Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope για Ελλάδα: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα το δημόσιο χρέος - Τα NPLs θα αυξηθούν, «αγκάθι» τα DTAs

Scope για Ελλάδα: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα το δημόσιο χρέος - Τα NPLs θα αυξηθούν, «αγκάθι» τα DTAs
Το σχόλιο του γερμανικού οίκου αξιολόγησης, ο οποίος αναβάθμισε τον Αύγουστο 2023 στην επενδυτική βαθμίδα την Ελλάδα (ΒΒΒ- με σταθερό το outlook)
Σχετικά Άρθρα
Η περαιτέρω ανοδική πορεία για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη, τη βαθύτερη δημοσιονομική εξυγίανση, τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και τις επενδύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Όπως σημειώνει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, απαιτείται σταθερή οικονομική ανάπτυξη και συνεχής δημοσιονομική εξυγίανση για τη διασφάλιση σημαντικής μείωσης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, παρόλο που έχει ήδη υποχωρήσει σε προ-πανδημίας επίπεδα –υπολογίζεται στο 160,3% του ΑΕΠ σε τέλος 2023– και φαίνεται να συγκλίνει με αυτό της Ιταλίας. Ωστόσο, ο δείκτης χρέους παραμένει ο υψηλότερος της ζώνης του ευρώ. Η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών για να εξασφαλίσει περαιτέρω σταθερή μείωση του χρέους.
Δεύτερον, κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω πρόοδος στην ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
«Τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των ελληνικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η κερδοφορία ανέκαμψε πρόσφατα. Οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν απόδοση ιδίων κεφαλαίων 12,9% τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. Βλέπουμε αυτή την τροχιά να συνεχίζεται, βοηθούμενη από τα υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου και τη μείωση των προβλέψεων για ζημίες δανείων.
Οι τράπεζες έχουν επίσης προχωρήσει στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους, αν και εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά στους μέσους όρους της ΕΕ όσον αφορά τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Τα NPLs σε όλο το σύστημα μειώθηκαν στο 7,9% τον Σεπτέμβριο του 2023 από 49% στα μέσα του 2017. Η κυβέρνηση υποστήριξε τις τιτλοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων με την υιοθέτηση του "Ηρακλής", το οποίο πρόσφατα παρατάθηκε. (...)
Ταυτόχρονα, τα NPLs ενδέχεται να αυξηθούν ξανά στο μέλλον λόγω της επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών.
Το αυξημένο μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων (DTAs) του τραπεζικού συστήματος εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. (...)
Ωστόσο, βλέπουμε τα αυξανόμενα λειτουργικά κέρδη να βοηθούν τις τράπεζες να συσσωρεύουν αποθεματικά και να βελτιώνουν την ποιότητα του ενεργητικού τους.
Τέλος, η κυβέρνηση πρέπει να επιβλέπει περαιτέρω διαρθρωτικές βελτιώσεις στην οικονομία, όπως ο περιορισμός των κινδύνων του εξωτερικού τομέα, η εξασφάλιση υψηλότερων ρυθμών μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης ή/και η ενίσχυση της μακροοικονομικής βιωσιμότητας. Η Ελλάδα έχει σημαντικά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και καθαρή διεθνή επενδυτική θέση βαθιά σε καθαρή θέση οφειλέτη.
Το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας παραμένει υποτονικό γύρω στο 1% παρά τη συνεχιζόμενη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις μέσω των σχεδίων “Ελλάδα 2.0” και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, καθώς και αδύναμη και άνιση αύξηση της παραγωγικότητας σε όλες τις περιφέρειες λόγω των ετών υποεπενδύσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και της έλλειψης δυναμισμού του επιχειρηματικού τομέα».
Picture1_3.png

Η πολιτική σταθερότητα και η συνέχεια της πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών

«Η πρόσφατη υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας μας δίνει τη σιγουριά ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη δεν είναι παροδική, αλλά υπάρχουν ωστόσο αρκετές προκλήσεις για τις προοπτικές.
Η επίμονη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται προς τον στόχο της ΕΚΤ του 2%. Ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται πολύ πάνω από το 2% παρά τον πρόσφατο σημαντικό αποπληθωρισμό. Βλέπουμε τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέες κρίσεις από την πλευρά της προσφοράς εν όψει ενός ταραχώδους διεθνούς πολιτικού και οικονομικού πλαισίου, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει ξανά αργότερα τον πληθωρισμό υψηλότερο και να αναβάλει περαιτέρω την πληρέστερη εξομάλυνση των νομισματικών πολιτικών.
Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι επίσης σημαντικές. Μεταξύ της ΕΕ, η Ελλάδα είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε αυξανόμενες θερμοκρασίες και συχνότερους καύσωνες και πυρκαγιές, που μπορούν να βλάψουν τους κρίσιμους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας.
Τέλος, θα μπορούσαν να προκύψουν νέες πολιτικές προκλήσεις εάν η κυβέρνηση απομακρυνθεί από τις τρέχουσες φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές μετά τις γενικές εκλογές που θα προβλεφθούν έως το 2027. Η διατήρηση εποικοδομητικού διαλόγου με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις κεφαλαιαγορές είναι σημαντική καθώς αποφευχθεί ο πειρασμός της περαιτέρω αναστροφής των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συνέβαλε στον περιορισμό των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αντανακλώντας σημαντικά καλύτερη εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δομής της οικονομίας και την ενίσχυση της μακροοικονομικής βιωσιμότητας θα συμβάλει στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για ξένους και εγχώριους επενδυτές. Επιπλέον, η υποτιθέμενη αιχμή στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ θα πρέπει να διευκολύνει τις επενδύσεις», καταλήγει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης