Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συναγερμός από Grantham: Η φούσκα του ΑΙ θα σκάσει - Η οικονομία των ΗΠΑ έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα

Συναγερμός από Grantham: Η φούσκα του ΑΙ θα σκάσει - Η οικονομία των ΗΠΑ έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα
Ο Grantham ανέφερε την κλιματική αλλαγή, την εξάντληση των πόρων και τη μείωση του πληθυσμού ως κρίσιμες μακροπρόθεσμες απειλές
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τη Wall Street όσο και για την αμερικανική οικονομία έκρουσε ο Jeremy Grantham.
Ειδικότερα, μιλώντας συνέδριο στο Μαϊάμι, ο Grantham σήμανε συναγερμό για μια εκτεταμένη φούσκα στο real estate, προειδοποιώντας ότι οι αμερικανικές μετοχές είναι υπερτιμημένες και θα μπορούσαν να απογοητεύσουν την επόμενη 10ετία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική οικονομία έχει πάρει… διαζύγιο από την πραγματικότητα.
Επιπλέον, ο συνιδρυτής της GMO και μακροπρόθεσμος στρατηγικός επενδυτής υποστήριξε ότι η φρενίτιδα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) θα ξεφουσκώσει και θα συμπαρασύρει και τη Wall Street, ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά της Fed για την επανειλημμένη διόγκωση της φούσκας στα assets και ανέφερε την κλιματική αλλαγή, την εξάντληση των πόρων και τη μείωση του πληθυσμού ως κρίσιμες μακροπρόθεσμες απειλές.
Το Business Insider σταχυολόγησε ορισμένα από τα πιο σημαντικά σημεία στην ομιλία του Grantham:

1. «Το εκπληκτικό σε όλη αυτή τη διοργάνωση είναι το πόσο αμερικανική είναι. Στα ακίνητα, τα πάντα παντού βρίσκονται σε μια επικίνδυνη φούσκα. Αλλά όσον αφορά τις μετοχές, για κάποιο λόγο, ο υπόλοιπος κόσμος έμεινε εκτός».

2. «Δεν έχει υπάρξει ποτέ μια διαρκής αγορά "ταύρων" που να ξεκινά από έναν λόγο τιμής προς κέρδη 33 - είναι στο κορυφαίο 2% του ιστορικού εύρους. Ποτέ δεν υπήρξε ένα διαρκές ράλι ξεκινώντας από την πλήρη απασχόληση. Αν θέλετε να έχετε ένα διαρκές, εντυπωσιακό ράλι, θέλετε να δείτε τα περιθώρια κέρδους να μειώνονται, την ανεργία να αυξάνεται και τους PEs να είναι χαμηλοί».

3. «Όσο υψηλότερη είναι η τιμή, τόσο χαμηλότερη είναι η απόδοση. Το να ξεκινάς με πολύ υψηλές τιμές είναι λίγο πολύ εγγύηση ότι για τα επόμενα 10 ή 15 χρόνια θα απογοητευτείς. Ποτέ δεν τα πηγαίνεις καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα όταν ξεκινάς όταν όλα είναι ρόδινα. Αυτό φαίνεται αρκετά προφανές, έτσι δεν είναι παιδιά;».

4. «Ποτέ δεν υπήρξε μια κατάσταση όπου είχατε μια φούσκα σημαντικών διαστάσεων -μία από τις τρεις μεγάλες φούσκες στην αμερικανική ιστορία- όπου διακόπηκε από μια δευτερεύουσα, πολύ εστιασμένη φούσκα διαφορετικού είδους - της τεχνητής νοημοσύνης».

5. «Ξετυλίγαμε το κουβάρι μας αρκετά καλά με βάση τα ιστορικά δεδομένα, μέχρι εκείνη την περιβόητη μέρα που βγήκε το ChatGPT. Η AI ανακάτεψε εντελώς αυτό που ήταν ένα σχετικά καλά συμπεριφερόμενο γεγονός και ξεκίνησε αρχικά 10 μήνες εκπληκτικού ράλι από λίγες μετοχές. Η υπόλοιπη αγορά, έκπληκτη, παρακολουθούσε αυτούς τους τύπους να ανεβαίνουν 50%, 60%, 70%. Στη συνέχεια, πριν από 10, ή 11 εβδομάδες, η υπόλοιπη αγορά σταμάτησε να περιμένει υπομονετικά, και συμμετείχε».

6. «Όλοι παραγγέλνουν αυτά τα καταραμένα τσιπ για να διευκολύνουν την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν ξέρουν ακόμα για ποιο λόγο θα χρησιμοποιήσουν τα τσιπ. Είναι σαν να πουλάμε φτυάρια στην εποχή του χρυσορυχείου, και οι πωλητές φτυαριών έχουν φρικάρει εντελώς».

7. «Τα κακά νέα για μια "αρκούδα" είναι ότι δεν μπορώ να απορρίψω εύκολα την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό που νομίζω ότι θα συμβεί είναι ότι θα έχουμε αυτή την ευφορία, όπως είχαμε στους σιδηροδρόμους και το διαδίκτυο, και μετά θα έχουμε την οπισθοδρόμηση που ακολούθησε κάθε περίπτωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης