Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τελικά, ζούμε στη χρυσή εποχή των μετοχών; – Γιατί αυτή η bull market δεν φοβάται τα ύψη

Τελικά, ζούμε στη χρυσή εποχή των μετοχών; – Γιατί αυτή η bull market δεν φοβάται τα ύψη
Το μόνο που πωλούν οι traders είναι… μεταβλητότητα
Πλέον, οι περισσότεροι από τους επενδυτές θεωρούν πως είναι τελείως άτοπο κάποιος να είναι bearish σε ό,τι αφορά τις μετοχές, δεδομένου ότι ήδη καταγράφουν τέταρτο στη σειρά μήνα κερδοφορίας, γεγονός που αποτελεί το πιο μακρύ ανοδικό σερί από το ράλι που σημειώθηκε στην Ευρώπη το 2021, μετά την πανδημία.
Ακόμα και ο Φεβρουάριος 2024 ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός, αντίθετα με τα μοντέλα που προέβλεπαν εκδήλωση αδυναμίας το δεύτερο μισό του μήνα.
Επίσης, όλοι περιμένουν περισσότερα καλά νέα: όταν ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο κατά τους τέσσερις χειμερινούς μήνες, η απόδοση του υπολοίπου ημερολογιακού έτους δεν ήταν ποτέ αρνητική και το έτος παρουσιάζει μέσα ετήσια κέρδη 21%.
Έπειτα υπάρχει η αναλογία του 1995 ότι ο επικείμενος κύκλος μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μπορεί και πάλι να επιτρέψει στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να αναπτυχθεί χωρίς να υποκινήσει τις πιέσεις στις τιμές.
Εάν η ιστορία χρησιμεύσει ως οδηγός, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να βρεθούμε μπροστά σε μια άλλη τεράστια bull market.

Παρότι, ενώ όλοι κρατούν το ένα μάτι στην πόρτα της εξόδου για την περίπτωση που η συντριπτική πίστη σε αυτό το ράλι αρχίσει να εξασθενεί, οι αρκούδες φαίνεται να εξαφανίζονται.
Οι αναλυτές της HSBC αυτή την εβδομάδα τερμάτισαν τη σύσταση Underweight για τις μετοχές.
Ο επικεφαλής στρατηγικής περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, Max Kettner, δήλωσε ότι το κλίμα και οι θέσεις παραμένουν ανυψωμένα, αλλά «αυτό δεν είναι αρκετό για να υπάρξει διόρθωση στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου» χωρίς «σαφή καταλύτη».
Η εύρεση ενός γεγονότος σοκ που θα αντέστρεφε το ράλι αποδεικνύεται κάτι άπιαστο.
Το μακροοικονομικό υπόβαθρο και τα εταιρικά κέρδη φαίνονται καλά, οι εκλογές στις ΗΠΑ απέχουν ακόμη λίγο και δύσκολα θα υπάρξει υποψήφιο ο οποίος θα πεί κάτι τόσο εξωφρενικό που θα τρομάξει τους επενδυτές.
Η γεωπολιτική είναι ένας κίνδυνος στο μυαλό των επενδυτών, αλλά, αφού δεν υπάρχει ως τώρα σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, οι αγορές δεν ανησυχούν πολύ.
Η Κίνα είναι απασχολημένη με την αντιμετώπιση εσωτερικών ζητημάτων και ενώ ο πιστωτικός κίνδυνος των τραπεζών βρίσκεται στο επίκεντρο, οι πιθανότητες μετάδοσης φαίνονται περιορισμένες.
Ορισμένοι παρατηρητές σημειώνουν ότι η ώθηση σε νέα υψηλά είναι στην πραγματικότητα ένδειξη προσοχής.
Λαμβάνοντας υπόψη το σημείο, ωστόσο ο χρονισμός της αιχμής φαίνεται σχεδόν αδύνατος - αν κοιτάξουμε την ιστορία του δείκτη Nasdaq.
Επίσης, ο ρυθμός των κερδών είναι πιο αργός από ό,τι κατά τη διάρκεια της φούσκας του Διαδικτύου.

Η μεταβλητότητα προσφέρει και άλλο καύσιμο στην αγορά - ή τουλάχιστον δεν την εμποδίζει καθώς το πλήθος των πωλητών μεταβλητότητας αυξάνεται.
Οι αναλυτές της Nomura δήλωσαν ότι κάθε μήνα οι επενδυτές πουλούν futures στον VIX ύψους 241 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που συμβάλλει στη συμπίεση της μεταβλητότητας στην αγορά και διατηρεί ανέπαφο το συναίσθημα του κινδύνου.
Σύμφωνα με την τράπεζα, προηγηθήκαν κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους εισροές 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ETF που χρησιμοποιούν παράγωγα για τη δημιουργία πρόσθετου εισοδήματος.
Ο Charlie McElligott της Nomura είπε ότι το τρέχον σκηνικό έχει διαμορφώσει ένα ευεπίφορο περιβάλλον για τους πωλητές μεταβλητότητας να «συλλέγουν επιπλέον απόδοση».
Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές μετοχές «απλώς αρνούνται να υποχωρήσουν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και της αντίληψης περί Goldilocks που επιτρέπουν το αφήγημα της ήπιας προσγείωσης».
Την ίδια στιγμή οι επενδυτές προσβλέπουν στα οφέλη της αναμενόμενης χαλάρωσης από τη Fed αργότερα μέσα το 2024.

Το call wall, ένα σημαντικό επίπεδο αντίστασης για την αγορά, βρίσκεται ακριβώς πάνω από το τρέχον επίπεδο τιμών spot.
Αλλά πολύ λίγα που υποδηλώνουν ότι αυτό θα προκαλέσει μεγάλους πονοκεφάλους σύντομα.
Το short gamma επίπεδο, μαζί με την ενεργοποίηση πώλησης από τους CTA, βρίσκονται κάπου γύρω στις 4.950/4.900 μονάδες για τον δείκτη S&P 500.
Επομένως, θα χρειαζόμασταν μια σταθερή κίνηση 4% χαμηλότερα πριν ακόμη φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.
«Η αισιοδοξία των επενδυτών είναι υψηλή και οι τοποθετήσεις αυξημένες, καθώς ένα αποτέλεσμα Goldilocks ή καλύτερα έχει γίνει συναίνεση», σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan και τον επικεφαλής τους Marko Kolanovic.
Περισσότεροι από τους μισούς επενδυτές στην τελευταία έρευνα πελατών της τράπεζας «βλέπουν» θέση σε μετοχικό κεφάλαιο στο 40ό έως το 60ό εκατοστημόριο με βάση ιστορικούς όρους, ενώ το 39% δήλωσε ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεσή του σε μετοχές.

Οι μισοί από τους δείκτες συναισθήματος της Goldman Sachs είναι πλέον πάνω από το 80ό εκατοστημόριο έναντι του δικού τους αφηγήματος - προβάδισμα ανά θέση.
Οι δείκτες ροής βελτιώνονται επίσης ενώ ακόμη και το γεγονός ότι οι επενδυτές γενικά εκτίθενται σε συγκεντρωμένες θέσεις μπορεί να θεωρηθεί δίκοπο μαχαίρι, σύμφωνα με τους στρατηγούς της Goldman, συμπεριλαμβανομένης της Cecilia Mariotti.

«Από τη μία πλευρά, αυτό αναπόφευκτα αυξάνει τις ανησυχίες σχετικά με πιθανές βραχυπρόθεσμες αποτυχίες σε περίπτωση σχετικών κραδασμών», έγραψε.
«Αλλά από την άλλη πλευρά, υποδηλώνει ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω υποστήριξη του ανοδικού συναισθήματος και της τοποθέτησης, ειδικά εάν αρχίσουμε να βλέπουμε μια πιο ουσιαστική εναλλαγή σε μετρητά και επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης