Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μετά τη Moody's και η S&P Global υποβάθμισε το Ισραήλ - Κλιμακώνεται το γεωπολιτικό ρίσκο

Μετά τη Moody's και η  S&P Global υποβάθμισε το Ισραήλ - Κλιμακώνεται το γεωπολιτικό ρίσκο
Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα στο Α+, το πέμπτο υψηλότερο επίπεδο και στο ίδιο επίπεδο με τις Βερμούδες και την Κίνα
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ προχώρησε και η S&P Global Ratings, μετά τη Moody’s Investors Service,  καθώς κλιμακώνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή.
Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα στο Α+, το πέμπτο υψηλότερο επίπεδο και στο ίδιο επίπεδο με τις Βερμούδες και την Κίνα.
Οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές και η αξιολόγηση θα επανεξεταστεί στις 10 Μαΐου, ανέφερε η S&P σε ανακοίνωσή της.
Η απόφαση ελήφθη λίγες ώρες προτού το Ισραήλ εξαπολύσει πλήγμα αντιποίνων στο Ιράν, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Τεχεράνη εξαπέλυσε μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, αυξάνοντας τους φόβους για διεύρυνση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Αυξημένοι κίνδυνοι

«Η πρόσφατη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν αυξάνει τους ήδη αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους για το Ισραήλ», ανέφερε η S&P, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση πιθανότατα θα αποφευχθεί, αλλά ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς φαίνεται ότι θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, έναντι προηγούμενης παραδοχής ότι η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα διαρκέσει περισσότερο από έξι μήνες, ανέφερε.
Και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς τον Οκτώβριο, ο οποίος εξαντλεί τα ταμεία της χώρας.
Η Moody’s υποβάθμισε για πρώτη φορά το κράτος τον Φεβρουάριο, αποδίδοντάς του την έκτη υψηλότερη βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας.
Η υποβάθμιση της αξιολόγησης μπορεί να προσθέσει πίεση στα ομόλογα του Ισραήλ και στο σέκελ, το οποίο έχει υποχωρήσει σχεδόν 5% φέτος έναντι του δολαρίου.
Το κόστος της αντιστάθμισης έναντι των απωλειών στο σέκελ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι traders προετοιμάζονται για μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης, χωρίς να πτοούνται από την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να υπερασπιστεί το νόμισμα.
«Τώρα που οι γεωπολιτικές σχέσεις έχουν διευρυνθεί και επιδεινωθεί και ο πολεμικός προϋπολογισμός πιθανότατα θα παραμείνει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα και η διατήρηση της αρνητικής προοπτικής είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη», δήλωσε ο Μπρένταν Μακέναν, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών και στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Wells Fargo & Co. στη Νέα Υόρκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης