Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΟΗΕ: Οριακή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2024, στο +2,6%

ΟΗΕ: Οριακή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2024, στο +2,6%
Η έκθεση «Trade and Development Report Update» του Οργανισμού
Σχετικά Άρθρα
Στο 2,6% «βλέπει» την ανάπτυξη του παγκοσμίου ΑΕΠ για το 2024 ο ΟΗΕ, έναντι αντίστοιχης επίδοσης 2,7% για το 2023 και μακροπρόθεσμου μέσου όρου 2,5%, σύμφωνα με την έκθεση «Trade and Development Report Update».
Βέβαια, υπενθυμίζει ο ΟΗΕ, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μετά την πανδημία.
Η έκθεση αναφέρει ότι η επικρατούσα εστίαση στον πληθωρισμό επισκιάζει επείγοντα ζητήματα όπως οι διαταραχές του εμπορίου, η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες ανισότητες.
Υποστηρίζει δε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες, προτείνοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική που περιλαμβάνει πολιτικές από την πλευρά της προσφοράς για την τόνωση των επενδύσεων, ταυτόχρονα με μέτρα από την πλευρά της ζήτησης για τη βελτίωση της απασχόλησης και του εισοδήματος.
Την ίδια στιγμή, το 2023 το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων μειώθηκε κατά περίπου 1% σε πραγματικούς όρους, σημειώνοντας σημαντική απόκλιση από τη συνολική οικονομική ανάπτυξη.
Η συρρίκνωση οφειλόταν εν μέρει στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ορισμένων μεγάλων οικονομιών και στην υποτονική παγκόσμια ζήτηση.
«Οι εν λόγω αντίθετοι άνεμοι στην οικονομία επιδεινώθηκαν από ένα φαινόμενο άνευ προηγουμένου προσωρινής μετατόπισης των καταναλωτικών προτύπων –από υπηρεσίες σε διαρκή αγαθά έντασης εμπορίου– κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Καθώς οι αγοραστικές συνήθειες εξομαλύνθηκαν, το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων μειώθηκε.
Τους τελευταίους έξι μήνες, διακοπές σε βασικούς ναυτιλιακούς δρόμους, όπως η σοβαρή ξηρασία που πλήττει τη Διώρυγα του Παναμά και οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν επιβαρύνει περαιτέρω το εμπόριο εμπορευμάτων και έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος αποστολής».
Επίσης, «οι κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών υποφέρουν λόγω των αυξανόμενων υποχρεώσεων πληρωμής του χρέους. Το 2022, πλήρωσαν 50 δισεκ. δολάρια περισσότερα σε εξωτερικούς πιστωτές από όσα έλαβαν σε νέα δάνεια.
Τα υψηλά παγκόσμια επιτόκια έχουν επιδεινώσει αυτές τις προκλήσεις, με την υποτίμηση του νομίσματος να κάνει πιο δαπανηρό το χρέος σε ξένο».
Τέλος, «παρά την πτώση κατά 6,8% το 2023, οι τιμές των εμπορευμάτων παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ο τομέας της ενέργειας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση τιμών στο 16,1%, ωστόσο οι τιμές εξακολουθούν να είναι περίπου 40% υψηλότερες από τους μέσους όρους μεταξύ 2015 και 2019», σχολιάζει ο ΟΗΕ.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-16_164939.png

Η ανάπτυξη ανά ήπειρο

Αφρική: Προβλέπεται ανάπτυξη 3,0% το 2024, ελαφρά αύξηση από 2,9% το 2023. Οι ένοπλες συγκρούσεις και οι κλιματικές επιπτώσεις θέτουν σημαντικές προκλήσεις σε αρκετές χώρες. Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου –η Νιγηρία, η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική– παρουσιάζουν χαμηλή απόδοση, επηρεάζοντας τις συνολικές προοπτικές.

Αμερική: Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί, με την Αργεντινή να αντιμετωπίζει σοβαρό πληθωρισμό και την οικονομική δυναμική της Βραζιλίας να μειώνεται από τις εξωτερικές πιέσεις και την εξάρτηση από εμπορεύματα. Η Βόρεια Αμερική παραμένει σχετικά ανθεκτική, αν και οι προκλήσεις συνεχίζονται.

Ασία: Η Κίνα στοχεύει ανάπτυξη περίπου 5% το 2024, αξιοποιώντας την ισχυρή μεταποίηση και το εμπόριο. Η οικονομία της Ινδίας ενισχύεται από την ισχυρή ανάπτυξη του τομέα των δημόσιων επενδύσεων και των υπηρεσιών, με προβλεπόμενη επέκταση 6,5% το 2024.

Ευρώπη: Παλεύοντας με την αδύναμη οικονομική δραστηριότητα, χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν βιομηχανική επιβράδυνση και δημοσιονομικούς περιορισμούς, επηρεάζοντας τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη.

Ωκεανία: Η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, ιδιαίτερα στην Αυστραλία, αναμένεται να παραμείνει υποτονική, με την περίοδο χαμηλής ανάπτυξης να εκτείνεται έως το 2024.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-16_164951.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης