Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Απόλυτα εξαρτώμενη ενεργειακά η Ευρώπη - Χρειάζονται άμεσα μέτρα

ΔΝΤ: Απόλυτα εξαρτώμενη ενεργειακά η Ευρώπη - Χρειάζονται άμεσα μέτρα
Ανάλυση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε στο blog το Ταμείου
Σχετικά Άρθρα
Ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας πυροδότησε τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης από τη δεκαετία του ‘70 και επανέφερε την ενεργειακή ασφάλεια στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, σχολιάζουν σε ανάλυσή τους οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καλώντας για άμεση δράση από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου.
Συγκεκριμένα, μετά από μοντέλα προσομοιώσεων, καταλήγουν ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα μείγμα πολιτικών για να απεξαρτηθεί ενεργειακά.
Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι οι υψηλότερες τιμές για τις εκπομπές άνθρακα, οι ισχυρότεροι κανονισμοί ενεργειακής απόδοσης και η ταχεία αδειοδότηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα βελτιώσουν την ενεργειακή ασφάλεια της. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις:

- Η τιμολόγηση των εκπομπών άνθρακα μειώνει τις εκπομπές με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής για την οικονομία, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας σε ορισμένες οικονομίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, εάν χρησιμοποιηθεί ως το μόνο εργαλείο μείωσης των εκπομπών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι αυτές οι χώρες θα έπρεπε να καταργήσουν σταδιακά τον εγχώριο άνθρακα συντομότερα.
- Οι ισχυρότεροι κανονισμοί ενεργειακής απόδοσης για τις μεταφορές και τα κτίρια, αντίθετα, είναι λιγότερο αποτελεσματικοί από την τιμολόγηση των εκπομπών άνθρακα, αλλά παρέχουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα ενεργειακής ασφάλειας. Επίσης κατανέμουν αυτά τα οφέλη πιο ομοιόμορφα σε όλες τις χώρες. 
- Η ταχεία αδειοδότηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βελτιώνει την ενεργειακή ασφάλεια ευρέως σε ολόκληρη την Ευρώπη, επεκτείνοντας τον εγχώριο ενεργειακό εφοδιασμό.

«Ένα πακέτο πολιτικής για το κλίμα που περιλαμβάνει όλα αυτά τα εργαλεία είναι ο πιο πολλά υποσχόμενος τρόπος για να προχωρήσουμε, επειδή συνδυάζει την οικονομική αποδοτικότητα της τιμολόγησης των εκπομπών άνθρακα με τα μεγαλύτερα και πιο ομοιόμορφα κοινά οφέλη της ενεργειακής ασφάλειας των κανονισμών.
Συγκεκριμένα, μια δέσμη μέτρων βελτιώνει την ενεργειακή ασφάλεια με τρεις τρόπους. Πρώτον, μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές αντικαθιστώντας τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές εγχώριας παραγωγής.
Δεύτερον, διαφοροποιεί τις εισαγωγές ενέργειας. (...)
Και τρίτον, μειώνει τις ενεργειακές δαπάνες».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης