Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BMI (Fitch) για Ελλάδα: Επί τα βελτίω αναθεώρηση της ανάπτυξης το 2024, στο 2,4% - Οδηγός η ιδιωτική κατανάλωση

BMI (Fitch) για Ελλάδα: Επί τα βελτίω αναθεώρηση της ανάπτυξης το 2024, στο 2,4% - Οδηγός η ιδιωτική κατανάλωση
Τι αναφέρει η έκθεση της θυγατρικής του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης – Αναμένονται οι «πανηγυρισμοί» του υπουργού Χατζηδάκη
Σχετικά Άρθρα
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024, προχώρησε η BMI (θυγατρική της Fitch Solutions), κάνοντας πλέον λόγο για ποσοστό +2,4% από 2% το 2023, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για +1,6%.
Η BMI επικαλείται την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία θα στηριχθεί από τους υψηλότερους μισθούς. Τούτου λεχθέντος, η ιδιωτική κατανάλωση θα προσθέσει 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2024 και 3,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2025.
Παράλληλα, η ανάπτυξη θα στηριχθεί και από την υποχώρηση του πληθωρισμού, με τον ΔΤΚ να διαμορφώνεται γύρω από το 2% στο τέλος του τρέχοντος έτους, εν μέσω επιβράδυνσης του πληθωρισμού στα τρόφιμα.
Οι δύο παραπάνω παράγοντες μεταφράζονται σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, σχολιάζεται στην έκθεση.
Η ΒΜΙ αναφέρεται επίσης και στην έντονη ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών το 2024 (με αυξημένη ζήτηση από ΗΠΑ), από όπου θα προέλθουν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στη συνολική ανάπτυξη.
Αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδαςθα συμβάλλουν τα υψηλά ακόμη επιτόκια που επικρατούν την αγορά, μέσω επίδρασης στις πάγιες επενδύσεις (στο +4,6% το 2024).
Τέλος, η ΒΜΙ εστιάζει και στον αντίκτυπο από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, που λειτουργούν θετικά για τις δημόσιες επενδύσεις.
φφφ.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης