Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RUSI: H Ουκρανία είναι καταδικασμένη - Η χρήση δυτικών όπλων κατά της Ρωσίας δεν θα αλλάξει τη μοίρα της

RUSI: H Ουκρανία είναι καταδικασμένη - Η χρήση δυτικών όπλων κατά της Ρωσίας δεν θα αλλάξει τη μοίρα της
Ανάλυση - ράπισμα για τη Δύση
Η χρήση δυτικών όπλων από τους Ουκρανούς με στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος μπορεί να δώσει στην Ουκρανία τακτικά πλεονεκτήματα, αλλά δεν θα επηρεάσει την πορεία της σύγκρουσης.
Αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο Matthew Saville, ειδικός στο Royal United Services Institute (RUSI) στο Λονδίνο.
«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί… Δεν πρέπει να θεωρήσουμε την αλλαγή πολιτικής ως πανάκεια για τα τρέχοντα προβλήματα της Ουκρανίας», έγραψε ο αναλυτής, «το μάθημα των τελευταίων 18 μηνών είναι ότι οι βαθιές επιχειρήσεις συμπληρώνουν και δεν αντικαθιστούν τις μάχες κλειστής γραμμής».
Σύμφωνα με τον Saville, «τα χτυπήματα από το Kharkiv θα βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις βραχυπρόθεσμα και θα αποφέρουν σημαντικά τακτικά οφέλη», αλλά «συνολικά, οι προκλήσεις για την Ουκρανία το 2024 και οι πιθανές απαντήσεις παραμένουν οι ίδιες: ανεφοδιασμός εξοπλισμού και πυρομαχικών, στρατολόγηση και εκπαίδευση προσωπικό, αποτελεσματική άμυνα για την αποτροπή ή την επιβράδυνση μιας ρωσικής χερσαίας επίθεσης».
Στις 30 Μαΐου, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε άδεια για επίθεση με αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος.
Στόχος είναι ρωσικές πυραυλικές συστοιχίες.
Την επόμενη μέρα, το Γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσε ότι τα γερμανικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «για την προστασία από επιθέσεις» της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή του Kharkiv.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των δυτικών χωρών στο θέμα του περιορισμού της χρήσης των όπλων τους στην Ουκρανία.

Το πρώτο χτύπημα

Στο μεταξύ, το πρωινό της 3ης Ιουνίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν νέα επίθεση στη ρωσική περιοχή Belgorod.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές από την περιοχή, τα πλήγματα που κατάφεραν με αμερικανικής κατασκευής HIMARS MLRS είχαν στόχο την περιοχή ανάπτυξης ρωσικών συστημάτων αεράμυνας κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Τα πλάνα που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο έδειξαν ζημιές σε ρωσικούς S-300/S-400.
Τουλάχιστον 1 εκτοξευτής καταστράφηκε.
Αυτή είναι η πρώτη επιτυχημένη επίθεση που έλαβε χώρα αφότου η Ουάσιγκτον επέτρεψε επίσημα στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τα όπλα του για τα χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος.
s300_400-2-768x576.jpg
s300_400-3-768x576.jpg
Πάντως, το Κίεβο χάνει τη μια μάχη μετά την άλλη, χωρίς να δικαιολογεί τη βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων των δυτικών προστάτων του.
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τις απώλειες, οι πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να κλιμακώνουν τη σύγκρουση.
Περισσότερες από δώδεκα χώρες έχουν ήδη επιτρέψει στο Κίεβο να χτυπήσει με τα όπλα τους στο έδαφος της Ρωσίας, δηλαδή στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 1991, χωρίς τη Δημοκρατία της Κριμαίας, τις Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk και το Donetsk, τις περιοχές Zaporozhie και Kherson.
Ορισμένοι αξιωματούχοι έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η άδεια περιορίζεται μόνο στα ρωσικά εδάφη που συνορεύουν με την περιοχή του Kharkiv – αυτά τα όρια φέρεται να τέθηκαν από την Ουάσιγκτον.
Με τη σειρά του, το Βερολίνο παραδέχτηκε ότι τα όπλα που έχουν ως πηγή προέλευση της Γερμανίας θα μπορούσαν να στοχεύουν ρωσικά αεροσκάφη πάνω από το ρωσικό έδαφος.
Το σχόλιο έγινε όταν το Βερολίνο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της γερμανικής ηγεσίας να στείλει ένα άλλο σύστημα Patriot στο καθεστώς του Κιέβου, ενώ ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη υποστεί μεγάλες απώλειες.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ξεχνούν να αναφέρουν το επιτυχημένο χτύπημα του συστήματος Patriot στο ρωσικό αεροσκάφος IL-76 πάνω από τη ρωσική περιοχή Belgorod που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου τον Ιανουάριο του 2024.
Πάντως, ο ουκρανικός στρατός δεν έχει τα μέσα να αντισταθεί στον ρωσικό στρατό.
Οι ουκρανικές μονάδες εξακολουθούν να αλέθονται στα πεδία των μαχών παρά τις ξένες στρατιωτικές προμήθειες.
Συνεπώς, οι ισχυρισμοί των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ αποσκοπούν κυρίως στη δημιουργία της απαραίτητης δημόσιας εικόνας: δηλαδή να δείξουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο και την πολιτική ενότητα ενάντια στον «κοινό εχθρό» με στόχο τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες.
Ως απάντηση στην κλιμάκωση, η Μόσχα διατηρεί σκληρή στάση.
Τα όπλα που μετέφερε η Δύση για να υποστηρίξει τους μαχητές της AFU είναι νόμιμοι στόχοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξουδετερώσουν όλες τις απειλές.
Η Μόσχα προειδοποίησε για την προετοιμασία μιας ασύμμετρης απάντησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης