Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα με ώθηση από τη Fitch – Θετικές οι προοπτικές της Ελλάδας

tags :
Citigroup: Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα με ώθηση από τη Fitch – Θετικές οι προοπτικές της Ελλάδας
«Ταύρος» για τα ελληνικά ομόλογα η αμερικανική τράπεζα…
Θέση υπέρ των ελληνικών ομολόγων ανοίγει η αμερικανική τράπεζα Citigroup, λαμβάνοντας ώθηση από τις θετικές προοπτικές της Ελλάδος, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αξιολογήσεις της χώρας.
Ειδικότερα, «Το τρέχον σκηνικό φαίνεται επίσης ευνοϊκό για carry trades.
Σε αυτό το πλαίσιο, συστήνουμε τη σύσφιξη του spread ελληνικού δεκαετούς με το γερμανικό bund από τις 101,5 μ.β. στις 86 μ.β. και stop στις 108 μ.β.» σημειώνει η Citi και εξηγείται:
«Τα ελληνικά ομόλογα παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις έναντι των ομολόγων της υπόλοιπης περιφέρειας της ΕΕ από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα (YTD), γεγονός που εξομάλυνε την εικόνα που εντυπώθηκε το δ’ τρίμηνο του 2023.
Αυτό ως γεγονός οφείλεται στην αύξηση της προσφοράς μέσω έκδοσης 30ετών ομολόγων, η οποία αποτέλεσε μια κάποια έκπληξη.
Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρώσει το 82% του στόχου της για την προσφορά ομολόγων για φέτος με βάση τους υπολογισμούς μας - το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εντός της EE και περισσότερο από τον προηγούμενο μέσο όρο σε ορίζοντα τριετίας.
Πλέον αναμένεται ότι δεν θα υπάρξουν άλλες εκδόσεις για το υπόλοιπο του 2024 παράν μόνο ομόλογα ύψους 1,8 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθεούν μέσω δημοπρασιών, γεγονός που θα αποτελέσει στήριξη».
Αυτή η τεχνική στήριξη υποστηρίζεται από τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη, με το ελληνικό ΑΕΠ να εκτιμάται πως θα παρουσιάσει την ισχυρότερη μεγέθυνση μετάξύ των 11 κρατών μελών της ΟΝΕ, στο 1,55%.
Σε κάθε περίπτωση, λέει η Citi, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι τόσο από τον οίκο S&P όσο και από τον οίκο Fitch, η Ελλάδα συνεχίζει να τροχοδρομεί θετική πορεία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον S&P οι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές, ενώ την ίδια αξιολόγηση αναμένεται να λάβει και από τον οίκο Fitch κατά τη σημερινή αξιολόγηση (31/5).
Άλλωστε, όπως είχε επισημάνει η Fitch ήδη από την αξιολόγηση της 1ης Δεκεμβρίου 2023, η Ελλάδα παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για δημοσιονομική εξυγίανση με μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ κατά 65 π.μ. από την κορύφωση της πανδημίας έως το 2027, ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά και βελτίωση του τραπεζικού τομέα.
1_695.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης