Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Επιστρέφουν οι επενδυτές στην Ευρώπη, η μεγάλη «αναμέτρηση» με τη Wall Street

Goldman Sachs: Επιστρέφουν οι επενδυτές στην Ευρώπη, η μεγάλη «αναμέτρηση» με τη Wall Street
Υπάρχει επίσης αυξανόμενη πολιτική εστίαση στην έλλειψη επενδύσεων/ανάπτυξης στην Ευρώπη και, ως εκ τούτου, μια αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με την πιο ενεργή χρήση των αποταμιεύσεων της Ευρώπης
Σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των επιδόσεων των ευρωπαϊκών αγορών βλέπουν οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs, οι οποίοι μελετούν τις ροές στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, βρίσκεται σε εξέλιξη η πολυαναμενόμενη αντιστροφή της τάσης μετά από σχεδόν δύο χρόνια συνεχών πωλήσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αν και οι ροές συνήθως συσχετίζονται με τον κύκλο και τις προσδοκίες, αυτή τη φορά οι εισροές έχουν καθυστερήσει τόσο ως προς τον χρόνο όσο και στο μέγεθος σε σύγκριση με τη βελτίωση των δεδομένων της έρευνας και οι ροές έχουν επίσης αυξηθεί, σημειώνει η Goldman.
«Και πάλι, αυτή η παρατήρηση ταιριάζει με μια οικονομική κλίση στην Ευρώπη που είναι ο οδηγός πίσω από τις εισροές, καθώς και με τη διεύρυνση στο ράλι, μια τάση που βλέπουμε και στις ΗΠΑ», έγραψαν οι αναλυτές.
«Η Ευρώπη ήταν η λιγότερο ευνοημένη περιοχή τα τελευταία χρόνια για ροές μακράς διαρκείας, με τις σωρευτικές καθαρές εισροές να είναι κοντά στο μηδέν από το 2020. Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για άνοδο των ροών», πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Η μεγάλη επιστροφή

Σύμφωνα με την Goldman, οι εγχώριοι επενδυτές, οι οποίοι αποσύρονταν από ευρωπαϊκές μετοχές τα τελευταία χρόνια, έχουν πλέον επιστρέψει, με τους διεθνείς επενδυτές να αυξάνουν επίσης την έκθεσή τους.
Οι ροές των επενδυτών στις ΗΠΑ βελτιώθηκαν πρόσφατα, παρουσιάζοντας ισχυρή συσχέτιση με την αύξηση της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών, και αγόρασαν ταχύτερα ευρωπαϊκές μετοχές από τους εγχώριους επενδυτές.
Ωστόσο, τα ισοζύγια πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή οι σημαντικοί αγοραστές μεταξύ 2011 και 2022 λόγω χαμηλών επιτοκίων, είναι απίθανο να επιστρέψουν, σημείωσε η Goldman Sachs.
Εν τω μεταξύ, οι εταιρικοί αγοραστές έχουν αναδειχθεί ως νέος βασικός παράγοντας στην περιοχή, πραγματοποιώντας αγορές μέσω εξαγορών.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί εν μέσω ισχυρής κερδοφορίας στον ενεργειακό και τον τραπεζικό τομέα.
Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έχουν κάνει σημαντικές αποταμιεύσεις τα τελευταία χρόνια, ευνοώντας τα μετρητά, τις καταθέσεις και τα ομόλογα έναντι των μετοχών.
Η ομάδα της Goldman πιστεύει ότι όταν πραγματοποιηθούν μειώσεις επιτοκίων, σε συνδυασμό με τη μέτρια κυκλική ανάκαμψη που παρατηρείται αυτή τη στιγμή, θα υπάρξει «περισσότερο ενδιαφέρον για μετοχές» μεταξύ αυτών των νοικοκυριών.
«Υπάρχει επίσης αυξανόμενη πολιτική εστίαση στην έλλειψη επενδύσεων/ανάπτυξης στην Ευρώπη και, ως εκ τούτου, μια αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με την πιο ενεργή χρήση των αποταμιεύσεων της Ευρώπης για να ενθαρρυνθεί αυτό», πρόσθεσαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης