Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O Dalio της Bridgewater δεν πιστεύει ότι η Wall Street είναι... τελείως σε φούσκα - Ο κίνδυνος διόρθωσης στις Magnificent 7

O Dalio της Bridgewater δεν πιστεύει ότι η Wall Street είναι... τελείως σε φούσκα - Ο κίνδυνος διόρθωσης στις Magnificent 7
Οι μετοχές των Magnificent Seven (Apple, Amazon, Tesla, Nvidia, Microsoft, Alphabet και Meta) εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι η Wall Street δεν βρίσκεται σε φούσκα επισημαίνει ο ιδρυτής της Bridgewater, Ray Dalio.
Σε νέο του ενημερωτικό σημείωμα, ο θρυλικός επενδυτής hedge fund δήλωσε ότι παρά την πρόσφατη ευφορία και τα ράλι στην αγορά, το τοπίο δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα κριτήριά του για το τι συνιστά φούσκα. Μεταξύ των παραγόντων που αναζητά είναι οι υψηλές τιμές σε σχέση με την αξία, τα σημάδια μη βιώσιμης ανάπτυξης, οι αφελείς αγοραστές που συσσωρεύονται και κερδοσκοπούν, καθώς και ένα μεγάλο ποσοστό αγορών που χρηματοδοτούνται από χρέος.
«Όταν κοιτάζω το αμερικανικό χρηματιστήριο χρησιμοποιώντας αυτά τα κριτήρια, αυτό -και ακόμη και ορισμένα από τα τμήματα που έχουν κάνει το μεγαλύτερο ράλι και έχουν τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης- δεν φαίνεται να έχει πολύ μεγάλη φούσκα», έγραψε ο Dalio.
Ο S&P 500 έχει σημειώσει μια σειρά από ρεκόρ το 2024, και έχει κερδίσει περισσότερο από 8% από την αρχή του έτους.
Οι μετοχές των Magnificent Seven (Apple, Amazon, Tesla, Nvidia, Microsoft, Alphabet και Meta) εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αν και υπάρχουν κάποια επιχειρήματα από τους επαγγελματίες της Wall Street ότι η ομάδα θα πρέπει να διασπαστεί, ειδικά καθώς η μετοχή της Tesla έχει καταρρεύσει φέτος και καθώς η Apple παραπαίει.
Ο Dalio αναγνώρισε ότι αυτή η ομάδα μετοχών έχει τροφοδοτήσει τα κέρδη σε ολόκληρη την αγορά και η κεφαλαιοποίηση της ομάδας έχει αυξηθεί περισσότερο από 80% από τον Ιανουάριο του 2023.
«Το Mag-7 μετριέται για να είναι λίγο φουσκωμένο, αλλά όχι σε πλήρη φούσκα», υποστήριξε ο Dalio. «Οι αποτιμήσεις είναι ελαφρώς ακριβές δεδομένων των τρεχόντων και των προβλεπόμενων κερδών, το κλίμα είναι ανοδικό αλλά δεν φαίνεται υπερβολικά, και δεν βλέπουμε υπερβολική μόχλευση ή πλημμύρα νέων και αφελών αγοραστών». Εξάλλου, η πρόσφατη έρευνα της Bank of America για τους διαχειριστές κεφαλαίων έδειξε ότι οι επενδυτές δεν ήταν τόσο αισιόδοξοι εδώ και δύο χρόνια. Μια έκθεση κλίματος πελατών από την Charles Schwab έδειξε παρόμοιο ενθουσιασμό για το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Ωστόσο, παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι.
«Τούτου λεχθέντος, θα μπορούσε κανείς ακόμα να φανταστεί μια σημαντική διόρθωση σε αυτά τα ονόματα, αν η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη δεν ανταποκριθεί στις εκτιμώμενες επιπτώσεις», δήλωσε ο Dalio.
Σε κάθε περίπτωση, οι ιστορικές τάσεις μπορεί να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση του Dalio ότι οι μετοχές δεν βρίσκονται σε έδαφος φούσκας.
Σε σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα, οι συνιδρυτές της DataTrek Research Nicholas Colas και Jessica Rabe επεσήμαναν την τριετή άνοδο του S&P 500 κατά 31% με βάση την απόδοση των τιμών, η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από τις τυπικές αποδόσεις που υποδηλώνουν τη διαμόρφωση μιας φούσκας πριν από ένα κραχ. «Δεν είμαστε τώρα κοντά σε αυτό το επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών δεν έχει φτάσει σε ένα μη υγιές μέγιστο» δήλωσαν οι ερευνητές. «Αυτό δεν εγγυάται περαιτέρω κέρδη, αλλά μπορούμε με ασφάλεια να αφαιρέσουμε τον "κίνδυνο φούσκας" από τον κατάλογο των ανησυχιών για τη χρηματιστηριακή αγορά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης