Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Schroders: Φοβάστε να επενδύσετε όταν το χρηματιστήριο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα... Δεν θα έπρεπε!

Schroders: Φοβάστε να επενδύσετε όταν το χρηματιστήριο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα... Δεν θα έπρεπε!
Οι αποδόσεις σε διάστημα δύο ή τριών ετών ήταν ελαφρώς καλύτερες κατά μέσο όρο
Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ στα μέσα Δεκεμβρίου και έκτοτε κινείται ανοδικά.
Σύμφωνα με ανάλυση του Duncan Lamont, CFA Head of Strategic Research της Schroders, στo τέλος του Ιανουαρίου, ήταν σχεδόν 3% πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει σε πολλούς επενδυτές αβεβαιότητα απέναντι στο ενδεχόμενο μιας πιθανής πτώσης..
Πολλοί επενδυτές, ακόμη, επηρεασμένοι από τα υψηλά επιτόκια που προσφέρονταν, αποφάσισαν να μετατρέψουν τις επενδύσεις τους σε μετρητά.
Η νοοτροπία της επένδυσης μετρητών, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε υψηλό όλων των εποχών, φαίνεται λανθασμένη. Είναι όμως έτσι;
Το συμπέρασμα που εξάγεται από την ανάλυση μας πάνω στις αποδόσεις των μετοχών από το 1926 είναι ένα κατηγορηματικό «όχι».
Για την ακρίβεια η αγορά βρίσκεται σε άνοδο πολύ συχνότερα από όσο νομίζουν οι επενδυτές.
Από τους 1.776 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τον Ιανουάριο του 1926 μέχρι σήμερα, η αγορά βρισκόταν σε άνοδο τους 354 από αυτούς, δηλαδή στο 30% όλου αυτού του χρόνου.
Και, κατά μέσο όρο, οι αποδόσεις εντός 12 μηνών μετά από την επίτευξη ενός ιστορικού υψηλού ήταν καλύτερες από ό,τι σε άλλες περιόδους: 10,3% πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού σε σύγκριση με 8,6% όταν η αγορά δεν βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα.
Επίσης, οι αποδόσεις σε διάστημα δύο ή τριών ετών ήταν ελαφρώς καλύτερες κατά μέσο όρο

1_580.JPG
Οι διαφορές συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου

Τα 100 δολάρια που έχουν επενδυθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο τον Ιανουάριο του 1926, θα αξίζουν 85.008 δολάρια στο τέλος του 2023, σε όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό, δηλαδή θα είχαν επιτύχει αύξηση 7,1% ετησίως.
Αντίθετα, στη στρατηγική που προαναφέρθηκε, κατά την οποία ο επενδυτής μεταπηδάει από το χρηματιστήριο σε μετρητά τον επόμενο μήνα, κάθε φορά που η αγορά έφτανε σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ (και επέστρεφε πάλι όταν δεν βρισκόταν σε υψηλό) θα άξιζαν μόνο 8.790 δολάρια.
Αυτό είναι κατά 90% χαμηλότερο! Η απόδοση αυτού του χαρτοφυλακίου θα ήταν 4,7% σε όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό.
Σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι διαφορές από τις αποδόσεις μπορούν να παρουσιάσουν σημαντική διαφοροποίηση σε επίπεδου κέρδους. 

2_414.JPG
Η ανάλυση αυτή καλύπτει ένα χρονικό ορίζοντα σχεδόν 100 ετών, διάστημα, δηλαδή, μεγαλύτερο από αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι προγραμματίζουν. Όμως, ακόμη και σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα, οι επενδυτές θα είχαν χάσει μεγάλο μέρος του δυνητικού τους κέρδους, αν είχαν φοβηθεί κάθε φορά που η αγορά βρισκόταν στα ύψη (Πίνακας 3).
3_256.JPG
Μην ανησυχείτε όταν βλέπετε σημαντική άνοδο των μετοχών

Είναι φυσιολογικό να προκαλείται άγχος σχετικά με τις επενδύσεις, όταν η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε τόσο θετικό κλίμα, αλλά η ιστορία δείχνει ότι το να αποχωρεί ένας επενδυτής από την αγορά εκείνη τη στιγμή έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τελική απόδοσή του.
Μπορεί να υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους οποίους δεν είναι ελκυστικές οι επενδύσεις σε μετοχές.
Αλλά το γεγονός, ότι η αγορά βρίσκεται σε υψηλό όλων των εποχών, δεν θα έπρεπε να είναι ένας από αυτούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης