Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Αδιάφορη η μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ – Μην περιμένετε άνοδο στις μετοχές, ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη

BlackRock: Αδιάφορη η μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ – Μην περιμένετε άνοδο στις μετοχές, ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να μειώσουν τα επιτόκια
Στις 6 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει, όπως έχει πολλάκις προαναγγελθεί τα επιτόκιά της.
Ωστόσο, η μείωση αυτή για τους επενδυτές μάλλον θα αποδειχθεί αδιάφορη καθώς δεν πρόκειται να αποτελέσει προπομπό χαλάρωσης.
Αυτό επισημαίνει η BlackRock, που εν προκειμένω προκρίνει τις αμερικανικές μετοχές έναντι των ευρωπαϊκών, και ευρωπαϊκά ομόλογα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, γενικά υπάρχει μια τάση για χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών, παρόλο που στις μεγάλες οικονομίες ο στόχος για πληθωρισμό στο ύψος του 2% δεν έχει επιτευχθεί.
Επίσης, στις ΗΠΑ, η οικονομία παραμένει θερμή, με την ανάπτυξη είτε να είναι ισχυρή είτε να βελτιώνεται.
Στον αντίποδα, η πτώση του πληθωρισμού και η 18μηνη αδύναμη οικονομική δραστηριότητα κάνουν την ΕΚΤ να θέλει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Αλλά, όπως λέει η BlackRock, αυτή «η βαλίτσα δεν πιστεύουμε ότι θα πάει μακριά και γρήγορα.
Ομοίως στις ΗΠΑ, βλέπουμε μόνο μία ή δύο περικοπές της Fed φέτος».

Ασυνήθιστα βήματα

Σύμφωνα με την BlackRock, η ΕΚΤ πρόκειται να προχωρήσει σε μια σειρά από ασυνήθιστα βήματα:
1) Ετοιμάζεται για επιτοκιακές μειώσεις ενώ ο πληθωρισμός είναι πάνω από τον στόχο του 2% και το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά.
2) Θα δράσει ανεξάρτητα από την πολιτική της FED, και πριν να σιγουρευτεί τις θα κάνει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.
3) Χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι ασταθής και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα αυξημένος, επομένως μια άλλη αύξηση των επιτοκίων δεν είναι εντελώς εκτός τραπεζιού.

Σε αυτό το περιβάλλον, η BlackRock προβλέπει πως η ΕΚΤ θα χαλαρώσει αλλά όχι για πολύ – το χάσμα με τη Fed θα είναι προσωρινό.
Προς επίρρωση των παραπάνω, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά καθώς οι αγορές εκτιμούν πως η χαλάρωση θα είναι πρόσκαιρη και ανεπαίσθητη πέρα από την πρώτη περικοπή που αναμένεται αυτή την εβδομάδα.

Γιατί δεν θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός

«Δεν βλέπουμε τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ να πέφτει κάτω από το 2%, όπως συνέβη όταν οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια πριν από το 2020, επειδή βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από περιορισμούς προσφοράς – μια πραγματικότητα που οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναγνώρισαν πρόσφατα.
Μεταξύ αυτών των περιορισμών είναι μεγάλες δυνάμεις –οι δομικές αλλαγές που οδηγούν τις επιστροφές τώρα και στο μέλλον– όπως ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, η δημογραφική απόκλιση και η μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Αυτές οι δυνάμεις παίζουν επίσης και στις ΗΠΑ.
Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε πληθωριστικές πιέσεις και διαρθρωτικά χαμηλότερη ανάπτυξη από ό,τι στο παρελθόν στις μεγάλες οικονομίες» επισημαίνει η BlackRock και προσθέτει:
Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και η ανάκαμψη της ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ θα ευνοήσουν τις ευρωπαϊκές μετοχές, ωστόσο είμαστε underweight, προτιμώντας τις αμερικανικές μετοχές σε έναν ορίζοντα έξι έως 12 μηνών, καθώς πρόκειται να λάβουν μεγαλύτερη ώθηση από μεγάλες δυνάμεις όπως η AI.
Από Ευρώπη προτιμούμε ομόλογα...» καταλήγει η BlackRock

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης