Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Χαστούκι» S&P στη Γαλλία: Υποβαθμίζει σε AA- την αξιολόγηση, σταθερό το outlook

tags :
«Χαστούκι» S&P στη Γαλλία: Υποβαθμίζει σε AA- την αξιολόγηση, σταθερό το outlook
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στο 4,6% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2024-2026
Σε ΑΑ- από ΑΑ υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας η S&P Global Ratings, ορίζοντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την πρόβλεψη ότι το δημόσιο χρέος της Γαλλίας -ως ποσοστό του ΑΕΠ- θα αυξηθεί λόγω των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων την περίοδο 2023-2027. Η S&P «βλέπει» το δημόσιο χρέος στο 112,1% του ΑΕΠ το 2027, από 109,0% το 2023 -ο τρίτος υψηλότερος λόγος στην Ευρωζώνη μετά από την Ελλάδα και της Ιταλία.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στο 4,6% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2024-2026 -δεν έχει αναφέρει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 2001. «Αναμένουμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2027. Πιστεύουμε ότι η γαλλική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά συνολικά θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, χωρίς πρόσθετα μέτρα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, κατά την άποψή μας, οι μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι επαρκείς για να επιτύχει η χώρα τους δημοσιονομικούς της στόχους». (…) Προβλέπουμε οι πληρωμές τόκων χρέους της Γαλλίας να αυξηθούν στο 5% των εσόδων έως το 2027 -από 3,3% το 2023», σχολιάζει η S&P Global Ratings.
Προβλέπει η οικονομία της Γαλλίας να επεκταθεί μόλις κατά 0,8% το 2024, ξεπερνώντας ωστόσο τον εκτιμώμενο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ (0,5%). Οι αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες και η σχετικά αδύναμη ανάπτυξη σε ορισμένους από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Γαλλίας, ιδίως τη Γερμανία, συγκρατούν την αύξηση του ΑΕΠ στη Γαλλία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Τέλος, τα κέρδη των γαλλικών τραπεζών θα βελτιωθούν το 2024 καθώς τα υψηλότερα επιτόκια τροφοδοτούν τα έσοδα.
Αναλυτικά, οι προβλέψεις της S&P:
1_696.JPG
2_501.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης