Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε BBB (high) η Ιταλία, σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε BBB (high) η Ιταλία, σταθερό το trend
Δεν αλλάζει τις βαθμολογίες ο καναδικός οίκος αξιολόγησης
Σε BBB (high) επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η DBRS Ratings, διατηρώντας παράλληλα σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την άποψη ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι ισορροπημένοι.
Η ανάκαμψη της Ιταλίας μετά την πανδημία ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν και ξεπέρασε άλλες μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ. Οι επιπτώσεις από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική και το ασθενέστερο εξωτερικό περιβάλλον επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, αλλά η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί σταδιακά καθώς βελτιώνονται η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και οι χρηματοοικονομικές και εξωτερικές συνθήκες.
Η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας θα συμβάλει στον μετριασμό των ασθενέστερων επενδύσεων σε κατοικίες τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς οι γενναιόδωρες εκπτώσεις φόρου κατοικιών θα καταργηθούν σταδιακά.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε στο 7,4% του ΑΕΠ το 2023, πολύ πάνω από το 5,3% του ΑΕΠ που προέβλεπε η κυβέρνηση, με τη διολίσθηση να εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τον αντίκτυπο που θα είχε οι εκπτώσεις φόρου Superbonus που ήταν μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο.
Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ιταλίας μειώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο και διαμορφώθηκε στο 137,3% του ΑΕΠ το 2023 χάρη στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.
Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος αυτών των φορολογικών κινήτρων αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερος στο μέλλον. Ωστόσο, οι απαιτήσεις τους θα οδηγήσουν σε υψηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες και θα ωθήσουν τον δείκτη δημόσιου χρέους της Ιταλίας υψηλότερα τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους θα αυξηθεί στο 139,8% του ΑΕΠ έως το 2026 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια σταδιακή μείωση σύμφωνα με το σενάριο της ισχύουσας νομοθεσίας. Η πιθανή παράταση των προσωρινών φορολογικών περικοπών έως το 2024 θα μπορούσε να ασκήσει πρόσθετη πίεση, εάν δεν συνοδεύεται από αντισταθμιστικά μέτρα. 
Η αξιολόγηση «υποστηρίζεται από διάφορους παράγοντες. Πρώτον, η Ιταλία επωφελείται από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από την υποστήριξη και την υψηλή αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεύτερον, η οικονομία είναι μεγάλη και διαφοροποιημένη και ο σημαντικός μεταποιητικός τομέας έχει επιδείξει υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας παρά το σοκ στις τιμές της ενέργειας. Τρίτον, η εξωτερική θέση της Ιταλίας επωφελείται από την ταχεία ανάκαμψη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της καθώς και από τη θετική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας (NIIP). Το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των προηγμένων χωρών και το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι στο παρελθόν όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση και τα καθαρά απομειωμένα περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας παραμένουν περιορισμένες από ένα πολύ υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους, την ασθενή δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και ένα πολιτικό περιβάλλον που εμποδίζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης