Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μικρό διάλλειμα στο ράλι για χρυσό, ασήμι, χαλκό - Έρχονται νέα υψηλά με την Κίνα να πρωταγωνιστεί - Οι προβλέψεις των ANZ, UBS, Citi

Μικρό διάλλειμα στο ράλι για χρυσό, ασήμι, χαλκό - Έρχονται νέα υψηλά με την Κίνα να πρωταγωνιστεί - Οι προβλέψεις των ANZ, UBS, Citi
Οι αναλυτές βλέπουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο σε χρυσό, ασήμι και χαλκό
Σχετικά Άρθρα
Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται ο χρυσός, το ασήμι κι ο χαλκός, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι οι τιμές θα ενισχυθούν περαιτέρω τους επόμενους 12 μήνες.
Ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 2.351,3 δολάρια. Οι τιμές του κίτρινου μετάλλου έχουν διατηρήσει την ανοδική τους δυναμική εν μέσω μιας νέας αδυναμίας του αμερικανικού δολαρίου και της υποχώρησης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, αναφέρει η ANZ σε πρόσφατο σημείωμά της. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό…
«Ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνέχισαν να ενισχύουν τη ζήτηση καταφυγίων, η εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης χρυσού στην Κίνα το α' τρίμηνο του 2024 τροφοδότησε σε μεγάλο βαθμό το ράλι των τιμών» έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της ANZ.
Η Κίνα είναι σήμερα η χώρα με την υψηλότερη ζήτηση για χρυσό, ξεπερνώντας μάλιστα την Ινδία το 2023 για να γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο.
Οι Κινέζοι καταναλωτές βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή των αγορών χρυσού, αγοράζοντας 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων πέρυσι, ένα άλμα 10% από το 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Το WGC αναμένει ότι η κινεζική ζήτηση κοσμημάτων θα παραμείνει σε αυξημένα ποσοστά φέτος, ή και υψηλότερα σε σύγκριση με το 2023.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS σε σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα αύξησαν τις προβλέψεις τους για τον χρυσό στα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά έως το τέλος Σεπτεμβρίου και στα 2.600 δολάρια έως το τέλος του έτους. Οι ανοδικές προοπτικές της τράπεζας οφείλονται στην ισχυρότερη κινεζική ζήτηση, πέρα από μια σειρά από αδύναμα στοιχεία για τις ΗΠΑ τον Απρίλιο, τα οποία οδήγησαν σε κάποια αναπροσαρμογή των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων της Fed.
Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να πιέζουν τον χρυσό, καθώς καθιστούν τα κρατικά ομόλογα -επίσης ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο- μια πιο ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές.
«Πιστεύουμε ότι ο χρυσός μπορεί να συνεχίσει να σημειώνει νέα υψηλά», δήλωσε ο Joni Teves, στρατηγικός αναλυτής της UBS για τα πολύτιμα μέταλλα, μιλώντας στο CNBC.

Ο… φτωχός συγγενής του χρυσού

Τι γίνεται με τον... φτωχό συγγενή του χρυσού, το ασήμι; Ενώ το ασήμι τείνει να παίζει το «δεύτερο βιολί» στο κίτρινο μέταλλο, τα δύο μοιράζονται μια θετική συσχέτιση όσον αφορά τις τιμές, αν και με μια καθυστέρηση από την πλευρά του αργύρου.
«Το ασήμι ήταν αναμφισβήτητα ακόμη πιο ενδιαφέρον - τελικά κατάφερε να απολαύσει κάποια αξιοπρεπή αναπλήρωση του χρυσού», δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Νίκος Καβαλής από τη Metals Focus. Διευκρίνισε ότι καθώς η αγορά γίνεται πιο άνετη και πεπεισμένη για την ανοδική πορεία του χρυσού, περισσότεροι από αυτούς τους επενδυτές στρέφονται στο ασήμι.
Το ασήμι ανέβηκε πάνω από τα 31 δολάρια ανά ουγγιά σε υψηλά επίπεδα δεκαετίας την περασμένη Τετάρτη, εν μέσω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των επενδυτών και των προκλήσεων της προσφοράς. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 31,6 δολάρια ανά ουγγιά.
«Πιστεύουμε ότι [το ασήμι] είναι στην πραγματικότητα το πιο κατάλληλο πολύτιμο μέταλλο για να επωφεληθεί πραγματικά από τις υψηλότερες τιμές του χρυσού. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή συσχέτιση», δήλωσε ο Teves. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν η Fed χαλαρώσει, το ασήμι είναι σε «καλή θέση για να ξεπεράσει πραγματικά τον χρυσό», ειδικά καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης παραμένουν σφιχτά.
«Η βραδύτερη αύξηση της παραγωγής των ορυχείων και η ισχυρή βιομηχανική ζήτηση υποδηλώνουν ότι η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης, γεγονός που θα διατηρήσει την αγορά σε διαρθρωτικό έλλειμμα», δήλωσε ο Daniel Hynes, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ.
Το ασήμι χρησιμοποιείται ευρέως για βιομηχανικούς σκοπούς και συνήθως ενσωματώνεται στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών πάνελ, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.

Ο χαλκός

Και ο χαλκός είχε πρόσφατα τη λαμπρή του στιγμή, φθάνοντας σε ιστορικό υψηλό των 10.857 δολαρίων ανά τόνο την περασμένη Τρίτη, προτού εξασθενήσει. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 10.256 δολάρια ανά τόνο.
Οι τιμές του κόκκινου μετάλλου έχουν «υποστηριχθεί καλά από τη στενότητα της προσφοράς» φέτος, δήλωσε η ANZ, καθώς οι περιορισμοί της προσφοράς αυξάνονται. Η Διεθνής Ομάδα Μελέτης Χαλκού (ICSG) μείωσε τις προβλέψεις της για το πλεόνασμα προσφοράς του μετάλλου φέτος, λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγή.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η First Quantum Minerals διέκοψε την παραγωγή στο ορυχείο χαλκού Cobre Panamá, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και πανεθνικές διαμαρτυρίες για περιβαλλοντικές ανησυχίες. Η Anglo American, ένας σημαντικός παραγωγός, δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή χαλκού το 2024 και το 2025, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος.
«Τα ισχυρά κέρδη για τα βιομηχανικά μέταλλα και το σύμπλεγμα των πολύτιμων μετάλλων στηρίζουν τις χρηματοοικονομικές και φυσικές εισροές και το ανοδικό κλίμα», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους νωρίτερα αυτό το μήνα, προσθέτοντας ότι είναι ένας «ανοδικός κόσμος για τα μέταλλα». Το βασικό σενάριο της επενδυτικής τράπεζας είναι τώρα η σταθεροποίηση των τιμών του χαλκού κατά τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, αλλά πιστεύει ότι ο χαλκός έχει ακόμη περιθώρια για περαιτέρω ράλι, ανάλογα με τον βαθμό χαλάρωσης της Fed και την παγκόσμια ανάκαμψη της μεταποίησης.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο χαλκός βρίσκεται σε μια πορεία προς τα 12 δολ. ανά χιλιοτόνιο και 15 δολ. ανά χιλιοτόνιο στο θετικό σενάριο μας κατά τους επόμενους 12-18 μήνες», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης