Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Μην ξεγελιέστε... Oι μετοχές σκαρφαλώνουν σε ιστορικά υψηλά, αλλά τα χρηματιστήρια βιώνουν πρωτοφανή κρίση

JPMorgan: Μην ξεγελιέστε... Oι μετοχές σκαρφαλώνουν σε ιστορικά υψηλά, αλλά τα χρηματιστήρια βιώνουν πρωτοφανή κρίση
Η παγκόσμια προσφορά μετοχών συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών
Προειδοποίηση με αποδέκτες τους επενδυτές απηύθυνε με ανάλυσή της η αμερικανική τράπεζα JP Morgan, διατεινόμενη –ούτε λίγο ούτε πολύ– πως «ναι μεν οι αγορές μπορεί να έχουν ανέβει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ωστόσο η παγκόσμια προσφορά μετοχών συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, όπερ σημαίνει κρίση στα χρηματιστήρια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον γνωστό Έλληνα αναλυτή του οίκου Νικόλαο Πανηγυρτζόγλου, βασικές αιτίες για αυτό είναι η οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, που επιβαρύνει τις πωλήσεις νέων μετοχών, ενώ οι εταιρείες συνεχίζουν να αγοράζουν μεγάλους όγκους των δικών τους μετοχών (σ.σ. η Goldman Sachs βλέπει επαναγορές 1 τρισεκ. δολ. ως το 2025 – οποία στρέβλωσις…).
1_642.JPG
Επίσης, διαπιστώνεται μια οξεία έλλειψη εμπιστοσύνης.
Τα χρηματιστηριακά ράλι και οι σχετικά ισχυρές οικονομίες θεωρητικά θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να αντλούν κεφάλαια πουλώντας νέες μετοχές σε υψηλές τιμές αντί να ξοδεύουν μετρητά για να τις επαναγοράσουν.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύμπαν των μετοχών έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 120 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ξεπερνώντας τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια που αφαιρέθηκαν όλο το περασμένο έτος.
Τα στοιχεία της JPMorgan έδειξαν ότι οι εξαγορές φέτος είχαν τον ίδιο ρυθμό με τα τρία προηγούμενα έτη, φτάνοντας περίπου το 1,2 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, οι αρχικές δημόσιες προσφορές και άλλες πωλήσεις μετοχών υπολείπονται των προβλέψεων.
Οι δύο τάσεις αντανακλούν «επίμονη αβεβαιότητα», δήλωσε ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου της JPMorgan.
Οι δημόσιες προσφορές μετοχών αναμενόταν να αυξηθούν φέτος καθώς οι επενδυτές σιγουρεύτηκαν ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση.
Ωστόσο, η παρατεταμένη ανησυχία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί ξανά, υποκινούμενος από αυτή την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, σημαίνει ότι «αυτό δεν θα συμβεί.
Αυτό υποδηλώνει ότι κάποιοι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είμαστε έξω από το δάσος (σ.σ. τα χειρότερα δεν είναι πίσω μας)» πρόσθεσε ο Πανηγυρτζόγλου.
Column chart of Net share issuance by companies on MSCI All Country World index, adjusted for price and currency changes ($bn) showing Global equity supply turns most negative since 1999
Μόλις τον Νοέμβριο, η JP Morgan προέβλεψε ότι η προσφορά θα αυξηθεί κατά 360 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, καθώς οι ήδη εισηγμένες εταιρείες μείωσαν τον ρυθμό των εξαγορών, ενώ οι νεότερες προχώρησαν σε δημόσιες προσφορές.
Οι μετοχές σημειώνουν ισχυρό ράλι το 2023, ολοκληρώνοντας το πρώτο τρίμηνο έχοντας το καλύτερο ξεκίνημα χρονιάς από το 2019, ενισχυμένες από τις ελπίδες για συνεχή οικονομική ανάπτυξη και την έκρηξη των εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Ο δείκτης MSCI All-Country World έχει προσθέσει 6,4% από την αρχή του έτους. Στις ΗΠΑ, ο S&P 500 έχει προσθέσει 7,9%.
Παρότι η επιτυχημένη IPO της Reddit τον περασμένο μήνα αύξησε τις ελπίδες ότι θα μπορούσαν σύντομα να υπάρξουν και άλλες δημόσιες προσφορές, οι τραπεζίτες, γενικά, προειδοποιούν ότι πολλοί ιδιοκτήτες εταιρειών παραμένουν ανήσυχοι για την αβεβαιότητα των επιτοκίων και την αναμενόμενη αστάθεια ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Σημειώνεται πως ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών στις ΗΠΑ μειώθηκε, από περισσότερες από 7.000 το 2000, σε λιγότερες από 4.000, σύμφωνα με τη Wilshire, τον πάροχο του δείκτη.
Παρόμοια τάση διαπιστώνεται σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο.
Μικρότερες εταιρείες που ελπίζουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια αλλά είναι επιφυλακτικές για τις οικονομικές και ρυθμιστικές επιβαρύνσεις που συνδέονται με το να είναι δημόσιες στρέφονται προς τις ιδιωτικές αγορές ή τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων.
«Τα ιδιωτικά κεφάλαια έχουν προκαλέσει πλήγμα στις χρηματαγορές» δήλωσε ο David McGrath, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην Oakworth Capital Bank στην Αλαμπάμα.
«Φτάσαμε επίσης σε ένα σημείο όπου γίνεται πιο δύσκολο για τις εταιρείες να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
Εάν θέλετε να αυξήσετε τα κέρδη ανά μετοχή, είναι πιο εύκολο να κάνετε τον παρονομαστή μικρότερο αγοράζοντας μετοχές» πρόσθεσε – κάτι που σε έναν βαθμό αποτελεί χειραγώγηση, έστω και νόμιμη.
Και παρά τα υψηλά επιτόκια που καθιστούν το χρέος ακριβό, λίγοι αναμένουν ταχεία στροφή προς την έκδοση περισσότερων μετοχών.
«Το κόστος του χρέους εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι στη δεκαετία του 1990», δήλωσε ο Robert Buckland, πρώην επικεφαλής στρατηγικής διεθνών μετοχών στη Citigroup, ο οποίος επινόησε τον όρο πριν από 20 χρόνια.
Συνεπώς, «οι ιδιωτικές αγορές δεν πρόκειται να εξαφανιστούν εν μια νυκτί».
Αποτέλεσμα; Οι δείκτες που βασίζονται σε συγκεκριμένο αριθμό μετοχών —όπως ο S&P 500 ή ο Russell 2000— καλύπτουν τώρα πολύ μεγαλύτερα τμήματα της αγοράς από ό,τι στο παρελθόν, παραμορφώνοντας τους κινδύνους και τις αποδόσεις για τους διαχειριστές κεφαλαίων που τους χρησιμοποιούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Wilshire, παρότι ο S&P 500 έχει αυξηθεί περισσότερο από 400% από το 1998, το όριο για να θεωρείται μια μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει αυξηθεί περισσότερο από έξι φορές...

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας, διανύει περίοδο επενδυτικής άνοιξης.
Βέβαια, το επενδυτικό κοινό επικεντρώνεται σε 10-15 μετοχές.
Είναι οι εταιρίες που έχουν ικανή διοίκηση, έχουν ενδιαφέρουσες προοπτικές και αποτελούν στόχους των επενδυτών από το εξωτερικό.
Παρ’ όλα αυτά, στην ουσία, το χρηματιστήριο φυλλορροεί.
Όλο και περισσότερες εταιρείες αποχωρούν από την αγορά για διάφορους λόγους.
Κάποτε ήταν πάνω από 200 και τώρα, μετά βίας, φτάνουν τις 140.
Επιπλέον δεν καταγράφεται προς το παρόν, αλλά ούτε και διακρίνεται στον ορίζοντα, βούληση για είσοδο νέων εταιριών.

Σημειωτέον πως σε αναβρασμό βρίσκεται η επενδυτική κοινότητα από την πρόθεση του Γιάννου Κοντόπουλου να «μεταρρυθμίσει» την ελληνική κεφαλαιαγορά.
Ο CEO της ΕΧΑΕ δείχνει όπως αποκάλυψε το ΒΝ πως θέλει να περάσει με κάθε τρόπο την αλλαγή του κανονισμού του Χ.Α. και να στείλει εκτός διαπραγμάτευσης δεκάδες εταιρείες.
Παρά τις αντιρρήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρά τις αντιρρήσεις χρηματιστών οι οποίοι ρωτήθηκαν και τις αντιρρήσεις των επενδυτών, ο κ.Κοντόπουλος φαίνεται ότι δεν κάνει πίσω.
Με ένα νέο κανονισμό-έκτρωμα θα αφήσει ξεκρέμαστους τους μετόχους μειοψηφίας και έρμαια των ορέξεων των μεγαλομετόχων.
Πλέον, δε θα χρειάζεται κάποιος να κάνει πολλές κινήσεις για να βγάλει την εταιρεία του από το Χρηματιστήριο.
Αρκεί να μαζέψει τη διασπορά και να ρίξει την τιμή της μετοχής.
Έτσι κάποια στιγμή θα βγει από το ταμπλό… με δόξα και τιμή και με τις ευλογίες του Γιάννου Κοντόπουλου.
Χρηματιστές, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, για ευνόητους λόγους, αναφέρουν πως τέτοιες κινήσεις δεν μπορούν να ερμηνευτούν με τη λογική και δεν έχουν κάποια βάση. Επιπλέον, αναρωτιούνται αν υπάρχει ανάλογο παράδειγμα σε μεγάλη ξένη αγορά.
Προφανώς και όλα θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε μεγάλη διασπορά, αν υπήρχαν χιλιάδες επενδυτές στο Χ.Α., αν υπήρχε καλύτερη εποπτεία και πολλά άλλα, όμως δεν μπορούμε να αποφασίζουμε μία διαγραφή εταιρείας η οποία απλά δεν έχει τη διασπορά που θα ήθελε ο Γιάννος Κοντόπουλος.
Να σημειωθεί πως θα δοθεί χρόνος και οι διαγραφές μάλλον θα γίνουν από το 2026 που βέβαια κανείς δεν ξέρει μέχρι τότε, πως θα είναι οι αγορές, αν θα υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών για placement και αν η οικονομία πηγαίνει όπως τώρα.
Όμως με βάση τα σημερινά δεδομένα, αν δηλαδή εφαρμοζόταν σήμερα η ιδέα αυτή του κ.Κοντόπουλου θα έχανε πολλές εταιρείες το Χ.Α. και αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ από την αποτίμησή του.
Ακόμα δεν έχουν επίσης αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες των αλλαγών και τα ερωτήματα είναι πολλά.

Επομένως το ισοζύγιο είναι εξαιρετικά αρνητικό και η σημασία του χρηματιστηρίου ως ενός από τους βασικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, έχει αναιρεθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης