Amazon, Alphabet, Microsoft, Warner Bros, Disney, Paramount Global, Comcast, Delta Air Lines, General Motors, Ford Motor, Stellantis, Chipotle, Wells Fargo, Goldman Sachs, Walmart, Target, Home Depot.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης