Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζεται σε A- η αξιολόγηση της Πορτογαλίας, με θετικό outlook

S&P: Αναβαθμίζεται σε A- η αξιολόγηση της Πορτογαλίας, με θετικό outlook
Ακόμη μία αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης για την Πορτογαλία
Σχετικά Άρθρα
Σε Α- (από ΒΒΒ+) αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας η S&P Global Ratings, διατηρώντας μάλιστα σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Η αναβάθμιση βασίζεται στη συνεχή βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της Πορτογαλίας και τη μείωση των κινδύνων ρευστότητας. Την τελευταία δεκαετία, το εξωτερικό χρέος μειώνεται σταθερά επειδή η σπανιότερη εξωτερική χρηματοδότηση στον απόηχο της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2013, οδήγησε σε απότομη απομόχλευση και η χώρα στράφηκε σε πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Αυτή η τάση συνεχίστηκε παρά την προσωρινή επιδείνωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των κλυδωνισμών των τιμών ενέργειας, με την S&P να αναμένει πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μεταφορά των επιχορηγήσεων της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης και συνεχιζόμενη απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, που θα βελτιώσουν περαιτέρω την εξωτερική θέση της χώρας την περίοδο 2024-2027.
Επιπλέον, αν και το δημόσιο χρέος είναι υψηλό, σημαντικό μερίδιό του οφείλεται στο Ευρωσύστημα, γεγονός που συνεπάγεται μικρότερη ευαισθησία σε πιθανούς εξωτερικούς κινδύνους ρευστότητας.
«Τα επόμενα χρόνια, αναμένουμε ότι η μέτρια ανάπτυξη θα υποστηριχθεί από τις ισχυρές τουριστικές επιδόσεις, την κλιμάκωση των δημοσίων επενδύσεων και την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, με χαμηλότερο πληθωρισμό και χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης».
Επίσης, «οι κίνδυνοι για τη συνέχεια της πολιτικής στο πλαίσιο των επικείμενων εκλογών, είναι περιορισμένοι. Οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι θα κατευθυνθούν στις κάλπες στις 10 Μαρτίου για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που προκλήθηκαν από την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Antonio Costa τον Νοέμβριο του 2023. Το Κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2024 και πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι για τη συνέχεια της πολιτικής είναι περιορισμένοι λόγω συναίνεσης σχετικά με τη δημοσιονομική σύνεση μεταξύ του πρώην κυβερνώντος κεντροαριστερού κόμματος (PS) και του πρώην αντιπολιτευόμενου κόμματος, του κεντροδεξιού PSD, που παραμένουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Πορτογαλία.
Οι κύριοι κίνδυνοι σχετίζονται με ένα δυνητικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο, το οποίο θα ήταν σε αντίθεση με την προηγούμενη πλήρη πλειοψηφία του PS. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει στο να στηριχθεί η νέα κυβέρνηση στα μειονοτικά κόμματα για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, διαπραγματεύσεις με το ευρωσκεπτικιστικό ακροδεξιό κόμμα Chega, το οποίο κερδίζει δημοτικότητα. Ωστόσο, είναι απίθανο να μεταφραστεί σε σημαντική απόκλιση από το μακρύ ιστορικό της Πορτογαλίας όσον αφορά τη δημοσιονομική σύνεση και την ορθή εκτέλεση των κονδυλίων της ΕΕ».
«Η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2024 λόγω των στενών συνθηκών χρηματοδότησης και της μειωμένης εξωτερικής ζήτησης. Μετά το 2024, αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ελαφρά αλλά θα παραμείνει κάτω από το 2%».
Αναλυτικά, οι οικονομικές προβλέψεις του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης για την Πορτογαλία:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-01_231425.pngΣτιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-01_231407.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-01_231436.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης