Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BRICS: Ετοιμαστείτε για οικονομική βόμβα με συμμετοχή Elon Musk - Και το όνομα αυτού... The Unit

BRICS: Ετοιμαστείτε για οικονομική βόμβα με συμμετοχή Elon Musk - Και το όνομα αυτού... The Unit
Και το όνομα αυτού The Unit…
Ετοιμαστείτε για αυτό που μπορεί να είναι η γεωοικονομική βόμβα του 2024: την έλευση ενός αποκεντρωμένου νομισματικού οικοσυστήματος.
Ο λόγος για το The Unit, μια ιδέα που έχει ήδη συζητηθεί από την ομάδα εργασίας για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις επενδύσεις του Επιχειρηματικού Συμβουλίου BRICS+ και έχει στόχο να καταστεί επίσημη πολιτική του μπλοκ από το 2025.
Σύμφωνα με τον Alexey Subbotin, ιδρυτή της Arkhangelsk Capital Management και έναν από τους σημαντικούς αρχιτέκτονες του πρότζεκτ, πρόκειται για ένα σύστημα που αντιμετωπίζει το βασικό γεωοικονομικό ζήτημα αυτών των ταραγμένων εποχών: την παγκόσμια κρίση εμπιστοσύνης.
Ο Subbotin γνωρίζει τα πάντα από πρώτο χέρι: έμπειρος επαγγελματίας, με εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και σε εταιρικά θέματα, ηγείται του Unit υπό την αιγίδα του IRIAS, ενός διεθνούς διακυβερνητικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 1976 σύμφωνα με το καταστατικό του ΟΗΕ.
Η «Παγκόσμια Πλειοψηφία» έχει χορτάσει από το κεντρικά ελεγχόμενο νομισματικό πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από 80 χρόνια στο Bretton Woods και τα εγγενή του ελαττώματα: χρόνια ελλείμματα που τροφοδοτούν τις ανεύθυνες στρατιωτικές δαπάνες, κερδοσκοπικές φούσκες, κυρώσεις με πολιτικά κίνητρα και δευτερεύουσες κυρώσεις, κατάχρηση υποδομών διακανονισμού και πληρωμών, προστασία των εγχώριων προϊόντων, έλλειψη δίκαιης διαιτησίας.
Αντίθετα, το Unit προτείνει μια αξιόπιστη, γρήγορη και οικονομικά αποδοτική λύση για τις διασυνοριακές πληρωμές.
Η συναλλακτική μονάδα, ως μια νέα μορφή διεθνούς νομίσματος που μπορεί να εκδοθεί με αποκεντρωμένο τρόπο και στη συνέχεια να αναγνωριστεί και να ρυθμιστεί σε εθνικό επίπεδο, είναι game changer.
Προσφέρει δε μια μοναδική λύση για τα σημεία συμφόρησης στην παγκόσμια χρηματοοικονομική υποδομή: είναι επιλέξιμη για παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες καθώς και για τις νεότερες μορφές ψηφιακής τραπεζικής.
Το Unit μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανατροπή της αθέμιτης τιμολόγησης στις συναλλαγές εμπορευμάτων, μέσω της δημιουργίας ενός νέου –δίκαιου και αποτελεσματικού– Ευρασιατικού Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, όπου οι συναλλαγές και ο διακανονισμός μπορούν να γίνουν σε ένα νέο νόμισμα γεφυρώνοντας τις εμπορικές ροές και τα κεφάλαια, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων για άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ).
Σκοπός του Unit, εννοιολογικά, είναι να αποτρέψει την άμεση εξάρτηση από το νόμισμα άλλων εθνών και να προσφέρει στην Παγκόσμια Πλειοψηφία μια νέα μορφή απολιτικού χρήματος - με τεράστιες δυνατότητες για δίκαιο εμπόριο και επενδύσεις.
Είναι πράγματι μια νέα ιδέα για ένα διεθνές νόμισμα, αγκυροβολημένο σε χρυσό (40%) και νομίσματα BRICS+ (60%).
Δεν είναι ούτε crypto ούτε stablecoin…

H ομορφιά…

Η Παγκόσμια Πλειοψηφία θα εναγκαλιστεί εύκολα με τον πρωταρχικό σκοπό τoυ Unit: να εναρμονίσει τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές ροές, κρατώντας τες εκτός πολιτικών πιέσεων ή «κανονισμών» που μπορούν να τεθούν κατά βούληση.
Αυτό που έχει σημασία είναι οι ανεξάρτητες νομισματικές πολιτικές, που θα επικεντρώνονται στην οικονομική ανάπτυξη - ένα οικοσύστημα που θα προσφέρει ανεξάρτητη, συμπληρωματική νομισματική υποδομή.
Και το Unit το προσφέρει αυτό, εξού και μπορεί να επεκταθεί στους πρόθυμους εταίρους στη συλλογική Δύση.
Σε πρακτικό επίπεδο, όπως εξηγεί ο Subbotin, το οικοσύστημα μπορεί εύκολα να κάνει scale up, επειδή προέρχεται από μια αρχιτεκτονική φράκταλ που υποστηρίζεται από απλούς κανόνες.
Σύμφωνα με το playbook του εγκεκριμένου από τον ΟHE Irias, oι νέοι κόμβοι του μπορούν να δημιουργηθούν είτε από κράτη είτε από ιδιωτικούς πράκτορες,
Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν ένα κατανεμημένο καθολικό: μια τεχνολογία που διασφαλίζει τη διαφάνεια, αποκλείοντας τους ελέγχους κεφαλαίων ή οποιαδήποτε χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Αυτό σημαίνει ότι η σύνδεση είναι διαθέσιμη σε όλες τις ανοιχτές DEX και ψηφιακές πλατφόρμες που είναι σε λειτουργία από εμπορικές όσο και από κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.
Εντέλει το ζήτημα είναι ότι ο καθένας, ουσιαστικά, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Unit για τήρηση λογιστικών βιβλίων, τιμολόγηση, διακανονισμούς πληρωμές, αποταμίευση και επενδύσεις.
Και τώρα έρχεται το βασικό: το Unit έχει ήδη λάβει υποστήριξη από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο των BRICS και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της κρίσιμης υπουργικής συνάντησης στη Ρωσία τον επόμενο μήνα, η οποία θα επεξεργαστεί τον οδικό χάρτη για τη σύνοδο κορυφής τον προσεχή Οκτώβριο στο Καζάν.
Αυτό σημαίνει ότι έχει ό,τι χρειάζεται για να είναι στο τραπέζι ως ένα σοβαρό θέμα που θα συζητηθεί από τα BRICS+ και τελικά θα εγκριθεί το 2025.

Θα συμμετάσχει ο Musk;

Προτεραιότητα για τους σχεδιαστές τoυ Unit είναι να ενημερώσουν το ευρύ κοινό για το νέο σύστημα.
Η ομάδα δεν ενδιαφέρεται καθόλου να μπει κατευθείαν στα καυτά νερά της πολιτικής ή να παρασυρθεί από επιχειρήματα φορτωμένα με ιδεολογίες.
Οι αναφορές σε εμπνευσμένες αλλά μερικές φορές αμφιλεγόμενες έννοιες ή συγγραφείς όπως ο Zoltan Pozsar μπορεί να θάψουν την ιδέα σε περιστερότρυπες, περιορίζοντας την ισχύ της.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως στο project The Unit ενδέχεται να υπάρξει ανάμειξη του γνωστού δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Tesla και της SpaceX Elon Musk, αλλά και της νέας Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS (NDB)
Πάντως, το The Unit θα πρέπει να θεωρηθεί μια εφικτή, τεχνική λύση για το θεωρητικά άλυτο πρόβλημα: την ύπαρξη ενός παγκοσμίως αναγνωρισμένου συστήματος πληρωμών/εμπορίου, απρόσβλητου στις πολιτικές πιέσεις.
Για αυτό εκτίμησή μας είναι πως η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) και τα BRICS+ θα ενστερνιστούν το Unit και θα το βοηθήσουν να εδραιωθεί στην κορυφή της νέας αναδυόμενης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής υποδομής, απαλλαγμένο από κακοήθεις πολιτικές παρεμβάσεις.
Σαφές παράδειγμα πιθανής επίλυσης προβλημάτων εκ μέρους της «Μονάδας» αφορά τις εμπορικές σχέσεις Ρωσίας-Ιράν, δύο κορυφαίων μελών των BRICS.
Το ρωσικό εμπόριο με το Ιράν είναι ασύμφορο λόγω κυρώσεων – και οι δύο δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε δολάρια ΗΠΑ ή ευρώ.
Οι ρωσικές εταιρείες υφίστανται σημαντικές απώλειες μετά τη μετάβαση σε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα.
Με κάθε μεταβίβαση, οι ρωσικές επιχειρήσεις χάνουν κατά μέσο όρο έως και 25% λόγω της διαφοράς μεταξύ του επιτοκίου της αγοράς στο Ιράν και του κρατικού επιτοκίου.
Και εδώ είναι η λύση: Οι BRICS+ καθώς και η Παγκόσμια Πλειοψηφία μπορούν να ενισχυθούν μόνο με την ανάπτυξη στενότερων γεωοικονομικών δεσμών.
Η απομάκρυνση του δυτικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου θα απελευθερώσει τις τοπικές εμπορικές συναλλαγές και θα επιτρέψει τη συγκέντρωση επενδυτικού κεφαλαίου για βιώσιμη ανάπτυξη.
Για να ξεκλειδωθεί η δυναμική των κρατών, η «Μονάδα» μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το κλειδί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης