Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τουρκία: Κατάρρευση στη λίρα, σε νέα ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου – Δεν τιθασεύεται το «τέρας» του πληθωρισμού

Τουρκία: Κατάρρευση στη λίρα, σε νέα ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου – Δεν τιθασεύεται το «τέρας» του πληθωρισμού
Κόντρα στην αλλαγή στάσης από την τουρκική κεντρική τράπεζα
Σχετικά Άρθρα
Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε σήμερα 4/3 έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα, καθώς ο πληθωρισμός έφθασε εκ νέου σε πολύ υψηλά επίπεδα, τον Φεβρουάριο 2024.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό νόμισμα έφθασε στα 31,53 ανά δολάριο ΗΠΑ, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν πως ο -ετήσιος- πληθωρισμός εκτοξεύθηκε σε υψηλό 15 μηνών, ήτοι 67,1% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,5% τον Φεβρουάριο, βραδύτερα από την αύξηση 6,7% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.
Το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), το οποίο απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι, πανεπιστημιακοί, υπολογίζει την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση στο 121,98% για τον Φεβρουάριο 2024.
Τον Ιανουάριο, το ENAG είχε μετρήσει την αύξηση του πληθωρισμού στην γειτονική χώρα στο 129,11% έναντι 64,86% στις μετρήσεις της Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας.
Ο πληθωρισμός παραμένει ένα πιεστικό ζήτημα για την κυβέρνηση του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου. Το κυβερνών κόμμα του AKP προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλων πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας, που σήμερα κατέχει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Ο Erdogan δήλωσε την Κυριακή 3/3 ότι οι αντιπληθωριστικές πολιτικές «θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές στην πράξη προς το τέλος του έτους».
Η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 45% τον περασμένο μήνα, κάνοντας παύση μετά από οκτώ συνεχόμενες αυξήσεις με στόχο την τιθάσευση των τιμών καταναλωτή που είχαν παραμείνει σταθερές στο 64,9% τον Ιανουάριο.
Πριν λίγες εβδομάδες, η Τουρκία προσπάθησε εκ νέου να στηρίξει τη λίρα μετά από την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν υψηλότερα αποθεματικά για καταθέσεις και κεφάλαια συμμετοχής σε συνάλλαγμα, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας. Εκτός από τους υφιστάμενους κανόνες για τα υποχρεωτικά αποθεματικά, ένας πρόσθετος δείκτης για τους λογαριασμούς αυτούς που πρέπει να διατηρούνται σε λίρες διπλασιάστηκε στο 8%.
Η νομισματική αρχή μειώνει επίσης τις απαιτήσεις για τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου που συνδέονται με το συνάλλαγμα και έχουν διάρκεια έως έξι μήνες, μειώνοντας την υποχρεωτική αναλογία τους στο 25% από 30%. Σύμφωνα με τον μηχανισμό, οι καταθέτες λιρών μπορούν να αντισταθμίσουν τις συναλλαγματικές απώλειες, λαμβάνοντας κρατικά εγγυημένη αποζημίωση για οποιαδήποτε υποτίμηση που υπερβαίνει τους τόκους των λογαριασμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης