Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Σε JPMorgan και Wells Fargo η μεγαλύτερη έκθεση στον κλάδο εμπορικών ακινήτων

ΗΠΑ: Σε JPMorgan και Wells Fargo η μεγαλύτερη έκθεση στον κλάδο εμπορικών ακινήτων
Το infographic του Visual Capitalist
Σχετικά Άρθρα
Έκθεση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων παρουσιάζουν στον ταλανιζόμενο κλάδο εμπορικών ακινήτων, οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες είδαν τα σχετικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια να τριπλασιάζονται στα 9,3 δισεκ. το 2023.
Πλέον, ο κλάδος αντιμετωπίζει μεγαλύτερο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων για τη σταθερότητα των τραπεζών.
Τούτου λεχθέντος, για σχεδόν τις μισές τράπεζες των ΗΠΑ, το χρέος εμπορικών ακινήτων είναι η μεγαλύτερη κατηγορία δανείων συνολικά. Ενώ τα δάνεια σε εμπορικά ακίνητα είναι πιο συγκεντρωμένα σε μικρές τράπεζες των ΗΠΑ, αρκετά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν συγκεντρώσει σημαντικά εμπορικά χαρτοφυλάκια δανείων.
Στο παρακάτω infographic του Visual Capitalist που βασίζεται στα στοιχεία της UBS από το γ' τρίμηνο του 2023, φαίνεται πως η JPMorgan και Wells Fargo είναι οι πιο εκτεθειμένες στον κλάδο, με 171 δισεκ. και 145 δισεκ. δολάρια αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι Bank of America, US Bancorp, Citigroup.
Ίσως η πιο ανησυχητική μεγάλη τράπεζα είναι η New York Community Bancorp, η οποία -πρόσφατα γλίτωσε την κατάρρευση- παρουσιάζει το 57% των συνολικών δανείων της εκτεθειμένα σε χρέη εμπορικών ακινήτων.
Αναλυτικά:
CRELoansandAssets_0.jpg

Νωρίτερα σήμερα 19/3, ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America Brian Moynihan, ανέφερε ότι θα χρειαστεί χρόνος για τον τραπεζικό κλάδο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αφορούν δάνεια τα οποία έχουν δοθεί στην αγορά εμπορικών ακινήτων. «Τα εμπορικά ακίνητα καίγονται σε slow motion», δήλωσε σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ο κ. Moynihan ανέφερε ότι το δ' τρίμηνο του 2023 ήταν ισχυρό για τις συναλλακτικές δραστηριότητες της τράπεζας και ότι ενώ τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική έχουν σταθεροποιηθεί, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση καθώς δεν έχουν ακόμη ανακάμψει οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Και στο τμήμα διαχείρισης πλούτου, η τράπεζα έχει δει τους επενδυτές να αρχίζουν να βάζουν περισσότερα μετρητά σε επενδύσεις, σύμφωνα με την Lindsay Hans, πρόεδρο της Merrill Wealth Management. Από το τέταρτο τρίμηνο, οι πελάτες αναζητούν μετοχές και προϊόντα σταθερού εισοδήματος καθώς και πρόσβαση σε ιδιωτικές αγορές, είπε. Τα περιουσιακά στοιχεία εναλλακτικών επενδύσεων της τράπεζας έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης