Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υπερτιμημένες οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ – Τα υψηλά επιτόκια καθυστερούν την ομαλοποίηση

Fitch: Υπερτιμημένες οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ – Τα υψηλά επιτόκια καθυστερούν την ομαλοποίηση
Σχόλιο του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κατά μέσο όρο υπερτιμημές κατά 11,1% στο τέλος του γ' τριμήνου 2023, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, ενώ παράλληλα προβλέπει ακόμη υψηλότερο ποσοστό υπερτίμησης στα στοιχεία για το δ' τρίμηνο του έτους, καθώς οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται πανεθνικά σε επίπεδα-ρεκόρ.
Η αύξηση της υπερτίμησης οφείλεται κυρίως στις επιταχυνόμενες πραγματικές τιμές των κατοικιών, καθώς παράγοντες όπως το ενοίκιο, η ανεργία, το επιτόκιο στεγαστικών δανείων, το πραγματικό εισόδημα και η αύξηση στο εισόδημα των νοικοκυριών παρέμειναν συγκριτικά σταθεροί, οδήγησαν σε μετριασμό του δείκτη.
«Η υπερτίμηση εξακολουθεί να κυριαρχεί σε εθνικό επίπεδο. Από το γ' τρίμηνο του 2023, οι τιμές κατοικιών στο 91% των περιοχών της χώρας ήταν υπερτιμημένες, με το 58% αυτών των περιοχών να παρουσιάζει υπερτίμηση 10% ή περισσότερο.
Υπάρχουν ενδείξεις σταδιακής υποχώρησης της τάσης στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, όπως φαίνεται από τις ελαφρές βελτιώσεις στις πωλήσεις και τα αποθέματα νέων κατοικιών.
Προκλήσεις όπως τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και οι αυξημένες τιμές κατοικιών, που επιδεινώνουν το ζήτημα της οικονομικής προσιτότητας, συνεχίζουν να μετριάζουν τον ρυθμό αυτής της ομαλοποίησης.
Η Fitch αναμένει η αύξηση στις εθνικές ονομαστικές τιμές κατοικιών να επιβραδυνθεί στο 0%-3% το 2024 από 5,5% το 2023».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης