Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O φαύλος οικονομικός κύκλος συνεχίζεται – Υποκριτικό το παιχνίδι της αναμονής για τα επιτόκια

O φαύλος οικονομικός κύκλος συνεχίζεται – Υποκριτικό το παιχνίδι της αναμονής για τα επιτόκια
Oι ΗΠΑ δεν σημειώνουν επαρκή πρόοδο σε ό,τι αφορά την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων…
Αδιάφορο ήταν για τις αμερικανικές μετοχές το γεγονός πως η Federal Reserve άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα, στο εύρος του 5,25% - 5,5%, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Από την άλλη, συνεχίζει, η υπόσχεση για μη μείωσή τους και συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης άσκησε καθοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, με το yield του 2τούς να υποχωρεί μέχρι 10 μ.β. και του 10ετούς κατά 11 μ.β.
Τελικά έκλεισαν στο 4,63% ήτοι πτώση 5 μ.β.
Παράλληλα, ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε κάτω από το 105,5, με το γεν να καταγράφει απότομες κινήσεις.
Βέβαια, σε αυτό το περιβάλλον, σίγουρα, κάποιοι πληγώθηκαν…

Μη επαρκής πρόοδος

Όπως επισημαίνει η Rabobank, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Federal Reserve, Jerome Powell, οι ΗΠΑ δεν σημειώνουν επαρκή πρόοδο σε ό,τι αφορά την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων…

Πρώτον, ο στόχος για πληθωρισμό 2% φαίνεται να απομακρύνεται, επομένως η FOMC θα κρατήσει τα επιτόκια στο 5,5% «για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Από την άλλη, η Fed φαίνεται να χαλαρώνει, ούτως ή άλλως, μειώνοντας το QT, δηλαδή τις πωλήσεις ομολόγων, περισσότερο από το αναμενόμενο: από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα.
Σίγουρα, δεν πρόκειται για QE, αλλά είναι ένα βήμα 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το επιχείρημα που προβάλλεται εδώ και καιρό πως δύναται να έχει υψηλά επιτόκια και QE ταυτόχρονα.

Δεύτερον, ο Powell υποβάθμισε την υπόθεση περί ανόδου του πληθωρισμού - ο παρατηρητής μας της Fed, Philip Marey, σημείωσε με έντονο τρόπο:
«Ο Powell κατέστησε σαφές ότι ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων είναι μικρός:
Με αυτό το όπλο, οι αποδόσεις έπεσαν και οι μετοχές σημείωσαν ράλι, έστω και για λίγο».

Τρίτον, εάν ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος και τα ονομαστικά επιτόκια παραμείνουν τα ίδια, όπως προτείνεται, τότε θα δούμε χαμηλότερο πραγματικό επιτόκιο, σε μια εποχή που οι οικονομικές συνθήκες είναι αντικειμενικά χαλαρές, όχι στενές.

Βάσει της Fed, η αύξηση των ονομαστικών μισθών ήταν 4,7% τον Μάρτιο, ενώ το ποσοστό των εργαζομένων που άλλαξε δουλειά ήταν 5,2%.
Σύμφωνα με τη έκθεση της ADP, οι άνθρωποι που αλλάζουν θέσεις εργασίας έλαβαν αύξηση μισθών 9,3% ετησίως έναντι 5,0% για όσους μένουν εργασία.
Έτσι, παρότι άλλα δεδομένα είναι πιο επιπόλαια, στα μάτια του Philip, εξακολουθούμε να έχουμε να κάνουμε με μια επιβραδυνόμενη σπείρα μισθών-τιμών, με την ανατροφοδότηση μεταξύ των τιμών και των ονομαστικών μισθών να επιβραδύνει την πτώση του πληθωρισμού.
«Προς το παρόν, ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει τη δική του ζωή».
Ακόμη χειρότερα, όπως υπογραμμίζει ο Philip, παρότι αναμένει δύο επιτοκιακές μειώσεις το 2024, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, δεν θα υπάρξουν περικοπές λόγω του πληθωρισμού, αλλά λόγω της αυξανόμενης ανεργίας.

Επομένως, ο Powell θα δει το «ελάφι», όχι το «φούσκωμα».
Εάν αυτό δεν αρέσει στις αγορές, και δεν θα έπρεπε, τότε θα κρατήσουν τα μαργαριτάρια τους, επισημαίνοντας ότι ο Powell έχει προσωπικό κίνητρο να προβεί σε επιτοκιακή μείωση πριν από την ημέρα των εκλογών, καθώς ο Trump δεν πρόκειται να παρατείνει τη θητεία του ως προέδρου της Fed.
Σημειώνεται πως στο βασικό σενάριό του παραμένει μια νίκη Trump και ένας πληθωριστικός καθολικός δασμός το 2025 που σταματά τον κύκλο περικοπών της Fed, αναφέρει ο ολλανδικός οίκος.

Εν τω μεταξύ, είδαμε περισσότερη παρέμβαση σε γεν και συζητήσεις στην αγορά για το πόσο καταστροφικό θα ήταν αν το γιουάν ακολουθούσε το γεν χαμηλότερα.
Ωστόσο, ακόμα κι αν ο Jay Powell προσπαθεί να ευχαριστήσει τον Λευκό Οίκο, τις αμερικανικές αγορές και τον εκδότη της αναπόφευκτης αυτοβιογραφίας του, αυτό μόνο αυξάνει τη ροή του παγκόσμιου κεφαλαίου στο δολάριο και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ.
Όσοι έχουν μνήμες δικαίως δικαίως διαγιγνώσουν την ανησυχητική ηχώ προηγούμενων περιόδων ακραίου συστημικού στρες και παγκόσμιας αστάθειας σε αυτό το στήσιμο.
Αλλά η Fed θα κάνει πάντα ό,τι κάνει η Fed, άνευ ετέρου τινός, όπως κάνει πάντα, πόσω μάλλον τώρα που έχουμε χρονιά εκλογών.

Γεωπολιτική

Σύμφωνα με τη Rabobank, αυτή η ατμόσφαιρα συνοδεύεται, φυσικά, από αλλαγές στη γεωπολιτική.
Πρόσφατες ειδήσεις υποδηλώνουν ότι οι Houthi δεν καυχιόντουσαν απλώς όταν δήλωσαν ότι είναι ικανοί να χτυπήσουν πλοία μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό.
Αυτό σημαίνει ότι τα καράβια θα κάνουν τον γύρο της Αφρικής.
Αυτό θα σημαίνει υψηλότερα ασφάλιστρα και εύλογα υψηλότερους ναύλους, άρα και υψηλότερο πληθωρισμό.
Ακόμα χειρότερα, μπορεί να υπάρξουν διακοπές και διαταραχές σε όλες τις ροές φορτίου από την Ασίας προς την Ευρώπης, και τανάπαλιν.
Την ίδια στιγμή, το Κογκρέσο προωθεί απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού ουρανίου.
Οι αμερικανοί μεταλλωρύχοι γραφίτη ασκούν πιέσεις για δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Αυστραλία και την Ιαπωνία, ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να συνεργαστούν με τις Φιλιππίνες για να περιορίσουν την κυριαρχία της Κίνας σε αυτόν τον κλάδο.
Η Ουκρανία εξακολουθεί να χάνει βασικό έδαφος και χτυπά ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου ως απάντηση, ενώ η Ρωσία χτυπά εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Στη Μέση Ανατολή, σήμερα περιμένουμε να ακούσουμε εάν η Hamas θα αποδεχτεί την τελευταία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τους ομήρους.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαροι: η Hamas θα μπορούσε να φύγει, το Ισραήλ θα μπορούσε να μπει στη Rafah και η Hezbollah και το Ισραήλ θα μπορούσαν να… σκοντάψουν σε πόλεμο.
Πράγματι, σύμφωνα με φήμες, η Hezbollah έχει μεταφέρει κρυφά εκατοντάδες μέλη της οικογένειας βασικών αξιωματικών έξω από τον Λίβανο, κάτι που προμηνύεται γεωπολιτική καταιγίδα.
Ερώτημα παραμένει επίσης αν η Σαουδική Αραβία θέλει να βοηθήσει προεκλογικά τον Trump να φέρει ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
«Αν μη τι άλλο, σε αυτό το περιβάλλον, ο κατακερματισμός των εμπορικών ροών είναι εκ των ων ουκ άνευ… όπως και μια μείωση 0,25% εκ μέρους των ΕΚΤ και Fed…» καταλήγει η Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης