Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τίτλοι τέλους στο πάρτι με τις τεχνολογικές μετοχές και την τεχνητή νοημοσύνη - Πού επενδύει το «έξυπνο χρήμα»

Τίτλοι τέλους στο πάρτι με τις τεχνολογικές μετοχές και την τεχνητή νοημοσύνη - Πού επενδύει το «έξυπνο χρήμα»
Οι αναλυτές εμπορευμάτων της Standard Chartered σημειώνουν ότι οι αγορές ενέργειας ξεκίνησαν το νέο έτος με μια υπερβολικά απαισιόδοξη οπτική
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη και η Big Tech το 2023 να άλλαξαν τον ρου των χρηματιστηριακών δεικτών, προσελκύοντας κεφάλαια… εντούτοις το «smart money», δηλαδή οι επαγγελματίες του κλάδου, συσσωρεύονται αθόρυβα στην Ενέργεια.
Πράγματι, ο ενεργειακός τομέας συγκεντρώνει τους περισσότερους επενδυτές σε σχέση με τους 11 τομείς της αγοράς των ΗΠΑ, με το αγαπημένο σημείο αναφοράς του κλάδου, το Energy Select Sector SPDR Fund να σημειώνει άνοδο 10,7% από το προηγούμενο έτος, έναντι απόδοσης +7,9% του Technology Select Sector SPDR Fund και +9,4% του S&P 500.
Όπως αναφέρει η Citi, η ζήτηση στον κλάδο της Ενέργειας έχει φτάσει στο peak, ενώ όπως σημειώνεται, μόλις φτάνει σε αυτό το επίπεδο, τείνει να υποαποδίδει κατά τους επόμενους έναν έως έξι μήνες.
Η αγορά βρίσκεται διανύει μία από τις πιο υπεραγορασμένες περιόδους στην Ιστορία της και συνήθως υπό τέτοιες συνθήκες ακολουθεί μια αναταραχή βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, και όχι μια δραματική υποχώρηση, η οποία ενισχύει την άποψη της Canaccord να αγοράσει αδυναμία εάν/όταν έρθει» λένε οι αναλυτές της Canaccord Genuity.
Αλλά δεν ενοχλούνται όλοι από την τεράστια δυναμική του ενεργειακού τομέα.
Η Morgan Stanley παραμένει απαισιόδοξη για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ συνολικά.
Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα έχει αναβαθμίσει κυρίως τις ενεργειακές μετοχές σε overweight από neutral, σημειώνοντας ότι οι ενεργειακές εταιρείες έχουν υποαποδώσει και ο τομέας αποτιμάται ευνοϊκά.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα μηνύματα της Fed και υποθέτοντας ότι ανησυχεί λιγότερο για τον πληθωρισμό ή τις χαλαρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, οι κυκλικοί ρυθμοί που προσανατολίζονται στα εμπορεύματα -και ειδικότερα η ενέργεια- μπορεί να οφείλονται σε μια κάλυψη» είπαν.


Bullish στην Ενέργεια


Οι αναλυτές εμπορευμάτων της Standard Chartered, από τη μεριά τους, σημειώνουν ότι οι αγορές ενέργειας ξεκίνησαν το νέο έτος με μια υπερβολικά απαισιόδοξη οπτική σε ό,τι αφορά τη ζήτηση πετρελαίου, βλέποντας ράλι στην τιμή του πετρελαίου τους επόμενους μήνες.
Η StanChart εκτιμά ότι η ζήτηση τον Ιανουάριο έφτασε στα 100,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mb/d), καλή για αύξηση 2,67 mb/d από έτος σε έτος και 0,25 mb/d υψηλότερη από την τελευταία πρόβλεψη της StanChart.
Η τράπεζα τώρα αναθεωρήσει την προηγούμενη πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ζήτησης το 2024 σε 1,69 mb/d από 1,64 mb/d προηγουμένως.
Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης διαρκή περίοδο λήψεων αποθεμάτων το α’ εξάμηνο του 2024, με τη σωρευτική άντληση να έρχεται στα 185 mb σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2023 στα 230 mb.
Η StanChart έχει προβλέψει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα φτάσει στο νέο ιστορικό υψηλό των 103,01 mb/d τον Μάιο, με τον Ιούνιο να σημειώνει νέο ρεκόρ στα 103,62 mb/d, ενώ η ζήτηση τον Αύγουστο αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερη, στα 104,31 mb/d.
Όπως επισημαίνεται, η σύσφιξη των αγορών πετρελαίου θα συνεχίσει να τροφοδοτεί ανοδικά την τιμή του πετρελαίου, με το Brent να φτάσει κατά μέσο όρο τα 94 $/βαρέλι το β’ τρίμηνο του 2024.
Η αύξηση της προσφοράς θα παραμείνει περιορισμένη, με τη StanChart να προβλέπει ότι η προσφορά αργού στις ΗΠΑ δεν θα αυξηθεί σημαντικά υψηλότερα από το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου 2023, στα 13,319 mb/d.

Τι θα κάνει η Ρωσία

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία σκοπεύει να διατηρήσει την προσφορά σε περιορισμένα επίπεδα, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι τιμές.
Πριν από λίγες ημέρες, η Μόσχα διέταξε τις πετρελαϊκές εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή τους το δεύτερο τρίμηνο, ώστε να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο παραγωγής του ΟΠΕΚ+ των 9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd).
Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δώσει συγκεκριμένους στόχους σε κάθε εταιρεία πετρελαίου, ένδειξη της επιθυμίας της να τηρήσει τη δέσμευσή της στον ΟΠΕΚ+.
Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει μειωθεί στα 10,8 εκατομμύρια από το ετήσιο ανώτατο όριο των 11,7 εκατομμυρίων bpd το 2019, λόγω των περικοπών της παραγωγής.
Η πτώση ήρθε παρά το γεγονός ότι η Ρωσία παρουσιάζει έκρηξη γεωτρήσεων, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να περιορίσουν τη μεταφορά τεχνολογίας.
Το κενό από τη φυγή μεγάλων δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία καλύφθηκε από τις τοπικές θυγατρικές τους, που μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται, τα καταφέρνουν πολύ καλά.
«Μόνο το 15% της εγχώριας αγοράς γεωτρήσεων της χώρας εξαρτάται από τεχνολογίες από τα λεγόμενα μη φιλικά έθνη» αποκάλυψε η Daria Melnik, αντιπρόεδρος εξερεύνησης και παραγωγής της Rystad Energy.
Ωστόσο, οι διακοπές παραγωγής λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζονται.
Την περασμένη εβδομάδα, το διυλιστήριο πετρελαίου Kuibyshev της Ρωσίας σταμάτησε μία από τις δύο κύριες μονάδες διύλισης, ουσιαστικά θέτοντας το ήμισυ της χωρητικότητάς του εκτός λειτουργίας μετά από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ουκρανία.
Η επίθεση το Σαββατοκύριακο, η όγδοη σε ρωσικά διυλιστήρια τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, θα βγάλει εκτός άλλα 35.000 bbl/ημέρα δυναμικότητας, θέτοντας συνολικά ~400K bbl/ημέρα εκτός σύνδεσης εκτός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης